Tüzük Duruşması Zühtü Arslan'ın vazife zamanının dolacak olması sebebiyle başkanlık tercihi gündemiyle dün bir araya gelen Genel Heyetin öğleden sonra yaptığı buluşmalarda da hiçbir abone lüzumlu çoğunluğu elde edememişti. Bugün yapılacak oylama evveli adaylardan Kadir Özkaya'nın adaylıktan çekildi. Bugün yapılan Zühtü Arslan ve Rıdvan Güleç'in yarıştığı oylamada, vazife süresi 10 Şubat'ta dolacak olan Arslan yine Tüzük Duruşması Başkanı seçildi.

AYM BAŞKANLIK TERCİHİ

Tüzük Duruşmasının Kuruluşu ve Suçlama Usulleri Hakkında Kanun'a göre, başkanın vazife zamanının sona ermesinden evvelki iki ay içinde tercihin sonuçlandırılması gerekiyordu. Başkan, Genel Heyet tarafından azalar arasından saklı oyla ve abone bütün rakamının mutlak çoğunluğuyla dört sene için seçiliyor. Görev süresi biten başkanlar yine aday olabiliyor.

zühtüarslankimdir

ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?

Zühtü Arslan, 1 Ocak 1964 ’te Yozgat ’ın Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sorgun ’da bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi kısmından 1987 ’de mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere ’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “İnsan Hakları ve Sivil Hürlükler” alanında, doktorasını da aynı fakültede Tüzük Hukuku alanında yaptı, 2002 ’de doçent, 2007 ’de profesör unvanını aldı.
Avrupa İnsan Hakları Duruşması ’nde 2001 senesinde bir vakit çalışan Arslan, 23 Aralık 2010 ’dan itibaren Basın Bülten Müesseseyi Genel Heyet azalığı misyonunu yürüttü.

2009 ’da Başkanlığına soyulduğu Polis Yüksekokulu ’nde uzun seneler lisans ve lisansüstü seviyede “Tüzük Hukuku”, “İnsan Hakları”, “Devlet Teorileri” gibi dersler verdi. Ayrıca, 2000-2003 seneleri arasında Bilkent Üniversitesi ’nde “Turkish Public Law” dersini, 2003-2009 seneleri arasında da Başşehir Üniversitesi ’nde “Hukuk ve Siyaset” dersi verdi.

Tüzük Kuramı, Avrupa İnsan Hakları Kontratı ’nde Din Hürlüğü ve Türk Meclis Tarihi 1957-1960 3 Cilt isimli kitapları bulunan Arslan ’ın, “Constitutional Law of Turkey” başlıklı bir ortak kitabı ve “Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Duruşması Kararlarında İfade Hürlüğü ’ isimli bir derleme yapıtı bulunuyor.

Tüzük yargısı, insan hakları, hürlük-güvenlik ilişkisi ve politik partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış yazıları ve deklarasyonları bulunan Arslan, Yükseköğretim Genel Heyeti ’nca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Tüzük Duruşması Azalığına seçildi.

Arslan, konutlu ve dört çocuk babası.