Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun geçen ramazan programları arasında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yanı sıra 21 ülke lideriyle görüşme gerçekleştirdi.ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanı Erdoğan, ramazanda birçok konuda yoğun diplomasi yürüttü.

Guterres ile biri kabul olmak üzere 4, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 3, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile 2, diğer liderlerle birer kez görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı'nda da 17 ülke lideriyle telefonda görüşerek bayramlaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke liderleriyle başta ikili ilişkiler, Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgesel meseleler olmak üzere birçok konuyu ele aldı.

İletişim Başkanlığı'nca derlenen habere göre, Ramazan kapsamında ilk olarak 1 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 4 Nisan'da Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmelerde ikili ilişkilerle bölgesel gelişmeler değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ertesi gün Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 7 Nisan'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkiler ve Rusya-Ukrayna savaşı dâhil bölgesel konular ele alındı.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer'le 10 Nisan'da, Pakistan Başbakanı seçilen Şahbaz Şerif'le de 12 Nisan'da görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Nisan'da Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile tekrar bir görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Nisan'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 18 Nisan'da Ürdün Kralı 2. Abdullah, 19 Nisan'da, ramazan arifesinde de görüştüğü İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir görüşme daha gerçekleştirdi.

22 Nisan'da Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 24 Nisan'da Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Nisan'da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabulden iki gün sonra Guterres ile bir de telefon görüşmesi yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 26 Nisan'da yaptığı telefon görüşmesinde Rusya ile Ukrayna arasında barışa giden yolun açılması için İstanbul görüşmelerinde yakalanan olumlu ivmenin devamının herkesin yararına olduğunu ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile ramazandaki üçüncü görüşmesini 28 Nisan'da yaptı. Erdoğan-Putin görüşmesinde Rusya ile ABD arasında Türkiye'de gerçekleşen takasın yanı sıra Ukrayna'daki savaşa dair gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Nisan'da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud'un davetlisi olarak Suudi Arabistan'ı ziyaret etti.

İki gün süren ziyaret kapsamında Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler gözden geçirildi, iş birliğinin geliştirilmesi imkânları ele alındı. Görüşmelerde ayrıca ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meseleler konusunda fikir teatisinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ramazanda birçok gruba iftar verirken Mehmetçik ve yetim çocukların yanı sıra çok sayıda aile ve öğrencinin sofrasına da misafir oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ramazanın ilk iftarını Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde şehit yakınlarıyla yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la ramazanın üçüncü günü Ümraniye'de 3 çocuklu bir ailenin evinde oruç açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksekova'da Mehmetçik'e yaptığı sürpriz ziyaretin ardından ilçe merkezinde esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti.

21 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan iftar programında sağlık çalışanlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Nisan'da Mimar Sinan Yurdu'nda kalan öğrencilerle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda da Küçükyalı Çocuk Evleri Sitesi'ndeki çocuklarla iftar yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN RAMAZAN MESAİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yoğun geçen ramazan mesaisi kapsamında birçok etkinliğe katılırken kabullerin yanı sıra başta şehit yakınları olmak üzere çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve beraberindeki Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerini kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kapalı mekânlardaki maske kullanma zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve TÜRGEV heyetinin de aralarında bulunduğu birçok kişi ve grubu, Ankara ve İstanbul'da kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde 23 Nisan'da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği kapsamında koltuğunu 8. sınıf öğrencisi Şükrü Emre Eren'e devretti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pençe-Kilit Harekâtı’nda şehit olan Piyade Teğmen Kaan Kanlıkuyu'nun ailesine 20 Nisan'da, şehit infaz koruma memuru Cengiz Yiğit'in ailesine 21 Nisan'da başsağlığı mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram namazını Büyük Çamlıca Camisi'nde kıldı

Bayram namazını Büyük Çamlıca Camisi'nde kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içinde bayramlaştığı cemaate hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami önünde çikolata ikram ederek bayramlaştığı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 17 ÜLKE LİDERİYLE BAYRAMLAŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı dolayısıyla birçok ülke lideriyle telefonda görüşerek bayramlaştı. Görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile liderler karşılıklı olarak bayram tebriğinde bulundu.