Yılmaz Özdil'in 'Mustafa Kemal' kitabının 1881 adet basılarak 2 bin 500 liradan satışa sunulması, kamuoyunda büyük münakaşalara neden oldu. Özellikle kitabın basımını yapacak olan yayınevine sosyal medya üzerinden büyük tepki yükselirken, mevzuyla alakalı olarak yazar Yılmaz Özdil'den bugünkü yazısında söyleme geldi.

"Türkiye'de gelmiş geçmiş tüm zamanların azami tirajına erişen “Mustafa Kemal” kitabının koleksiyon versiyonu yarın çıkıyor." diyen Özdil, "Yalnızca 1881 adet. Seri numaralı. Bir daha asla basılmayacak. Dünyada yalnızca 1881 şahısta olacak. Saat 9'u 4 geçe ararsanız veya tıklarsanız, yanıt alamazsınız. Saat 9'u 45 geçe ise, çok geç olabilir. Söylemedin demeyin. Bütün 9'u 5 geçe başlayacak." ifadelerini kullandı.

Kitabı hazırlama sebebine değinen Özdil, şunları söyledi:

"Bu çok özel kitabı niçin hazırladık?

Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazılmış binlerce kitap var. Ama… Atatürk hakkında ilaç için bir tane dahi koleksiyon bedeli taşıyan prestij kitap yok. Dünyanın ehemmiyetli kütüphanelerinde
bulunacak, Anıtkabir gibi en ehemmiyetli adreslerde sergilenecek, bir tek prestij kitabı yok. Bunu kendimize misyon edindik. Mustafa Kemal'e boynumuz borcu olarak hissettik.

Ve gerçeğinde bu kitabı, satın almak isteyenler için üretmedik. Mustafa Kemal için ürettik. Mustafa Kemal'e yakışır olması için ürettik. “Limited edition” deyim edilen hudutlu rakamda yapım şekli, gelişmiş ülkelerde ananeyi olan bir yayın şeklidir. Herkes için üretilen, herkesin alım eforuna hitap eden sıradan baskının yanısıra, koleksiyonerler ve özel meraklılar için basılır. Nedrettir. Enderdir. Erişilmesi, sahip olunması, paran olsa dahi, ihtimalsize yakındır. Bir daha basılmayacağı lafı verilmiştir. Bugün yüksek varsaydığın maliyet, son kitap satıldığı anda direnir.
Maliyeti artık yayıncı değil, kitaba sahip olan birey veya müessese tanımlar. Dolayısıyla, hududu yoktur.

Kitap rakamı hudutlu, değeri hudutsuzdur. Ben çok zenginim alayım diyemezsin. Satanı bulamazsan, geçmiş olsun." Evini soysalar, altını mücevheri gidip yine satın alabilirsin. Bir kitap çalınırsa milyarder ol, yerine koyamazsın. Kırmızı Kedi hafta sonunda bir basın bülteni yaptı, Mustafa Kemal kitabının 1881 adetlik koleksiyon serisinin maliyetini 2 bin 500 lira olarak söyledi. Anında… Haysiyet celladı yandaş koro ve ikinci cumhuriyetçiler tarafından tasarılı, organize biçimde linç kampanyası başlatıldı. Atatürk'ü istismar ettiğimiz söyleniyor. Atatürk üzerinden dolandırıcılık yaptığımızı söyleyen dahi oldu.
Hakaret, küfür gırla."

Özdil, 2500 liralık kitap hakkındaki 'Atatürk istismarı' tenkitlerine ise şu cevabı verdi:

"Birincisi…

Bu koleksiyon kitabı, elektrik faturası değil.
Doğalgaz faturası değil.
Ödemek zorunda değilsin.
Almaya zoraki değilsin.
Mustafa Kemal'i okumak istiyorsan, aynı içerikteki Mustafa Kemal kitabı zati her bütçeye uygun maliyetiyle var, özellikle internet üzerinden yafta muhtemel.

İkincisi…

Sponsor bulup noter çekilişiyle 1881 şanslıya parasız dağıtabilirdik. Ben kendi hisseme, Mustafa Kemal kitabının kapağına adımı dahi koymadım. Mustafa Kemal'i neden rastgele bir
firmanın promosyon malzemesi sunim? Biz bu kitabı Mustafa Kemal'i gururlandırmak için ürettik. Rastgele bir holdingi gururlandırmak için değil. Modern kuvayi milliyenin yayınevi
Kırmızı Kedi ve sahibi Haluk Hepkon, Türkiye tarihinin bugüne kadar görmediği bir maliyeti tek başına üstlendi.
Üstelik tehlike üstlendi, zira, satıp sonradan parasını ödemek üzere üretilmedi, devasa maliyetin tamamı şimdiden ödendi.

Satılır veya satılmaz diye hesap etmedik, biz aldık. Bu kitap, sponsora değil, milletin kendisine itimat, ulusa ait.

Üçüncüsü…

Prestij kitaplara bir kaç misal vereyim. Araba efsanesi Ferrari'nin kitabı var, 30 bin lira. Moda ikonu Valentino'nun yaşamını anlatan kitap var, 12 bin lira.
Marilyn Monroe'yu anlatan kitap var, 6 bin lira. Osmanlı padişahı Üçüncü Selim tarafından saray mimarlığına ceddilen Antoine Ignace Melling'in gravürlerinden oluşan kitap var, sıkı
durun, 70 bin lira!

Piri Reis var, 2 bin 200 lira.
Evliya Çelebi var, 2 bin lira.
Mimar Sinan var, 3 bin lira.

Bu kitap Sinan'ı istismar etmek için mi hazırlandı, yoksa Sinan'ı şereflendirmek için mi? Elbette şereflendirmek için hazırlandı. Kapadokya var, 4 bin 900 lira. Afrodisyas var, 5 bin 250 lira. Ephesos var, 5 bin 740 lira. İpek Yolu var, 7 bin lira. Anadolu Halıları var, 8 bin 400 lira. Şöyle bir araştır, memleketle iftihar dinlersin, öylesine müthiş Muhibbi Divanı var, 2 bin 400 lira.
Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlıca'ya çeviri ettirilen Klaudios Ptolemaios var, coğrafya kitabı, 3 bin 500 lira. Osmanlı Sikkeleri var, 3 bin 870 lira. Osmanlı Sultanları var, 4 bin 900 lira. Osmanlı Tarihi var, 15 bin lira. Üçüncü Ahmet var mesela, 12 bin 500 lira.

2 bin 500 liraya kitap olur mu diyenlerin bunlardan haberi var mı? Ya da şöyle sormak gerekli… Bize uslarınca hakaret etmeye çalışanlar acaba kitap okuyor mu?

Padişahlara prestij kitap yapınca mesele yok, Atatürk için gayret tüketince “istismar” öyle mi?

Dördüncüsü…

Mustafa Kemal kitabı üzerinden yapılan bağışları öğrenen öğreniyor. Elbette çalışmamızın karşılığında kazanç elde edeceğiz ama, henüz ne benim, girmedi. Kitap çıkalı neredeyse dört ay oldu,
henüz bir kuruş almadık. Kendimizi en sona vazgeçtik. Ama söz verdiğimiz bağışların tamamı kuruşu kuruşuna ödendi. 1881 koleksiyon serisinin kazancıyla da, Mustafa Kemal çocuk acelesi finanse
edilecek. Buradan elde edilecek ihtimallerle Anadolu'daki özellikle köy ilkokullarına daha fazla fırsat yaratılacak, daha fazla çocuğumuzun Mustafa Kemal'le dost olarak tanışması sağlanacak.

Beşincisi…

Bu prestij kitabına elbette yalnızca 1881 birey sahip olacak ama, isteyen herkes görebilecek. Yarın sabah Kırmızı Kedi'nin merkezinde olacağım, saat 9'u 5 geçe 1881 adet kitaptan birini parasını ödeyerek satın alacağım. Yılmaz Özdil'e ait bu kitap, Kırmızı Kedi'nin Beşiktaş mağazasında özel korunaklı platforma yerleştirilecek, isteyen her vatandaş Kırmızı Kedi Beşiktaş mağazasına gelerek
görebilecek.

Altıncısı ve en ehemmiyetlisi…

Mustafa Kemal kitabı, karşı devrimcilerin karalama kampanyalarına karşın, 1 milyon 500 bine koşuyor, tüm zamanların azami tirajına erişen kitabı oldu, çıktığı günden beri bütün 16 haftadır
liste birincisi. Mustafa Kemal kitabının çocuk versiyonu, yalnızca 25 gün evvel raflardaki yerini aldı, yalnızca 25 günde 2 milyona yanaştı. Hakaret ediyorlar, küfür ediyorlar, karalamaya çalışıyorlar, palavralar söylüyorlar, kötüleler atıyorlar ama, durduramıyorlar."

"Mustafa Kemal aydınlanmasını bizden sonraki jenerasyonlara aktarma mesullüğümüz var, kararlıyız. Paraya taptıkları için, para için yapmadığımızı anlayamıyorlar." diyen Özdil, yazısını şöyle sonlandırdı:

"Yarın sabah.
Saat 9'u 5 geçe.
Usunuzu oynatın, usunuzu…
Durduramayacaksınız."