Ticaret eski Bakanı Ruhsar Pekcan’ın eşinin şirketinden bakanlığa dezenfektan satmasından sonra şimdi de Sağlık Durumu Bakan Yardımcısı Sabahattin Okumuş’ın eşi kadar kurulan ve bakanlığın e-nabız işlemlerini yapan firmanın, 20. ihalesini de bakanlıktan aldığı ortaya çıktı.

Türkiye geçtiğimiz aylarda Ticaret eski Bakanı Ruhsar Pekcan ile eşi Hasan Pekcan'ın kendi firmalarından bakanlığa dezenfektan satmasını günlerce tartıştı. Bakanlık bir yorumlama yaptı olayı doğruladı.

Arkasında Pekcan'ın görevine son verildi. Derhal de Afiyet Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın'ın eşi tarafından kurulan ve Sıhhat Bakanlığı'nın e-nabız işlemlerini yapan “Bilbest Bilişim Sağlık'' adlı firmanın, bu yıl da bakanlıktan yeni ihaleler aldığı ortaya çıktı. Işyeri Okumuş'ın müsteşar yardımcısı olduğu dönemde de bakanlıkla meslek yapmıştı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Dikte, firmanın bakanlığa milyonlarca liralık yazılım hizmeti sattığını söyledi. Bilbest adlı firmanın ortakları aralarında, Bakan yardımcısın eşi Sibel Kültürlü ve oğlu Muhammed Kültürlü bulunuyor. Sabahattin Kültürlü Medipol Üniversitesi Rektörü olarak ödev yaparken, 18 Kasım 2020'de  Sıhhat Bakan Yardımcısı olarak atanmıştı.

Murat Emir, TBMM'de 6 ay önce Bakan Yardımcısı Sabahattin Okumuş'ın, eşine kurdurduğu daha sonra oğlu Muhammed İkbal Aydınlatılmış'a devrettiği Bilbest Yazılım firmasını gündeme taşımıştı. Firmaya son 5 yılda 19 ayrı ihaleyle 5 milyon 128 bin TL'lik iş verildiğini vurgulamıştı. Dikte şunları söyledi:

HÜLLELİ HİSSE DEVİRLERİ

“Sağlık Durumu Bakan Yardımcısı'nın eşi ve oğlunun ortağı olduğu firma, ballı ihaleler alıyor. Firmadaki pay devirleri de güvenilmez. Sibel Aydınlatılmış 2002'de firmayı kuruyor ve eşi müsteşar yardımcısı olunca hisseleri Yunus Şengül'e devrediyor.

Sonradan hisseler, Şengül, Mehmet Zahid Ercan ve Muhterem Ercan arasında el değiştiriyor. Okumuş'ın bakanlıkta görevi sona erince bu defa hisseleri 2011'de oğlu devralıyor. Aydın, bitmiş bakanlıkta göreve gelince hisseler 11 Aralık 2020'de Mehmet Zahid Ercan'a devrediliyor. Açık Fikirli ne süre bakanlıkta tahsis alsa, şirket hisseleri, hülle yolu ile başkalarına devrediliyor oysa, şirket Okumuş ailesinin. İhaleler Aydın ailesine gidiyor.

Bakanlık, ihalelerle ilgili idari ve yasal operasyon yapacağına benzer firmaya iş vermeye devam ediyor. Yeniden 21/B yöntemiyle, yani davet usulü ile ve adrese teslim şekilde. Son yapılan ihalelerden biri 1 milyon 174 bin TL bedelle İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 12 aylık HBYS hizmeti diğeri de 183 bin TL bedelle İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesinin 3 aylık HBYS hizmeti. 21/B yöntemiyle olduğu için her iki işte de ihaleye giren tek firma var ve rekabet koşulları oluşmamış. Doğal facia ve acele durumlarda başvurulabilecek 21/B yöntemini yeniden yandaşa meslek saptamak amacıyla kullanmışlar''

İŞTE ŞİRKETİN SON 6 YILDAKİ İHALELERİ

5 milyonluk 19 ihale

Devletin verilerine tarafından Sıhhat Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın'ın eşi tarafından kurulan ve Sağlık Durumu Bakanlığı'nın e-nabız işlemlerini yapan “Bilbest Bilişim Sağlık'' adlı firmanın Sıhhat Bakanlığı'ndan aldığı ihale sayısı 20.  İhalelerin büyük bir kısmı hastane veri yönetim sistemi. İhaleler ise 2014-2020 aralarında 3'er ve 6 aylık arayla üretilmiş. 19 ihalenin bedeli ise 5 milyon lira ediyor.

Ruhsar Pekcan görevden alınmıştı

Ticaret eski Bakanı Ruhsar Pekcan ile eşi Hasan Pekcan'ın kendi firmalarından bakanlığa  9 milyon TL'lik dezenfektan satıldığı belirtilmişti. Ardındaki Bakan Pekcan görevden alınmıştı.

BaşakKaya/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yeni-Pekcan-vakasi-Bakan-Yardimcisinin-esi-20-ihale-almis/251982