Hükümetin pandemi nedeniyle planladığı iki krediden birinin uygulama koşulları her yerde masaya yatırıldı.

KOSGEB’in 75 bin liralık imalat sanayi kredisi için istediği şartların fazla pozitif olduğu şikâyetleri üstüne tekrar değerleme toplantısı yapıldı. İstenilen 4 durum her tarafta gözden geçiriliyor. 21 Mayıs olarak duyurulan kullanım süresinin, böylece uzayabileceği belirtiliyor.

KOSGEB, pandemi kredisini tekrar değerlendirmeye aldı. Edinilen bilgiye göre KOSGEB yönetimi, AK Parti kurmayları, Japonya ve Dünya Bankası’ndan alınan 600 milyon dolarlık kredilerin pandemi ve hesaplı kriz nedeniyle önemli sorun yaşayan işletmelere kullandırılmasıyla ilgili değerleme yaptılar. Henüz TBMM gündeminde olan “istihdam kredisinden” önce uygulamaya konulan ‘her işletmeye 75 bin liralık kredi’ konusunda bambaşka öneriler ve eleştiriler olduğu öğrenildi.

ŞARTLAR ZORLADI 

Buna göre, 75 bin liralık, 3 sene ödemesiz, 5 sene ödemeli, sıfır faizli bu kredinden yararlanma şartlarının işletme sahiplerine ağır geldiği öğrenildi. Kredi uygulamak için, “ödenti ve sigorta borçlarının olmaması, 2019-2020 yılı bilançolarında ciro kayıplarının yüzde 25 olması, ulus bankalarından COVID-19 kapsamında kredi kullanmamış olmaları, imalat sanayinde etkinlik gösteriyor olmaları” şartları arandığı belirtildi.

YENİDEN GÖZDEN GEÇİRME

Toplantıda, bu şartların işletme yönetimleri tarafından çok artı bulunduğu, böylece esneklik sağlanmasının istek edildiği, bilhassa ciro kayıplarına ilişkin hükmün fazla sorun olacağı, bir fazla firmanın kapsam dışarıda kalacağına ilişkin itirazlar yapıldı. Değerlendirmenin ardından, bir takım koşulların esnetilmesi için alıştırma yapılmasına karar verildi.

100 BİN İŞLETME

Bu kredi kapsamına giren KOBİ sayısının 100 bin civarında olduğu, yararlananların sayısını arttırmak için koşulların iyileştirileceği belirtildi. 600 milyon dolarlık kredinin, tabana yayılması için şartlar baştan değerlendirilecek.

Kredi başvurularının geçen hafta başladığı, sürenin 21 Mayıs’da dolacağı, oysa süreçte yapılacak değişikliklere alt olarak bu sürenin uzatılabileceği ifade ediliyor.

KREDİ TARAMASI

Hem, KOSGEB’in yeni bir çalışma başlattığı, bahşedilen destek kredilerinin seçim edilme durumuna göre gözden geçirilerek yenileneceği öğrenildi. Bir Takım kredilere talebin yüksek olmasına karşın, bazı yardım kredilerinin hiç kullanılmadığı, gruplandırmalar yapılanarak kredilerin baştan tanımlanacağı belirtildi.

İhtiyaç olmayan bazı kredilerin kaldırılarak, gereklilik olanların miktarının arttırılmasının da gündemde olduğu ifade ediliyor. Kredilerin tanıtımı ve işletme sahiplerine duyurulmasıyla ilgili de bir egzersiz yapılacak.

Nuray Babacan/Özgürlük

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yeniden-masaya-yatirildi-Pandemi-kredisi-kolaylasiyor/250275