1-Gebelik koronavirüse yakalanma riskini artırır mıABONE OL

1-Hamilelik koronavirüse yakalanma riskini artırır mı?

Gebelikte bağışıklık sisteminin bir arz baskılanması, solunum mukozasında ödem bulunması, özellikle ileri gebelik haftalarında akciğer kapasitesinin azalması ve oksijen tüketiminin pozitif olması nedeni ile anne adayları solunum yolu enfeksiyonlarına daha meyilli hale gelmektedir. Fakat yapılan araştırmalarda gebelerde Covid-19 enfeksiyonu için artmış bir duyarlık yer almamaktadır.

2-Hamilelik koronavirüsün daha şiddetli geçirilmesine neden olur mu

2-Gebelik koronavirüsün daha şiddetli geçirilmesine neden olur mu?

Gebelik, kadınları viral ve bakteriyel enfeksiyonun solunum komplikasyonlarına yatkın ayla getiren fizyolojik bir durum olmaktadır. Bağışıklık ve kardiyo-pulmoner sistemlerdeki fizyolojik değişikliklere emrindeki olarak gebe kadınların solunum yolu mikroorganizmaları ile enfekte olmaları, daha şiddetli rahatsızlık geliştirme riskini beraberinde getirmektedir.

Öteki yandan SARS-CoV ve MERS-CoV’ nin hamilelik sırasında daha şiddetli klinik seyirlerden sorumlu olabileceği bilinmektedir. bununla birlikte, şu ana değin hamile kadınların Covid-19 enfeksiyonuna daha aklıselim oldukları veya koronavirüse yakalananların daha şiddetli pnömoni geliştirmeye yatkın olduklarına dair bir delil bulunmamaktadır.

3-Koronavirüs anne karnındaki bebeğe geçer mi

3-Koronavirüs anne karnındaki bebeğe geçer mi?

Hamileliğin ileri aylarında Covid-19 pnömonisi artan kadınlarda dikey geçiş açısından intrauterin enfeksiyonun değerlendirildiği ve son üç aylık dönemdeki gebeler üstünde yapılan incelemelerde Covid-19’un anneden bebeğe geçişinin olmadığı görülmüştür. sonra yapılan 936 yenidoğanı taşıyan çalışmanın sonucuna göre ise gebeliğin son üç ayında anneden bebeğe yüzde 3.7 oranında düşük bir oranla geçiş olduğu belirlendi. Bu oran anne karnında bebeğe geçen diğer enfeksiyonlar ile benzer oranlara sahip bulunmuştur.

4-Koronavirüs geçiren annenin antikorları bebeğe geçer mi

4-Koronavirüs geçiren annenin antikorları bebeğe geçer mi?

Annede oluşan IGM bebeğe plasenta yoluyla geçmemektedir. Bebeklerden alınan örneklerde antikorlarının fazla olduğu görülmüştür. Yüzde 3.2 olan bu oran bebeğe geçen enfeksiyon durumunda bebeğin kendi ürettiği antikorlar olmaktadır.

5-Anne adayları hastalık sürecinde vitamin ve mineral takviyesi almalı mı

5-Anne adayları rahatsızlık sürecinde vitamin ve mineral takviyesi almalı mı?

Koronavirüs ile mücadelenin en önemli silahlarından biri dinç bir bağışıklık sistemidir. böylece anne adaylarının pandemi boyunca ayrıca kendi hem de bebeklerinin sağlığı için beslenmelerine özen göstererek, bağışıklık sistemlerini dinç tutmaları gerekmektedir. bununla beraber C ve D vitamini ilk kez almak üzere alışılagelmiş süreçte verilen vitamin takviyelerini almaları öğüt edilmektedir.

6-Koronavirüs doğum şeklini etkiler mi

6-Koronavirüs doğum şeklini etkiler mi?

