ABD Define Bakanı Janet Yellen, "Faizleri ekonomiyi fazla ısınmadan gözetmek için biraz yükselmesi gerekebilir' dedi.Yellen'in açıklamalarının gerisinde dolar güçlenirken risk iştahı azaldı. Dolar Endeksi 91.34'e tırmandı. Nasdaq yüzde 2, S&P yüzde 1'in üzerinde, Dow Jones yüzde 0.69 değerinde yitirdi

ABD Define Bakanı Janet Yellen'in hükümet harcamaları sebebiyle ekonominin "aşırı ısınmasını" durdurmak için faiz oranlarının azıcık artması gerekebileceğini söylemesi piyasaları karıştırdı.

The Atlantic dergisi kadar düzenlenen video konferans etkinliğine katılan Yellen, ABD Başkanı Joe Biden'ın toparlanma planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yellen, "Ekonomimizin aşırı ısınmadığından belli elde etmek için faiz oranlarının azıcık artması gerekebilir." dedi.

'ILIMLI ARTIŞ'

Harcamaların ekonominin büyüklüğüne kıyasla nispeten küçük olsa da faiz oranlarında ılımlı artışlara niçin olabileceğini gösteren Yellen, bu yatırımlara ekonominin rekabetçi ve üretken olması için gereksinim olduğunu, ekonominin bu şekilde daha seri büyüyeceğini kaydetti. 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının hesaplı etkilerini hafifletmeye karşın 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketini mart ayında hayata geçiren Biden, nisan ayında da ekonominin her tarafta canlanmasına karşın ekonomi planını açıklamıştı.

Biden'ın ekonomi planının ilk aşamasını 2,3 trilyon dolarlık altyapı paketi oluştururken, bir sonraki aşamasını eğitim, çocuk bakımı ve ailelere yönelik harcamaları içeren 1,8 trilyon dolarlık detaylı bir masraf paketi oluşturmuştu.

DOLAR GÜÇLENDİ RİSK İŞTAHI AZALDI

Yellen'in açıklamalarının peşinde dolar güçlenirken tehlike iştahı azaldı. Dolar Endeksi yüzde 04. artışla 91.34'e tırmandı. Euro/Dolar paritesi yüzde 0.4 düşüşle 1.2016'ye geriledi.

Nasdaq yüzde 2, S&P yüzde 1'in üstünde, Dow Jones yüzde 0.69 layık yitirdi. Microsoft Corp, AlphabetInc, Apple Inc, Amazon.com Incand Facebook Inc yüzde 2.3 ile 4.2 arasında değer yitirdi.

AVRUPA BORSALARI SERT DÜŞTÜ

ÖTE TARAFTAN Avrupa borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde sert düşüşle kapandı.Gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 1,43 azalarak 433,65 puana düştü. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,89 azalışla 6.251,75 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,49 düşüşle 14.856,48 puana, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,67 azalarak 6.923,17 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,81 bedel kaybederek 23.977,53 puana geriledi.

ALTIN DÜŞTÜ 

Altının onsu yüzde 0.75 düşüşle 1. 779 dolara indi.

ETHEREUM VE DOGECOİN'DE REKOR

Kripto paralar rekor kırmaya devam etti. Ethereum 3 bin 450 dolarla yeni tarihi zirvesini gördü. Dogecoin de günlük yüzde 29 yükselişle öncelikle 0.49 doları aştı. Bitcoin ise 57 bin doların altına geriledi.

YELLEN, FAİZ ARTIRIMINA İLİŞKİN SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonun ABD ekonomisi için bir sorun olmasını beklemediğini belirterek, faiz artırımının "öngördüğü veya önerdiği" bir şey olmadığını açıklama etti.

Yellen, The Wall Street Journal kadar düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, faiz artırımına ilişkin sözlerine izah etme getirdi.

Hükümet harcamaları nedeniyle ekonominin "aşırı ısınmasını" önlemek için faiz oranlarının biraz artması gerekebileceğine ilişkin değerlendirmelerine işaret eden Yellen, "Bu öngördüğüm ya da önerdiğim bir şey değil." dedi.

ABD ekonomisi için enflasyonun bir sorun olacağını düşünmediğini gösteren Yellen, olsa bile Fed'in bununla baş edebilecek araçları olduğunu aktardı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yellen-bir-cumleyle-piyasalari-karistirdi-Faiz-artisi-gerekebilir/249965