Vatandaşın arzu, şikâyet ve ihbarları ilk olarak edinmek üzere her konudaki görüşlerini aktardığı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ilk kez kapılarını açtı.

Bu sene 6 milyon başvurunun yapıldığı CİMER’e gördüğü rüyayı anlatandan polis arabasıyla gezme talebinde bulunana dek fazla sayıda tuhaf başvuru formu da geldi...

Pandemi döneminde bir önceki yıla tarafından iki kat artışla yıllık 6 milyon başvurunun yapıldığı CİMER’e girdik. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Halklar İlişkiler Dairesi Başkanı Cihan Başar, CİMER’in dilekçe okuma grubu, çağrı merkezi, veri işleme gibi birimlerini Özgürlük’e açtı, tüm süreçleri şu sözlerle anlattı:

KURUMLAR YANITLIYOR, CİMER HALKA İLETİYOR 

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde birincil kere hayata geçirdiği bu sistem, bugün millet ile devlet arasındaki en işlevsel iletişim aracı olan CİMER olarak öne çıktı. İletişim Başkanımız Fahrettin Altun da tamamen vatandaş odaklı bir anlayışla çalışan CİMER’e büyük siklet veriyor. Diğer bir ulus kurumunun görev alanına giren bir konuda kuşkusuz başvuruyu değerlendirmeye almıyoruz, cevap vermiyoruz. Başvurular hangi kurumun tayin ve yetki alanına giriyorsa cevap da o kurum göre veriliyor ve CİMER sistemi yoluyla vatandaşa iletiliyor.

YASAMA VE YARGI KAPSAM KADINSI

Veri edinme başvurularına 15 çalışma günü, istek, şikâyet ve ihbar başvurularına ise 30 gün içinde ilgili halk kurumları göre vatandaşa geri dönüş yapılması için gereken tedbirleri alıyoruz. CİMER, devletin yalnızca yürütme kısmını kapsamaktadır.

MÜDAVİMLERİMİZ VAR, HER SABAHTAN ARIYORLAR

Kamu personel alımları, askerlik işlemleri, eğitim ve sıhhat hizmetleri gibi konularda gelen başvurular her dönem ağırlık taşıyor. Bakanlıklar aralarında en çok uygulama Egzersiz ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı’na geliyor. İller aralarında ise İstanbul Valiliği ilk sırayı aldı. Pandemi döneminde şikayet oranı düştü, talep oranı arttı. bununla beraber haliyle hemen her gün bizlere başvuru yapan, gazetede okuduğu veya televizyonda izlediği haberin doğruluğunu soran, gördüğü rüyasını anlatan ve hatta yorumlatmak isteyen, yemek yemek tarifi soran, evlenmek isteyen, sosyal medyada aradığı videoyu bulamayan kişiler de bize geliyor. Bizim müdavimlerimiz var. Her sabahleyin kalkar, rüyasını anlatır. Kimi sevdiğinin ismini verip, onu anlatır. Yemek tarifi isteyenler oluyor. Bir çocuk, dedesi bayram ikramiyesinden ona harçlık vermediği için ‘Dedemin ikramiyesini belirlenmiş’ diye bize yazabiliyor örneğin.

BAŞVURULARDA YÜZDE 200 ARTIŞ

Pandemi döneminde kullanım sayımız yüzde 200’e yakın artma gösterdi ve aynı seyirde devam etmekte. Sıradan şartlarda jurnal sıradan 18 bin başvuru formu alırken, şu an bu sayı 45 bine ulaştı. 2019 yılında 3 milyon kullanım yapılırken, 2020 yılında 5 milyon 900 bin tatbik aldık. 2021 yılı için öngörümüz, 2020 yılını geçeceğimiz yönünde. Başvuru konuları ve kurumlar dönem dönem değişiklik gösteriyor.

101 AYRI KURUMA AYLIK DUYURU

CİMER’in bundan başka tahlil kısmı bulunuyor. Bir ilden başvuranların yaş cinsiyet, iş veya eğitim durumu gibi verilerini ölçebiliyoruz. Biz bunu ilgili 101 kuruma aylık olarak gönderiyoruz. Kurumlar bu nedenle genel resmi görmüş oluyor. Örneğin bir belediye proje yapacaksa CİMER’e gelen talepleri dikkate alma şansına sahip oluyor. Gündemdeki sıcak konularla ilgili derhal reaksiyon alıyoruz. CİMER’de bazı talepler belli sayının üstüne çıktığında alarm çalar ve ‘bu gündemdir’ mesajını alırız. Sistem bize şunu söylüyor, ‘Şu dek öğretmen ataması talebi geldi’ diye dikkat veriyor. bir anda örneğin 3 bin uygulama geliyor.”

ERDOĞAN’IN TAKTIĞI KRAVATI İSTİYORLAR

Başar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taktığı kravatı, kullandığı kalemini isteyen vatandaşların da olduğunu söylüyor ve şu örnekleri veriyor: “Polis arabasıyla gezmek isteyen, doğum günü pastası istek eden çocuklarımız da bize tatbik yapıyor. Son zamanlarda pandemi tedbirlerine ilişkin nasihat ve bakış taşıyan başvurular ile aşı, kripto para ve uzaktan eğitim konularına ilişkin başvurularda çoğaltma görüyoruz.”

ASGARI 2 KİŞİ OKUYOR % 90 CEVAPLANIYOR

“Bize ne yazılırsa yazılsın bütün başvuruları en düşük 2 kişi okuyor. CİMER üzerinden aracısız olarak millet kurumlarına gönderilen başvurular, ilgili kurumun CİMER kullanıcısı millet personeli göre okunuyor. Yapılan başvuruların cevaplanma oranı yüzde 90 oranında. CİMER, 45 bin yönetimsel birimde 65 bin görevlisi ve 2020’de 6 milyon başvuruyla dünyanın en büyük ölçekli halk iletişim platformu olarak öne çıkıyor. Bu sayede yakın zamanda Cenevre’de BM Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nden ve Londra’da Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’nden ödüller aldık. CİMER, bizim halkla iletişimde amiral gemimiz.”

BÜTÜN SORUNLAR ANALİZ EDİLİYOR

Başar, CİMER’e yapılan bütün başvurularda sorunları giderme ve kullanım konularının yoğunluğunu analiz edip kamuoyunun nabzının doğru tutulması sorumluluğuna sahip olduklarını söylüyor. CİMER’e yapılan başvuruların yüzde 97’si internet aracılığıyla geliyor. başkaca posta, faks ve telefon yoluyla da tatbik yapılabiliyor.

Erdinç Çelikkan/Bağımsızlık

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yilda-6-Milyon-basvuru-CIMER-e-basvuru-yagiyor/250154