Keratokonus, gözün kornea adı bahşedilen gözün transparan olan ön tabakasının doku sertliğinin kaybına tabi inceleşip koni şeklinde dikleşmesidir. Bu olağandışı şeklin, göze giren ışığın retinaya içten şekilde odaklanmasını önlediğini ve görüşün bozulmasına neden olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Keratokonusun bütünüyle nedeni bilinmese de genetik geçiş konusunda bilgiler vardır. Şöyle oysa keratokonus olan hastaların takriben yüzde 10’unun ailesinde keratokonus vardır. Keza göz alerjisi, gözleri fazla kaşıma da sebepler aralarında sayılabilir" dedi.

Sık gözlük değişim ve kontak lensin tam uymaması keratokonus belirtisi

Keratokonusun sıklıkla her iki gözü de etkilediğinin ve iki göz arasında çok bambaşka görmeye yol açabildiğinin altını çizen Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Semptomlar her favori bambaşka olabilir ve zamanla değişebilir. Erken belirtiler hafif görme bulanıklığı, düz çizgilerin bükülmüş ya da dalgalı göründüğü birazcık bozuk görme, ışığa karşısında büyüyen hassasiyet olmasına rağmen daha ileri aşamada daha bulanık ve eğri görüntü, gelişen miyopi veya astigmatizma ortaya çıkar. neticede sıkça yeni gözlük değişim, kontak lensin tam olarak uymaması ve kontak lens takarken rahatsızlık meydana gelir. Keratokonus ilerlemesi  genellikle yıllar alır fakat bazen keratokonus tez kötüleşebilir. Kornea bir anda şişebilir ve skarlaşmaya başlayabilir. Kornea skar dokusuna sahip olduğunda, pürüzsüzlüğünü kaybeder ve daha az netleşir. neticede gösterme daha da bozulur ve bulanıklaşır” şeklinde konuştu.

10 ila 20li yaşlarda göz numarasının sık değişmesine dikkat

Bu yaşlarda başlıyor, her gözü bambaşka şekilde etkiliyor

Keratokonus belirtilerinin çoğunlukla gençlerde 10 ile 20'li yaşlarda başladığını gösteren Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Keratokonus 10-20 yıl ilerleyebilir ve ilerlemesinde 30 yaş sonlarına doğru yavaşlayabilir. Her göz ayrı şekilde etkilenebilir” dedi. Keratokonusun kornea konusunda bilirkişi bir göz hekiminin göz muayenesi ile teşhis edilebildiğine uyarı çeken Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bu ayrıntılı muayene esnasında korneanızın dikliği, incelik olup olmadığı belirlenebilir. Ayrıca gerekli durumda korneal topografi diye tanıdık korneanın haritalanması yöntemiyle belirli teşhis edilir. Bu ölçüm ve tetkikler hastalığın ilerlemesini takipte de son derece önemli” açıklamasında bulundu.

Tedavi hastalığın evresine tarafından değişiyor

Keratokonus tedavisini hastanın evresine, durumuna emrindeki olarak planlandığını vurgulayan Op.Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Çok hafif vakalar hiçbir şey yapmadan takip edilebilir veya tersi durumda keratokonus hastalarında görmeyi bir miktar geri için kornea nakli gibi fazla daha ağır tedaviler gerekebilir. Keratokonus olan kişiler genellikle uzağı iyi göremezler. Bu durumda hafif olgularda gözlük veya yumuşak kontak lens ile çözüm sağlanabilir. Azıcık daha ileri olgularda bu yöntemle görüş sağlanamayacağı için özel keratokonus lenslerinden faydalanılır. Daha da ileri evre de duruma göre öbür tekniklerle kornea nakli gerçekleştirmek gerekir" bilgisini paylaştı.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/10-ila-20li-yaslarda-goz-numarasinin-sik-degismesine-dikkat-6428875