Yenilenebilir enerji kullanımını özendirme amacıyla gönüllülük esasıyla uygulamaya konulan, “Yeşil tarife” düzenlemesi cezalandırmaya dönüştü. Bir yıl içinde yüzde 40 zamlanan tarife, normal tarifeyi ikiye katladı.

Yenilenebilir enerji kullanımının özendirme edilmesi nedeniyle yürürlüğe giren ve gönüllülük esasıyla uygulanan yeşil tarifeye bir sene içinde yapılan zamlar rekor kırdı. 1 Temmuz’da da yüzde 24 oranında zamlanan yeşil tarife meskenlerde, olağan tarifeye tarafından az daha iki kat daha pahalı duruma geldi. Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumluluk Sahibi CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ağustos’ta birinci yılını dolduracak yeşil tarife uygulamasının tam anlamıyla bir cezalandırma tarifesine dönüştüğüne sinyâl etti.

Akın, iktidarın 1 Ağustos 2020 tarihinde uygulamaya koyduğu sistemin bir yılda amacından saptığını bildirdi.

Akın, 1 Temmuz 2021 tarihinde normal tarifedeki meskenlere yüzde 15 oranında zam yapılırken yeşil tarifenin ise yüzde 24 oranında artığını belirtti. Yeşil tarifenin ilk kullanıma başlandığı tarihten bugüne kadar takriben yüzde 40 oranında zamlandığının altını çizen Akın, şunları söyledi:

“Gönüllülük esasıyla başlayan yeşil tarife öncelikle kullanıma sunulduğunda daha akılcı düzeyde bir bedelle erişilebilir düzeydeydi. Ama derhal mevcut yerleşim tarifesinin yüzde 98 oranında daha pahalı. Dahası bu ayrım sadece bir sene içinde oluştu. Hemen hangi vatandaş bu tercihi yapabilir? İktidar güya kimse yeşil tarifeyi kullanmasın diye bunu yapıyor.

İktidar tarifede ye bölge yeşil ifadesinden daha bambaşka bir şey algılamış olmalı ancak tekrar tekrar zam yapıyor. Meskenlerde yüzde 98 daha pahalı olan yeşil tarife diğer abone gruplarında da öbür yok.

Yapılan son zamla birlikte yeşil tarife kullanarak Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ahenkli bir üretim gerçekleştirmek isteyen sanayicimiz bayağı sanayi tarifesine göre yüzde 43 daha pahalı bir faturayla karşılayacak. Ticarethanelerde yeşil tarife uygulamak isteyen esnafımız ise ticarethane tarifesine tarafından yüzde 31 daha fazla fatura ödeyecek.”

Mustafa Bildircin/Birgün

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yesil-ceza-Tesvik-dediler-cezaya-donustu/253025