Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 Yılı Dış Ticaret Rakamlarını açıkladı. 19 yıl önce 36 milyar dolardan devraldıkları ihracatı 2021 yılında 6 kattan fazla artırarak 225 milyar 368 milyon dolara çıkararak tarihi bir rekora imza atmanının mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.İSTANBUL (İGFA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde 2021 Yılı Dış Ticaret Rakamlarını değerlendirdi.

Türk ekonomisinin Alperenleri olarak nitelendirdiği tüm ihracatçıları tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen seneye dair değerlendirmelerde bulundu.  İhracat rakamlarının hedeflere bağlılığı ve doğru yolda emin adımlarla ilerlediklerinin en somut nişaneleri olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin salgın döneminde ekonomisini en hızlı toparlayan G20 ülkesi olması beklendiğini söyledi.

İHRACATTA TARİHİ REKOR

İhracatımız tarihimizde ilk defa 200 milyar doları aşarak tarihi bir rekora imza attı" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılında gerçekleşen ihracat rakamını ise 225 milyar 368 milyon dolar olarak açıkladı.  Her krizin aynı zamanda beraberinde birçok fırsatı da getirdiğini ifade eden Erdoğan, "Tarih boyunca küresel kriz dönemlerini iyi değerlendiren ülkeler ekonomik bakımdan çok büyük sıçramaları yakalamayı başardılar. Geçtiğimiz yılın 3. çeyreği itibarıyla ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1'in üzerine çıkmıştır. İhracatımız, tarihimizde ilk defa 200 milyar doları aşarak orta vadeli program hedeflerinin de ötesine geçmiştir. Şimdi burada büyük bir gurur ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki 2021 yılı toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 39,2 artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Hamdolsun bu bir rekordur. Bundan 19 yıl önce nerede başladık 36 milyar dolardan devraldığımız ihracatı 2021 yılında 6 kattan fazla artırarak 225 milyar 368 milyon dolara çıkarmış olmaktan sizlerle beraber mutluyuz" diye konuştu.

"MİLLİ PARAMIZLA İHRACAT İŞLEMLERİ ARTACAK"

Söz konusu rakamlarla bir çok ülkede söz sahibi ülke konumuna geldiğini belirten Erdoğan, Türk Lirası ile ticaret gerçekleştirilen ülke sayısının her geçen gün artış gösterdiğini söyledi. Erdoğan, 2021 yılı itibariyle 205 ülke ve bölgeye ihracat işlemlerini milli para TL ile gerçekleştirdiklerini ve TL ile yapılan dış ticaret hacmi 183 milyar liraya ulaştığını kaydetti. 

https://www.youtube.com/watch?v=OzDN73D3XyY