İran’ın ünlü iş insanı Ali Shahrashoub, Türkiye’nin Van iline ilk 20 tonluk pirinç ithalatı gerçekleştirdi.VAN (İGFA)- Van iline her hafta İran’ın yerli pirincini getireceğini ifade eden İran’ın ünlü iş insanı Ali Shahrashoub; ”Türkiye’ye yatırım olarak ilk yerli pirincimizden başladık. İleriki dönemlerde burada kendi üretimlerimizi de yapacağız. Van iline İran’da yetiştirdiğimiz yerli pirincimizi getirdik. Türkiye’de İran pirinci olarak söylenen ama İran’ın yerli pirinci olmayan Pakistan pirinci satılmaktadır. Bizlerde İran’ın kendine has yetiştirdiği tamamen doğal olan pirincimizin ilk sevkiyatını Van’a getirdik. İleriki dönemlerde farklı ürünlerimizi de Türkiye’ye getirmeyi düşünüyoruz. İran’a has olan pirincimiz, kokulu ve doğal besin kaynağıdır. Van ilinde şirketimizi açmamıza yardımcı olan VANTSO ve Türkiye’de bulunan arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. Türkiye’de tek isteğimiz; yatırımlarımızı yakından görmeleri ve destek sağlamalarıdır. Kendimden bahsetmek gerekir ise;

1988 İran Tahran doğumluyum. 2001 yılında piyasaya girdim. İlk çalıştığım yer Elektro Mekanik Yüksek Teknoloji Uçak ve Havacılık fabrikasında göreve başladım. En başından beri üretimi çok seviyordum, üretimden başladım. Bir yıl sonra da bir fabrikada Üretim müdürü oldum. Fabrikada kendim uçağın bazı parçalarını üretmeye başladım ve pazarlamasını yaptım. O fabrikaya uçak parçalarını diğer ülkelerden tedarikini yani ithalini yapıyordum. 2010 yılından İran'dan çıktım ve Çin'de yaşamaya başladım. Yani o firmaların ve yüksek teknoloji olan ürünlerin parçalarını tedarikini sağlamak için 5 yıl Çin'de görev yaptım. 2016'da İran'a döndüm ve İran'dan ürünlerin ithali için yurtdışıyla özellikle Çin ile çalışmaya başladım. Çalıştığım maddeler hammaddeler yani ettiğim hammaddeler alüminyum, demir, krom ve çoğu elektronik parçalar; ölçüm cihazları ve büyük makinelerdi.

2016'dan 2019'a kadar profesyonel Dış Ticaret işlerine başladım. Bunun üzerine; Bilgisayar, elektronik, araba lastikleri ve gıda bölümünde de çalıştım. Uçağın yağları, frenleri üzerine özellikle çalıştım. Pandemi sürecinde de çoğu maske makineleri özellikle N95 maske makinelerinin tedarik ithalini yaptım. İki yıl önce de Artiman firmasını kurdum. Tahran'da ticarete başladım. Elektronik ve özellikle havacılık sektöründe ticarete başladım. Mobil, bilgisayar, gıda, oyun makineleri, cihazları, kakao tozunu ve kablolar olmak üzere çok farklı sektörlerde işe ithale başladım. Vakum, kurutma makinesi ve su arıtma cihazı üretimini de yapmaya devam ettim. İşlerim noktasında tüm belge ve ruhsatlarım var.

İran'ın Sağlık Bakanlığından ruhsatlı ilaçlarımız var.  Bilim ve Teknoloji alanında da bakanlıklardan ruhsatımız var. Altı ay önce yani 2021in son aylarında diğer arkadaşlarla istişare ederek, Türkiye'de bir ofis ve fabrika kurma düşüncemiz vardı. Bunu gerçekleştirmek için Van iline ilk ticaretimi yapmaya başladım.Fabrika kurmak için Van ilinde olmasını istiyoruz. Stratejik konumu İran ila sınır olması sebebiyle Türkiye'deki destek ve potansiyele göre; Şirket ve fabrika kurmamız Van şehri bize uygun oluyor… Tek amacımız ise; İran'daki ticaretlerimizin uluslararası gelişmesi için Van'da bu şirketi kurduk.
 

İlk başlarda halka organik pirinci tanıtmak istiyoruz. İran'ın en doğal pirinci ve en kaliteli yerli pirincimizi Van iline getirerek tanıtmayı hedefliyoruz. Van ilinde açmış olduğumuz şirketin bünyesinde 20 ton yerli pirincimizi Van iline getirdik. Şirketin vizyonu ise; Türkiye'deki firmamız Leniz firması ve İran'daki Artiman firmasının irtibatı ile ticareti çoğu sektörden farklı olarak ithalat ve ihracat yapmak istiyoruz. İşimiz tam oturmaya başladığında nakliye sektörüne de dahil olacağız. Hava yolları, deniz nakliye, demir yolları ticaret işlerimiz eklenecek.
Son olarak; şirketleri, kurumları işletmemelerimize davet ediyorum. Her türlü hammadde Dünya'nın her yerinde temin edebiliriz.  Türkiye’de bizimle görüşme sağlayan ve iş yapmak isteyenler için İran'a ya da başka ülkelere ihracat yapabiliriz.”dedi.