Arsuz’dan yola çıkan Hatay Deniz Otobüsü(HADO) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulaştı. HATAY İGFA- Hatay Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği HADO projesinde ilk sefer gerçekleşti ve Sinan Paşa gemisi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda marşlarla, türkülerle, alkışlarla Girne’ye vardı.

Yolculuk öncesi HADO’nun Hatay ile Kıbrıs arasındaki iyi ilişkileri daha ileriye taşıyacağını söyleyen HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yolculuk esnasında konuklarıyla yakından ilgilendi. Savaş, gemide bulunan Kıbrıs gazileriyle bol bol sohbet etti, onların hatıralarını dinledi.

48 yıl önce Kıbrıs’a barış götürmeye gittiklerini söyleyen gaziler, barışı sağladıkları toprağa bu kez keyifle, mutlulukla gittiklerini dile getirdi. 69 yaşındaki Kıbrıs Gazisi Ömer Kurt, Lütfü Savaş ile yaptığı sohbet sırasında barış harekâtı sonrası Kıbrıs’a ilk kez gittiğini ve çok duygulandığını belirtti. Kurt, “1974 yılında barış götürdüğümüz topraklara şimdi kendi gemimizle seyranlığa gidiyoruz. Bugün burada olduğum için çok mutlu ve gururluyum. Başkanımızın bu imkânı tanıması bizi çok mutlu etti” dedi.

SAVAŞ: KIBRIS’TA SOYDAŞLARIMIZIN YANINDA OLMAK ÇOK GURUR VERİCİ

Türk bayrağını Akdeniz sularında HADO ile dalgalandıracak olmanın gurur verici olduğunu söyleyen Lütfü Savaş, “Atalarımızın, şehitlerimizin, gazilerimizin emekleriyle barış sağlanan Kıbrıs’ta soydaşlarımızın yanına gitmek bizim için büyük onur. Bugüne kadar hep kalben birlikteydik ama bugünden sonra da hem kalben hem bedenen daha sık bir arada olacağız. Bayrağımızın Akdeniz’de gemimiz ile dalgalanacak olması da ayrıca guru verici. Bugün yanımızda olan herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

ŞARKILAR, TÜRKÜLER VE MARŞLAR EŞLİĞİNDE İLK SEFER

Girne’de konser verecek Antakya Medeniyetler Korosu’nun müzisyenleri ve koristleri, Lütfü Savaş’ın isteğini kırmayarak yolculara gemide mini bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.
HADO’nun uluslararası sulardaki ilk seyahatinde yer alan yolcular, şarkılarla, türkülerle, barak havalarıyla ve İzmir Marşı’yla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın ve Girne’ye ulaşmanın coşkusunu yaşadı.

Türkiye’de bir belediye eliyle yapılan ilk uluslararası yolcu taşımacılığını çok sayıda basın mensubu da yakından takip etti. 5 saat süren yolculuğun ardından Girne Limanı’na ulaşan HADO gemisini Kıbrıs’ta Girne Belediye Başkanı Nidai Gündoğdu ve Girneliler karşıladı.

GAZİLER GÖZYAŞLARINA HÂKİM OLAMADI    

Yaklaşık yarım asır sonra Kıbrıs’a ilk kez ayak basan bazı Hataylı Kıbrıs gazileri gözyaşlarına hâkim olamayarak duygu dolu anlar yaşadı.