Bilecik’in Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, müteahhit, inşaat mühendisleri, mimarlar ve yapı denetim firması temsilcileri ile bir araya geldi. Yaşanan depremler sonrasında Bozüyük’te imar planı değişiklikleri ve inşaat yapım uygulamaları ile ilgili olarak belediyenin alacağı tedbirler görüşülürken önemli kararlar da alındı.Sedat CEYLAN / BİLECİK (İGFA) - Bozüyük Belediyesi Metristepe Kültür Merkezi Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Meclis Toplantısı’nda görüşülerek İmar Komisyonu’na gönderilecek yeni imar uygulamaları hakkında bilgi verdi.

8 KATLAR 6 KATA DÜŞÜYOR!

Başkan Bakkalcıoğlu, kendin daha önceki imar planı değişikliği ile aş serbestisini kaldırdıklarını ifade ederek, "Artık 8 katı da kaldırıyoruz. Bozüyük’te en yüksek binalar 6 katlı olabilecek. 8 kat olarak gözüken yerlerle ilgili imar çalışması da yapılmaya başlandı. Şu anda kabaca kroki var elimizde. Planda lekeler halinde gördüğümüz yerlerde 8 katlı yapılar var bunlarla ilgili kararlar alıyoruz. Tabii bu daha komisyonlarda netleşecek ama şöyle kimi yerde konutlarda gabari olarak 18/50 derken bazı yerlerde otel, motel yapılacak yerlerde kat adeti belirterek değişikliğin imar plan mevzuatına uygun olarak yapılmasını istiyoruz. Bu 1. temel kararımız. Şu ana kadar son zamanlarda bu yerlerden bize imar durum belgesi verenler veya buna benzer ada içinde bazı binalar içinde başlamış olsalar da geriye kalanların hepsinde bu uygulamayı yapacağız" diye konuştu.

"BİZİM DE ÇÜRÜK BÖLGEMİZ VAR... PLAN NOTLARINI DEĞİŞTİRİYORUZ"

Bozüyük'ün genel zeminiyle ilgili de bilgi veren Başkan Bakkalcıoğlu, "Ne yazık ki bizim de bir çürük bölgemiz var. Burada bayağı da yapılaşma oluşmuş, otogardan Belediye Fen İşlerine doğru giden Dikilitaş dediğimiz bölge. Ben eski görev dönemimde 3 kat olarak belirlemiştik, zamanla 4'e sonra 5 kata çıkmış ve hatta 2.40 otoparkla 6 kat bile olabiliyor yapılaşmış durumda. Zemin tedbirleri nasıl yapıldığı konusunda bir bilgim yok ama inşallah alınmıştır. O bölgemizde bizim geçmişte büyüklerimiz Zıngıldak Çayırı dediği yerdir. Yani zemin sıvılaşmasına uygun yerdir. Bu konuda biraz hassas olacağız 'taş kolon' denilen nesneyi kaldırıyoruz. Jet Grout veya fore kazık haricinde yapılmayacak" dedi.

Motif çıkmalardan başlayarak düzeltilecek plan notlarının olduğunu ifade eden Başkan Bakkalcıoğlu, "Bu bir ayda mesela 1,5 metrede 5 metre ön bahçe mesafesinde 1,5 metre çıkma yapabiliyoruz ama ön bahçe mesafesini daha fazla bıraktırılan yerlerde daha da fazla oluyordu fazla olmayacak artık azami 1,5 metre olacak. Depremde en fazla konsol çıkmalarının etkisinin olduğu kısa kolon etkilerinin olduğunu biliyoruz. Bu nedenle artık asma katlı ticari alan yapmayacağız, normal 4,5 metre kod kat yüksekliğinde ticari alanlarımız olacak. Tüm bunlarla ilgili emsal de kabul etmeyeceğiz. Yani ‘bizim, benim bitişiğimde emsal var veya bizim yapı adasında emsal var’ da olmayacak. Asma katlı yerlerin deprem bölgesinde yapılan tüm incelemelerde çok fazla yıkım sıkıntısını veren yerler olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Konuşmasında kazı derinliği konusuna da değinen Başkan Bakkalcıoğlu, en düşük kottan itibaren zorunlu 1,5 metre kazı getireceklerini söyledi.

Bu arada Başkan Bakkalcıoğlu, binalara asılacak kimlik plakası ile ilgili de bilgiler verdi.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın binalarda barkodlu bir kimlik koyma gibi bir talebi var ancak biz bunu ıslak imzalı isteyeceğiz" diyen Başkan Bakkalcığlu, "İskan ruhsatı verilmeden önce binanın müteahhiti belirleyeceğimiz boyutta bir levhaya binanın adının yanında herkesin görebileceği bir yere o yapıyla ilgili tüm teknik elemanların isimleri müteahhiti, kalfasına kadar tümünü, denetim firmasının teknik elemanları, belediyede bu konuyu iskan aşamasına kadar getiren teknik elemanlar ve altında ne zaman yapıldığı buda ahlaki yönden belediye başkanını da sorumlu tutsun diye düşündüğüm bir kimlik plakasını oraya koyacağız. Bu plaka kalıcı bir şekilde binanın önüne konacak. Raporlar ancak bundan sonra çıkarılabilecek" diye konuştu.