CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların temel gıda maddelerine ulaşamaması, yetersiz beslenme ile sağlık sorunları yaşayan çocukların artması dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Meclis Araştırma Önergesi verdi.ANKARA (İGFA) - Verdiği önergede, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tüketici enflasyonunun mart ayında yıllık bazda yüzde 61.14, aylık bazda ise yüzde 5.46'lık artış gösterdiğini söyleyen Özkan, Türkiye bu enflasyon oranı ile aylık ve yıllık bazdaki artışla dünya ikincisi olmuştur, dedi. Toplumun son 20 yılın en ağır ekonomik krizi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Özkan, düşen alım gücü ve artan yaşam maliyeti ile ne yazık ki aileler krizin ağır yükünü omuzlarına almıştır" dedi.

4 kişilik bir ailenin sadece kira, elektrik, su, doğalgaz ve telefon giderinin 3 bin 500 TL’yi geçtiğini ifade eden Özkan, "Ulaşım harcamaları ile bu rakam 5 bin TL’yi bulmaktadır. Gelişim çağındaki çocukların, sabahları 1 yumurta,1 bardak süt, peynir, zeytin ve reçelden oluşan kahvaltısı 10 TL, sebze/bakliyat yemeği, çorba ve makarna/pilavdan oluşan öğle yemeği 20 TL, 1 porsiyon kırmızı et/balık/tavuk, salata ve meyveden oluşan akşam yemeği ise ortalama 30 TL tutmaktadır. Aynı ailenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için aylık gıda harcaması en az 7 bin TL olduğunu söyleyen Özkan, bu hesaba göre vatandaş yeterli gıdaya ulaşamıyor, çocuklar beslenme çantaları boş olarak okula gidiyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü web sitesinde “Yeterli ve Sağlıklı Beslenme” için günlük tüketilmesi gerekli besinlerin sıralandığına işaret eden Özkan, "Milyonlarca ailenin evine bu gıdaların girmediğini biliyoruz. Her 4 çocuktan 1 tanesinin kilosunun düşük ve buna bağlı olarak potansiyel kalp hastası olduğunu araştırmalar göstermektedir" dedi.  Yüksel Özkan ayrıca yetersiz beslenme sebebi ile çocukların yüzde 85’inin kansızlıkla mücadele ettiğinin altını çizdi.