TOBB ile üye oda ve borsaların bankalardaki mevduatlarının faiz ve kâr payı geliri karşılığında, indirilmiş oranlarda kredi kullandırılması esasına dayanan nefes kredisinde koşullar netleşiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği( TOBB) ile üye oda ve borsaların bankalardaki mevduatlarının faiz ve kâr payı geliri karşılığında, üyelere kesik oranlarda kredi kullandırılması esasına dayanan nefes kredisinde şartlar netleşiyor. Faizin yüzde 15-18 aralığında olması beklenen nefes kredisinin 1 Haziran’dan itibaren kullanılmaya başlanacağı kaydediliyor.

COVID-19’un idareli hayata ve istihdama karşın negatif etkilerini eksilmek amacıyla işletmelere finansman desteği sürüyor. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından bir ay daha sonra başlatılan, asıl aktörün TOBB olduğu nefes kredisi desteği, her yerde başlatılıyor.

Faiz farkı karşılanacak 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mart’taki kabine toplantısının ardından detaylarını Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklayacağını söylediği nefes kredisinde hazırlıklar yapılmak üzere.

Nefes kredisinde faiz yüzde 15-18 aralığında belirlenecek. Daha doğrusu krediyi kullanan firmaya maliyet bu oranda olacak. Piyasa faizi ile belirlenecek faiz oranı arasındaki ayrım ise TOBB ve aza oda/borsaların mevduatlarına alacakları faizden mahsup edilecek. Yani TOBB ve odalar, üyelere sağlanan faiz indirimi dek daha eksik faiz geliri elde etmiş olacaklar.

Millet bankaları ön planda

COVID-19’un pandemi olarak ilan edilmesinden sonra ilk uygulanan nefes kredisi, sadece Denizbank yoluyla kullandırılmıştı. Aynı dönemde millet bankaları, 5-10 bin lira olarak belirlenen bireysel kredi kullanımına arabuluculuk etmişler, ilerleyen dönemde sisteme dahil olacakları belirtilmişti. Ama ulus bankaları sisteme dahil olmadan nefes kredisi uygulamasına son verilmişti. 1 Haziran’dan itibaren başlayacak yeni dönem nefes kredisinde ise başta Ziraat Bankası almak üzere, diğer kamu bankaları ve kamu katılım bankaları aracılık edecek. Denizbank yanı sıra isteyen özel bankalar da sisteme dahil olacak.

Toplam hacmi ne olacak?

TOBB ve odaların bankalardaki kaynaklarının kayıtlı bir katına dek kullandırılabilecek kredinin toplam hacmi, oda ve borsaların bunun için ayırabilecekleri kaynakları merkeze bildirmelerinden sonra belli olacak. Nefes kredisinde Kredi Garanti Fonu(KGF) ile Define de garantör olarak atama alacak. Açıklanmış bir dönem ödemesiz olacak kredilerin, birincil taksit ödemesi ise büyük olasılıkla 2022 yılında başlayacak.

Yapılandırılan kredilerde faiz iki katına çıkabilir 

Edinilen bilgilere kadar bu krediden kullanım koşulları, geçen yılki nefes kredisine tarafından azıcık daha basit olacak. Geçen yılki krediden yararlananların, yeni krediden yararlanıp yararlanmayacağı ya da hangi koşullarda yararlanabileceği de 1 Haziran’a değin belirlenmiş olacak.

Geçen sene yüzde 7.5 ile kullandırılan nefes kredisinin bu sene yüzde 15-18 arasında bir faizle kullandırılması bekleniyor.

Bu durumda geçen yıl kredi kullananlara, yeni krediden de kullanma imkanı verilmesi halinde, eski kredilerini de yapılandırma ihtiyacı oluşacak. Bu durumda kullanılacak yeni kredinin maliyeti ise geçen yıla göre iki katına çıkmış olacak. Kredi kullanımında ciro kriteri esas alınması bekleniyor. Ayrıca belirlenecek dönemler aralarında cirosu eksilen şirketlerin bundan yararlanması yönünde de kriter getirilebileceği kaydediliyor

Hüseyin Gökçe/Dünya

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yeni-Nefes-kredisinin-detaylari-belli-oldu-Faizler-ne-olacak/250787