Genç İçin Bir Saat Derneği, Sivil Gençlik ve Kültür Derneği ve Patika Derneği ve Bingöl Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü (BİFSAK), ortak basın açıklaması yaparak Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesini istedi.Bingöl Güncel TV / BİNGÖL (İGFA) -  Bingöl’ün, 2 ana aktif fay hattı olan Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ve Doğu Anadolu Fay (DAF) hatlarının kesişim noktasında yer aldığı belirtilen açıklamada, Bingöl’de iki ana fay hattı dışında onlarca yerel aktif fay hattının mevcut olduğunu söyledi.

Söz konu fay hatlarının, uzmanların yaptığı araştırmalar ve yakın geçmişte yaşanan 1971 ve 2003 Bingöl depremlerine dayanarak büyük ve yıkıcı deprem üretme potansiyeline sahip oldukları açık olduğunu belirten STK'lar, "Naci Görür gibi alanında uzman kişiler, Doğu Anadolu Fay ( DAF) hattında yaşanan Pazarcık ve Elbistan merkezli büyük depremlerden sonra Bingöl’e doğru muhtemel enerji transferinin bulduğunu ve acil önlem alınması gerektiğini ifade etmişlerdir. Pazarcık ve Elbistan depremleri, önlem alınmaması durumunda nasıl bir facianın ve ne kadar büyük kayıpların yaşanabileceği hakkında çok acı bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Yaşanan büyük depremlerden sonra Bingöl’de yapılan ilk incelemelerde onlarca ağır hasarlı bina tespit edilmiştir. Bölgemizin deprem gerçeği mevcut durumda insanımızın en acil ve en hayati sorunu olup yetkililerin konuya köklü çözümler üretmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Bingöl’ün doğal afetler (Yangın, Çığ, Heyelan, Sel, Deprem) dolayısıyla hassas bir bölge olmasından ötürü etkili önlemler alınması için acil olarak Afet Bölgesi ilan edilerek haklardan yararlanılmasını istediklerini belirten STK'lar, "Paydaş kurum ve meslek odalarına çağrıda bulunuyoruz gerçekçi bir deprem eylem planı oluşturarak hayata geçirilmesi büyük bir zorunluluktur. Her yıl ilimizde meydana gelen orman yangınlarını önleme konusunda ve yine kuzey ilçelerimizde yaşanan heyelan , çığ felaketlerini önlemek açısından da afet bölgesi ilan edilmesinin ne derece önemli olduğunu belirtmek istiyoruz.Gerekli önlemler alınması durumunda yaşanacak depremlerin en az zararla atılabileceğini inanıyor ve insanımıza karşı sorumluluk duygusu ile hareket ederek yetkili kurumların gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz" diye konuştu.