SUT'ta yapılan değişiklikle sağlık hizmetlerine yüzde 30'a varan bir zam yapıldığını açıklayan İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir, “3. basamak bir hastanede yoğun bakım ünitesinde yatan koronavirüs tanılı hastanın SGK’ya bir jurnal paket fiyat faturası 2 bin 982 lira olmuştur” dedi.

İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası Idare Heyeti Üyesi Güray Kılıç’ın açıklamasına göre Sosyal Emniyet Kurumu’nun (SGK) 28 Nisan 2021’de yayınlanan Sıhhat Başvuru Formu Tebliği'ne (SUT) kadar sağlık hizmetlerinde yüzde 30'a varan bir zamma gidildi.

Demir, yapılan zammın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisine yansımasını “Yapılan fiyat ve ek oran artışı ile birlikte 3. basamak bir hastanede yoğun bakım ünitesinde yatan koronavirüs tanılı hastanın SGK’ya bir günlük paket fiyat faturası 2 bin 982 lira olmuştur” diye anlattı.

"ZAM İSTEDİLER LAKIN İLAVE VERGI ALIYORLARDI"

Sağlık hizmetlerindeki zammın “özel hastanelerin talebi doğrultusunda yapıldığını” bildiren İstanbul Tabip Odası Idare Heyeti Üyesi Güray Kılıç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Özel hastaneler bilhassa pandemi sürecinde sağlık durumu hizmetlerini sunarken sıkıntı içine girdiklerini açıklama ediyorlardı. Ama uzun zamandır kamuoyuna yansıyan koşul böyle değil. Özellikle özel hastanelere yatan koronavirüs hastalarında keza yataklı servislerde hem yoğun bakım hizmetlerinde ilave aidat alındığı bilgisi yaygın dolaşmaktaydı. Bilindiği gibi koronavirüs hastalarından hiçbir şekilde pandemi süresi içerisinde ilave ödenti elde etmek muhtemel yok."

Demir, Türkiye’de sağlık durumu hizmetlerinde yoğun bakımın “özel sektörün insafına bırakıldığını” belirterek, “şu anda toplam yoğun bakım yatak sayısının yüzde 40,9’u, yetişkin yoğun bakımın ise yüzde 35,7’si özel sektörünün elindedir. Pandemi süresince de yapılan SUT değişikliği ile iki defa yoğun bakım ücretleri arttırılmıştır” diye konuştu.

İLAVE ÜCRETE ZAM

Demir, yeni zamla “kardiyoloji polikliniğine müracaat eden bir hasta için yalnızca muayene parası olarak SGK’nın özel hastaneye 109 lira ödediğini” bildirerek, “Vatandaş ayrıca doğrudan hastaneye 218 lira ilave aidat ödemektedir. Zamdan önce bu ilave ödenti miktarı 190 liraydı” dedi.

Demir SUT artışı sonrasında, vatandaşın devlet hastaneleri dışında diğer bir hastanede yaptıracağı cerrahi işlemlerde vatandaşın ödeyeceği ücretleri şöyle sıraladı:

Bademcik ameliyatı (tonsillektomi) 2 bin 216 lira 80 kuruş
Greftli inguinal herni (kasık fıtığı) 3 bin 293 lira 60 kuruş
Kolesistektomi laparoskopik (Safra kesesinin çıkartılması işlemi) 3 bin 681 20 kuruş
Büyük kemik kırıkları açık 6 bin 903 lira
Kalça eklem total protezleri 9 bin 493 lira 80 kuruş
Histerektomi (rahmin vücuttan çıkarılması) 4 bin 150 lira 80 kuruş
Prostatektomi açık (prostat bezinin tamamının ya da bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması) 6 bin 138 lira 50 kuruş

“YÜZDE 30’A VARAN ZAM GELDİ”

Demir’in aktarımına tarafından SUT ile özel, vakıf ve üniversite hastanelerindeki afiyet hizmetlerinde ortalama yapılan zam oranları şöyle:

Vaka başı poliklinik hizmetlerinde yüzde 15,
Radyoloji MR, BT, ultrason, grafi ve tetkiklerde yüzde 10,
Kan bileşenlerinde yüzde 20,
Tıbbi malzeme fiyatlarında yüzde 10 ve bunların haricindeki bütün hizmetlerde ise yüzde 15 çoğaltma oldu.

3. basamak üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde tanıya dayalı bir takım işlemlere, ödenen yüzde 20’lik ilave oran yüzde 30’a çıkarıldı. 

3. basamak üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri fiyatlandırmasında ek oran uygulanacak işlemlere yüzde 10 ek edildi. 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yuzde-30-zam-geldi-Koronavirus-hastasinin-1-gunluk-ucreti-3-bin-lira/250044