Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Koytak, “2020 yılını neredeyse bütün dünya, özellikle çocuklar evde ve kapalı ortamlarda geçirdi. Miyopluk gelişimi açısından risk taşıyan bu yaş grubu, dıştan, gün ışığında yapılan oyun ve spor gibi aktivitelerden uzakta kaldı. Alınan tedbirlerle birlikte ders ve davet amaçlı aktiviteler için neredeyse tüm günlerini tablet, bilgisayar ve cep telefonu ekranı karşı geçirirdiler. Bu gerekli kısıtlamaların çocuklarda miyopluk gelişimi ve ilerleme hızı üstünde negatif etkisi olacağını tahminde bulunmak hiç kuvvet olmadı. Bu kaygıların haklı olduğunu çarpıcı olarak kanıtlayan birincil bilimsel araştırma Çin’den geldi” dedi ve araştırma sonuçlarına karşın şu bilgileri verdi:

“Takriben 125 bin çocuğun son 5 yıldaki göz kırma kusuru ölçümlerine dayanarak yapılan egzersiz, Çin’de 2020 yılının birincil altı ayında uygulanan sıkı sokağa çıkma yasağı ve uzakta öğretim gibi uygulamaların 6-8 yaşları arasındaki çocuklarda miyopluk gelişimini bariz olarak artırdığını kanıtlamış oldu. Araştırmada 2020 yılında miyopluk görülme sıklığının önceki yıllara göre 6 yaşındaki çocuklarda tam 3 kat, 7 yaşındaki çocuklarda 2 kat, 8 yaşında 1,4 kat arttığı saptandı” diye konuştu.

Prof. Dr. Arif Koytak, “Hafif ve orta düzeydeki miyopluğun kişinin hayat kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu söylenemez. Lakin bütün miyopluk olgularının %10’unu yaratıcı yüksek miyopluk (6 ve üzeri numaralar) orta yaş sonrası gözlerde ilerleyici hasara ve kalıcı görme kayıplarına neden olabilmektedir. Çin’de 6 ay, yani diğer ülkelere kıyasla kısa süren karantinanın etkisi bu kadar çarpıcı sonuçlar vermişken batıda daha uzun süren ve daha da sürmesi beklenen sokağa çıkma yasağı, uzakta eğitim gibi uygulamaların göz sağlığı üzerine bu olumsuz etkisinin de dikkate alınması gerekiyor” dedi.

DSÖ: 2050 yılında bütün dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası miyoplaşacak!

Miyop gelişiminin nedenlerini ifade eden Prof. Dr. Arif Koytak, “Miyopluk özellikle uzaktan mesafede bulanık görüşe yol açan göz bozukluğudur. Önceleri miyopluğun büyük oranda genetikle ilgili olabileceği düşünülüyordu. Lakin bundan böyle tek faktörün kalıtımsal olmadığını biliyoruz. Toplumda miyopluk oranının çabuk artışı üzerine eğilen araştırmacılar, bu artışın çocuk ve gençlerin yakın mesafeye odaklanarak yaptıkları işlerin keskin biçimde artmasından kaynaklanabileceğini ortaya koydu. Tekrar bambaşka ülkelerde çok sayıda çocuk üstünde yapılan uzun süre takipli çalışmalarda oyun ve spor aktiviteleri için dışarıya az vakit geçirmenin miyopluk gelişimi açısından bariz bir risk faktörü olduğu anlaşıldı; açık hava ve aydınlık gün ışığında yapılan aktivitelerin miyopluk gelişimi açısından koruyucu etkisi saptandı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Son 25-30 yılda yaşadığımız teknolojik ve toplumsal mutasyon sonucu çocuk ve gençlerin artık çok daha az gezdiğini, sokakta ve oyun alanlarında daha eksik zaman geçirdiğini ve daha eksik spor yaptığını; öte taraftan fazla daha fazla okuyup yazdığını, bilgisayar, tablet ve akıllı telefon ekranına baktıklarını biliyoruz. 2000 yılında toplumdaki miyop oranı Avrupa ve Amerika’da %25, Çin ve Singapur gibi Uzakta Asya ülkelerinde %50 civarındaydı. 2020 yılında bu oran Batı ülkelerinde %33’e, Uzaktan Doğu ülkelerinde %80 üstüne çıkmış durumda. Dünya Sağlık Durumu Örgütü’nün beklentisi 2050 yılında bütün dünya nüfusunun %50’den fazlasının miyop olacağı şeklinde.”

10 yaş altındaki çocuklarda miyop oluşumu ve artışını önleme tedbirleri

Prof. Dr. Arif Koytak 10 yaş altındaki çocuklarda miyoplaşmanın önlemek için yapılması gerekenleri sıraladı:

- Yakın süre içinde göz muayenesi olmamış olan bütün çocuk ve gençlerin göz muayenesinden geçerek mevcut kırma kusurlarının düzeltilmesi.

- Sosyal uzaklık ve karantina kurallarına uyarlamak şartıyla, her fırsatta özelikle gün ışığında yapılacak oyun, yürüyüş, bisiklet, spor gibi açık hava aktivitelerine ağırlık verilmesi.

- Bilgisayar, tablet ve cep telefonu karşı geçirilecek zamanın muhtemel olduğunca kısıtlanması.

- Ekran karşı aralıksız durulan zamanın olabildiğince kısaltılması. Her yarım saatlik yakın çalışmanın ardına 5-10 dakikalık göz dinlendirme molasının konulması.

- İçeriği uygun bir takım derslerin görüntülü değil, sesli kayıttan sunulması.

- Ekrandan izlenmesi gereken şeylerin mümkünse TV ekranından ve mümkün olduğunca uzak izlenmesi.-

- Loş ortamlarda çalışmaktan kaçınılması. Okumak, yazmak, fotoğraf çizmek gibi yakın mesafeden yapılan uygulamaların muhtemel olduğunca parlak ortamlarda yapılması.

 

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/10-yas-altindaki-cocuklarda-miyop-olusumu-ve-artisini-onleme-tedbirleri-6415730