Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde yer alan Türkçe Öğretim Birimi (TÖBİR), Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın yeni dönem için belirlediği uluslararasılaşma stratejisi kapsamında yabancı uyruklu öğrencilere hem Türkçe öğretiyor hem de Türk kültürünü tanıtıyor.İZMİR (İGFA)-TÖBİR’in; uluslararası öğrencilere hızlı, akıcı ve kalıcı Türkçe öğretmeyi hedeflediğini söyleyen Türk Dünyası Araştırma Ensititüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atıf Akgün, “Birimimiz, Türkçeyi anlamaya, konuşmaya, okumaya ve yazmaya ihtiyaç duyan herkese ve her yere ulaşmak; öğrencilerine sosyal iletişim, eğitim, iş, turizm ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde Türkçe yeterlilik kazandırmayı misyon ediniyor. Öğrencilere isteklerine göre, her yerden katılabilecekleri çevrim içi ya da yüz yüze eğitim alma imkânı sunuyor. Şimdiye kadar dünyanın birçok yerinden binlerce insana Türkçe öğretmenin gururunu yaşayan Ege TÖBİR ailesi yeni insanlarla tanışma, onların da
kalplerine dokunma ve onlara üç kıtada konuşulan Türkçe ile iletişim kurma yeteneği kazandırmanın heyecanını duymaya devam ediyor” diye konuştu.

TÖBİR’in öğrenci portföyünü genişletmek ve çeşitlendirmek istediklerini söyleyen Doç. Dr. Akgün, “Öğrenci profilimiz Türk Dünyası eksenli olmaktan çıkıp, dünya ölçeğine doğru genişledi ve genişlemeye devam ediyor. Son yıllarda öğrenci yelpazesi Türkiye’nin de Orta Doğu, Afrika ve Balkanlar açılımıyla birlikte daha da renklendi. Bu yöntem ile öğrenci sayımızı daha da artırmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin Türk dilini bizde öğrenmeleri demek, aynı zamanda Türkiye’yi ve Türk kültürünü de öğrenmeleri demek oluyor. Biz öğrencilerimizin ülkelerine döndüklerinde Türkiye’nin ve Türk kültürünün gönüllü birer elçileri olmaları için onların gönüllerine de dokunmaya çabalıyoruz. Dil eğitiminin yanında; aktiviteler, yarışmalar ve programlar da düzenleyerek, öğrencilere klasik eğitim anlayışının dışında bir eğitim anlayışı ile yaklaşıyoruz” dedi.