Doğuş Grubu meslek birliği ile fotoğraf sanatının ustalarından Ara Güler arşivinden yola çıkarak hayata geçirdiği Ara Güler Müzesi'nde 2022 yılının birincil sergisi olan "Muhtelif İstanbul” sanatseverlerle buluştu. Konsept ve tasarımı Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi'ne ait olan "Muhtelif İstanbul” sergisinde, Duayen fotoğrafçı Güler'in 58 farklı siyah beyaz İstanbul fotoğrafı, İstanbul slayt kutuları, Güler Apartmanı'ndan arşiv kutuları, Leica resim makinası ile 1950 ve 1960'lı yıllara ait kontak baskı örnekleri yer alıyor. Sergide ayrıca, Güler'in hikâyelerini yazdığı daktilo, lise yıllarında kaleme aldığı hikâyelerden oluşan defteri ve bu hikâyelerden biri olan” İstanbul'da Sabahleyin” da sergileniyor.

"İstanbul'un fotoğrafçısını ararsanız, bu tanıma uyan tek kişi var sanırım yeryüzünde: Ara Güler”

Sergide Samih Rifat'ın 1994 yılında Ara Güler'in "Bitmez Tükenmez Mülâkat: İstanbul” başlıklı sergisinin kataloğu için yazdığı önsöz; bu serginin kataloğu, katalog maketi ve broşürü de yer alıyor. Samih Rifat kaleme aldığı özsözde Ara Güler'in İstanbul için önemini şu şekilde ifade ediyor: "…İstanbul'a gelince, bu fazla eskilerden beri yoğun biçimde fotoğraflanan kenti, yerli tanıdık olmayan bir sürü fotoğrafçının yapıtları aralarında bulmak olası. Ama Sudek gibi, Atget gibi, Brassai ya da Izis gibi, bu kentle az kalsın özdeşleşen, onun örgensel bir parçası haline gelen, artan bir şekilde onu simgeleyen, yaşamı baştan başa onu delice bir tutkuyla ve bir ozanın duyarlığı, bir romancının gözlem gücüyle fotoğraflayan bir fotoğrafçıyı, İstanbul'un fotoğrafçısını ararsanız, bu tanıma uyan tek kişi var sanırım yeryüzünde: Ara Güler. Kendinin de sıkça kullandığı bir deyimle reel bir 'İstanbul çocuğudur Ara Güler. Kendini tekrar tekrar "foto muhabiri” sözleriyle tanıtan ve "artist” nitelemesinden öyle hoşlanmayan bu yüce gönüllü adamın, "mülâkat” sözcüğüyle, bayağı belgelemenin çok ötesinde bir şeyler kastettiğini de giderken söyleyelim. Ve iş İstanbul'u fotoğraflamaya gelince, bu denli gözü böylece kaygılar içeren ve bunca uzakları hedefleyen bu görünüm ustasının elinde İstanbul, İstanbulluluğunu takınır, şaşırtıcı imgeler, çarpıcı öyküler, büyüleyici biçim / içerik / ilişki istifleriyle çıkar karşımıza. Özgün, görkemli, eşsiz… Ara Güler'in İstanbul'udur o artık!”

Ara Güler Kayıtlar ve Araştırma Merkezi (AGAVAM)

2016 yılında Ara Güler ve Doğuş Grubu aralarında gerçekleşen uzlaşma ile hayata geçen Ara Güler Doğuş Sanat ve Müzecilik A.Ş. çatısı aşağı yer alan AGAVAM, Türkiye'nin en manâlı resim arşivlerinden biri olan Ara Güler arşivinin iyice korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını temin etmek üzere çalışıyor. 2018 yılında Ara Güler'in 90'ıncı doğum gününde İstanbul Yapı Kredi bomontiada'da açılan Ara Güler Müzesi ise, duayen fotoğraf sanatçısının eserlerinin daha geniş kitlelere ulaşması için araştırmalar gerçekleştiriyor. Profesyonel düzeyde yönetilen ve kâr amacı gütmeyen iki sanat kurumu, birbirini operasyonel ve içerik anlamında da besleyecek şekilde faaliyet gösteriyor. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç liderliğinde çalışmalarını sürdüren arşiv ekibi, Ara Güler'in yüzbinlerce eserinin tasnif, envanter, koruma, sayısallaştırma ve indeksleme işlemlerini yürütüyor. Arşiv koleksiyonlarının önümüzdeki dönemde bir portal üzerinden fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açık ülkü getirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/2022-nin-ilk-sergisi-sanatseverlerle-bulustu.html