Pandemi nedeniyle sık sık zorunlu kapanmalar yaşamış küçük esnafın dijital platformlarda yer alma vakti çoktan geldi. Ancak hâlâ milyonlarca esnaf işe nereden ve nasıl başlaması gerektiğini bilmiyor.

Keza bu işlere karşı büyük bir önyargı da var. O da sosyal mecralardan herif kitlesi oluşturmanın ve para kazanmaya başlamanın yıllar alacağı... Peki fiilen bu iş bu kadar zor mu? Değilse sistem nasıl işliyor?

İSTER AYAKKABICI İSTER TEKSTİLCİ

Bir ayakkabıcı, halıcı, saatçi, tekstilci, gözlükçü, çorapçı, züccaciyeci gibi minik esnaf bu yöntemle üç ayda işlerini rayına oturtabilir mi? Hangi aşamalardan geçmek gerekli? Bunun için ne kadarlık bir sermaye gerekiyor? Müşteriler nasıl ve ne zaman gelmeye başlıyor?

Bu işler kimsesiz yapılabiliyor mu? İşte tüm bunların cevabını hem bununla beraber Influencer olan bir e-ticaret ve dijital pazarlama uzmanına ayrıca de sosyal mecralarda yaptığı satışlarla başarılı olmuş bir takım fenomenlere sorduk. İşte hiçbir yerde bulamayacağınız yol haritası:

ÖNCE ‘PAZAR YERİ’

HALİL İBRAHİM ER (Influencer ve pazarlama uzmanı):

Süre kaybetmeden tip bulmak için önce Amazon, Hepsiburada, Trendyol, Gittigidiyor, N11 gibi bütün e-ticaret pazar yerlerine girilmeli.

Burada keza markanızın adını duyurmak keza de müşteri sürüklemek için rakiplerinize tarafından daha yerinde fiyatlar sunmalısınız. Yani sürümden kazanma mantığı oluşmalı.

Sonradan kendi e-ticaret sitenizi kurmanız gerekiyor. Bionluk.com, Linkedin gibi sitelerden fazla uygun fiyata rekabetçi bir e-ticaret sitesi yapacak kişiler bulabilirsiniz.

Diğer adım ise markanızın Google’daki arama trafiğini çoğaltmak için ‘SEO’ çalışması. Bunu Google’ın reklamcılık hizmeti ‘Google ads’ ve sosyal ağ reklamları peşine düşüp takip etmeli.

Bu hizmetleri sıradan 1.000 TL’ye bir dijital içerik uzmanına da yaptırabilirsiniz.

Bunlar olurken bununla birlikte sosyal medyanızı yönetecek bir uzmanla da çalışmalısınız. Çünkü bu dek platformu tek başınıza yürütmeniz az kalsın imkansız.

Markanıza ait Youtube, Tiktok, Facebook, LinkedIn ve Instagram hesapları edinmek zorunda.

Daha Sonra satışını yaptığınız ürünlerle ilgili en fazla merak edilenleri sosyal ağ bloglarınıza girmelisiniz. İçerikler özgün olmalı.

Bu sistem harfiyen yerine gelirse ortalama üç ayda hedefe ulaşırsınız.

EV KADINLARINA MÜTHİŞ FIRSAT

Instagram’da kendi isminin haricen ‘indirimi kovalayan esas’ adıyla da hesabı olan oyuncu AKASYA ASILTÜRKMEN, burada her güne özel en ucuz ürünlerin listesini yapıyor. Asıltürkmen’in esnafa tavsiyesi şu yönde: “Artık kimse ürünleri dükkanında satış zorunda değil. Pandemi bu işi iyi bir fırsata çevirecek bir işlem. Ben 6 ay önce aracısız olarak satmak ve pazarlama işine girdim. Pandemi olmasaydı bu işe girmezdim. Çünkü bu süreç öncesinde etkinliklerimiz ve işbirliklerimiz vardı.

Ama bu dönemde satış ve pazarlama işiyle tanıştım. Yani üyelikle çalışan, her ay alışveriş yaparak üyelik kazandırdığınız bir sistem... Vergimizi ödüyoruz. E-ticaret yapan o kadar çok kişi ve dükkanını kapatmış olan yüzlerce esnaf bu işe atıldı. Bu ve buna benzer girişimler bununla birlikte ev kadınları için de önemli bir fırsat. Alımlılık salonları da bu değişime üçgenin taban olmayan kenarı uydurmaya başladı. Kısa sürede iyi gelir elde edilebiliyor. Şiddet yok.”

HİKAYE KOŞUL

Yaptığı birbirinden özel yemeklerle Instagram’da 2.9 milyon takipçiye ulaşan influencer NERMİN GÜL’ün esnafa birincil tavsiyesi online ticaret için dijital mutasyon eğitimi almaları. Dijitalleşemeyen esnafın ayakta kalmasının muhtemel olmadığının altını çizen Gül, minik işletmelere şu reçeteyi sundu: “Eğitim sonrası ilk meslek YouTube ve Instagram ile markanızın entegrasyonunu temin etmek olmalı. Ürününüzü ve hizmetinizi tanıtıcı videolar çekerken buna üstelik hikaye katmanız gerekiyor. Çünkü hikayesi olmayan videolar tutmuyor.”

FAZLA TAKİPÇİYE LÜZUM YOK

Nermin Gül, şu noktalara vurgu yaptı: “Bu, profesyonel bir meslek olduğu için uzmanından uygun bütçelerle destek alabilirsiniz. Takipçi sayınızın çok olması sahiden böylece de kayda değer değil. Manâlı olan organik yani niyet kitlenize karşın takipçi oluşturmanız. Bu kişilere de hashtag’ler ile kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bir diğer kritik nokta, yapılan yorumlara ve isteklere derhal yanıt vermektir. Güveni sağlamak için de verilen siparişlerin eksiksiz ve sağlam bir şekilde tüketiciye ulaştırılması lüzum. Son faz ise sipariş ulaştıktan sonra tüketicinin size açıklama yapmasını sağlamanızdır. Bu sistem işlediğinde birkaç ay içerisinde işlerin nasıl büyüdüğünü göreceksiniz.

ASIL ÜRÜNE ODAKLANIN

270 bin takipçili dijital içerik üreticisi İREM AKDEMİR ATAER ise bu dönemde kendini bir esnafın yerine koyduğunda izleyeceği yolu şöyle tasvir etti: “sosyal medya hesaplarımı açtıktan sonradan marka profilimi profesyonelleştirirdim. Çektiğimiz videolarda kendi ürünümün dışında diğer bir ürüne uyarı çekmezdim. Çünkü bu koşul tüketicinin kafasını karıştırıyor. Sosyal medyadaki hashtag ve reklam panellerini doğru ve amacına uygun kullanmaya itina gösterirdim.”

Ataer, “Markama ait hashtag’lerle ilk elden ve organik olarak ürünümle ilgilenecek kişilere ulaşmaya çalışırdım. Bunun yanı sıra içeriklerimin görsellerine en iyi filtrelemeleri yapıp tamamen alaka alanına girdiğim kişilerin karşısına çıkmayı hedeflerdim. Çekilişlerle veya işbirlikleriyle sayfamı hareketlendirmeye ve büyütmeye çabalardım. Çünkü rakamlar sosyal medyada önemli ağırlık taşıyor. Bir satış sayfası ne kadar etkileşimli ve takipçili olursa bir öyle memnuniyet ve güvenilirlik algısı yaratıyor” diye konuştu.

Murat Gülderen/Posta Gazetesi

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yeni-girisimcilere-unlu-fenomenlerden-sosyal-medya-taktikleri/250129