Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin metrealtı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE’yi inceledi. ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Millete Sesleniş konuşmasında İMECE’nin 15 Ocak’ta uzay yolculuğunun başlayacağını açıklamasının ardından Bakan Varank, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi USET’i ziyaret etti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Akıncı Tesislerinde bulunan USET’e ziyarette Bakan Varank’a TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ile TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mesut Gökten eşlik etti.

Bakan Varank, yerli ve milli imkanlarla TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından geliştirilen İMECE’yi ve TÜRKSAT 6A’yı inceledi.

Varank, incelemelerin ardından İMECE’nin fırlatma takvimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İMECE’nin 15 Ocak 2023’te başlayacağı uzay yolculuğu takvimini açıklayan Bakan Varank, “Yakın zamanda bu uydu kapatılacak son testlerine girecek ve fırlatılmak üzere ABD’ye gönderilecek. Kasım ayı itibariyle fırlatmaya hazır hale gelecek.” dedi. Varank, İMECE’nin kamerasının kilogram başına ihracat değerinin 86 bin avro olduğunu ifade ederek “Türkiye’yi katma değerli üretimle kalkındıracağız.” diye konuştu.

TECRÜBE İLE DONATILDI

Gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak İMECE’nin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testleri, yer istasyonu anteni ve yazılımları yerli imkânlarla geliştirildi.

TÜBİTAK İMECE’Sİ

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen ekipmanlara TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Manyetometre ve Manyetik Tork Çubuğu ile, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) da Sabit Güneş Paneli ile katkı verdi. Coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya’nın her yerinden yüksek çözünürlüklü görüntü elde edecek olan İMECE, tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek. Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı.