Hammadde fiyatlarının aşırı yükselmesi ve tedarikte yaşanan sıkıntı, iplik yatırımlarını hızlandırdı. Yılın ilk çeyreğinde yerli ve tanıdık olmayan 84 şirket 3 milyar 247 milyon TL’lik yatırım teşvik belgesi aldı.

Yatırımların tamamlanmasıyla 5 milyon ton olan imal kapasitesi, yüzde 16,6 artarak 5 milyon 830 bin tona yükselecek.

Hazır giyim ve tekstil sektöründe son aylarda yaşanan hammadde krizi ve haziran ayı ile birlikte beklenen açılmalara hazırlanan tekstil sektöründe, iplik yatırımları hareketlendi.

Bu yılın birincil çeyreğinde dokuma dokumacılığı alanında 84 adet yatırım için 3,2 milyar TL’lik yatırım özendirme belgesi düzenlendi. Böylece 5 milyon ton olan imal kapasitesi, yüzde 16,6 artarak 5 milyon 830 bin tona yükselecek.

Yatırım yapan şirketler arasında Aksa’dan Kıvanç Tekstile, Kipaş’tan Botaş Akarsu Tekstile dek 10’larca dev bulunuyor. Sektör temsilcileri, finansman maliyetlerinin düşmesinin beklendiği ikinci yarıdan sonra yatırımların daha da hızlanacağını ve hammaddede dışa bağımlılığın azalacağını dile getiriyor.

Sektör temsilcileri ne dedi?

2 bin 700 adet makine siparişi verildi

Hammaddede yaşanan fiyat artışlarından ve tedarik ile ilgili sıkıntılardan azami muzdarip olan sanayi kolu örmeciler oldu. Örme Sanayicileri Derneği Başkanı Fikri Kurt, mart ayına kadar hammadde ile ilgili fazla pozitif can sıkıntısı yaşadıklarını hatırlattı.

Bilhassa artan fiyatlar nedeni ile çoğu ihracatçının yurtdışında fiyat tutturamadığını dile getiren Kurt, bu dönemde hammaddeye erişmekte zorluk yaşayan çoğu şirketin, yatırım için düğmeye bastığını söyledi. Kurt, “60’a yakın işyeri iplik fabrikası düzenlemek için başvuruda bulundu. Örme sektöründe ise geçen sene, işlerin yoğunluğundan dolayı 2 bin 700 örme makinesi siparişi verildi. Bunun bin 700’ü de teslim alındı” diye ko

nuştu.

Kipaş’tan 50 milyon Euro'luk yatırım

İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Kimsesiz, takriben 5 milyon ton iplik üretim kapasitesine sahip olan Türk tekstil sektöründe, son altı ayda büyük ölçekte iplik yatırımlarının devreye alındığının altını çizdi. Kimsesiz, ipliğe büyüyen talebin etkisi ile fazla sayıda firmanın yatırıma giriştiğini vurguladı. Bu şirketlerden biri de Kipaş. 

bununla beraber Kipaş Holding Idare Heyeti Başkan Yardımcısı da olan Ahmet Yetim, “Biz de büyük bir yatırıma giriştik. Jurnal ilave 150 ton kapasiteli pamuk ipliği tesisi için 50 milyon Euro sürekli bir yatırım sürecindeyiz. Kahramanmaraş’ta gerçekleştireceğimiz yatırım önümüzdeki sene devreye alınacak” şeklinde konuştu.

Çin’in hegemonyası kırılacak

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul da söz konusu alanda yaşanan sıkıntıların yatırımları da beraberinde getirdiğini söyleyen başka bir ad. Türkiye’de hammadde fiyatlarının dünyanın fazla üstünde arttığına uyarı çeken Yaşamsal Ertuğrul, “Böylece çok büyük şirketler yatırım içine girdi. Bu durum hammaddede dışa bağımlılığı da önemli oranda düşürecek. Çin hegemonyasını da kıracak” ifadelerini kullandı.

Yener Karadeniz/Dünya

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yerli-uretici-ipleri-eline-aldi-3-milyar-247-milyon-TL-lik-yatirim/250180