Doğumun doğal yollardan veya sezaryen ile yapılması, gebeliğin mevcut seyrine, anne adayının ve bebeğin sıhhat durumuna tarafından kararlaştırılmaktadır. Yapılan sınırlı incelemeler ışığında koronavirüsün doğum şekli ile bağlantısının olmadığı söylenebilmektedir. Dolayısıyla koronavirüse yakalanan gebelerin doğum şekli, önceden planlandığı şekilde gerçekleştirilebilir.

Anne ve bebeğin genel afiyet yerindeyse vajinal doğum seçim edilebilmektedir. Doğumdan sonra eve ziyaretçi kabul edilmemesi sosyal yalıtım kurallarının uygulanmaya devam edilmesi, anne ve bebek sağlığı açısından son derece yük taşımaktadır.

7-Covid-19 varlığında doğum nasıl gerçekleştirilmelidir

7-Covid-19 varlığında doğum nasıl gerçekleştirilmelidir?

Doğum eylemi başlayan vakalar Sağlık Durumu Bakanlığı kadar bildirilen koşullarda negatif basınçlı izole odalarda doğum ünitesinde peşine düşüp takip edilmelidir. Takipte uyarı edilmesi gereken konular şunlardır:
• Annenin ateşi, kandaki oksijen saturasyonu, solunum oranı, nabız, kan basıncı takibi tedbirli yapılmalıdır.
• NST ile fetal izlem yapılmalıdır.
• Kan oksijen saturasyonu yüzde 95 ve üstünde tutulmalıdır.
• Doğum şekli konusunda net bir teklif bulunmamaktadır.Serilerde doğumların büyük ölçüde sezaryen ile yapıldığı gözlemlenmektedir. Sezaryen oranlarının fazla olmasında gebelerdeki solunum sıkıntısının rol oynadığı düşünülmektedir. bununla birlikte vajinal akıntının bebeğe geçiş riski yarattığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

8-Koronavirüs anne sütü ile bebeğe geçer mi

8-Koronavirüs anne sütü ile bebeğe geçer mi?

Şu başlıca kadar yapılan araştırmalarda koronavirüsün anne sütü ile taşınabildiğine dair bir kanıt yoktur. bu nedenle emzirmenin iyi aşina faydalarının, koronavirüsün anne sütü ile bulaşabilme potansiyel riskine kadar daha ağır bastığı düşünülmektedir. Anne ve bebeğin yakın temasının riskleri, avantaj-zarar dengesine kadar multidisipliner takım kadar belirlenmektedir.

9-Koronavirüse yakalanan gebeler, takiplerini nasıl yaptırmalıdır

9-Koronavirüse yakalanan gebeler, takiplerini nasıl yaptırmalıdır?

Koronavirüs salgını her tarafında gebelik takibi yaptırmak için gerekli önlemleri aldıktan daha sonra en yakın sıhhat kuruluşuna başvurmaktan çekinilmemelidir. Gebelerdeki kararsız veya teşhis konmuş asemptomatik ve hafif vakalar iyileştikten daha sonra 2-4 haftada bir ultrasonografi, amniyon ve icabında doppler USG ile takip edilmelidir.

10-Koronavirüse yakalanan anne adaylarına radyolojik görüntüleme yapılabilir mi

10-Koronavirüse yakalanan anne adaylarına radyolojik görüntüleme yapılabilir mi?

Alınan bütün önlemlere rağmen koronavirüse yakalanılması durumunda, anne adayı maske takarak en yakın sağlık durumu kuruluşuna başvurmalıdır. Bu süreçte Covid-19 tanısı için tomografi gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerinin uygulanması gerekebilmektedir. İlgili doktor kadar, bu süreçte bebek için gerekli önlemleri aldıktan sonradan radyolojik görüntüleme yapılabilmektedir.

Dolayısıyla anne adayının kendi sağlığı için bu gibi tetkiklerin yapılmasına onay vermesi önerilmektedir. Gebelerin koronavirüse yakalanmaları durumunda çare ve takip süreci, öteki bireylerden öbür şekilde uygulanmamaktadır. Bu işlem boyunca anne adayının genel afiyet durumuna alt olarak doktor, kişinin tedavisini evde ya da hastanede gerçekleştirebilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr