3. dereceden yanık, cildin aşağı yer alan yağ tabakasına değin ulaşan yanık şeklidir. Bu tür yanıklarda, yanığın etkisi, cildi aşarak yağ tabakasına değin ulaşır. Bu yanık tipinde cilt, kösele görüntüsüne sahip olur. Üçüncü derece yanıklar, sinir dokusunu yok ederek bölgede uyuşmaya ve hissizliğe neden olur. Bu yanıklar acil tıbbi takviye gerektirir.

 Üçüncü Derecedeki Yanıklarda Ne Yapılmalıdır?

 Birinci ve ikinci derece yanıkların çapları 6-7 cm olduğu için evde tedavi edilmeye uygundur. Fakat diğer yanık dereceleri için tıbbi müdahale gerekir. Yanığın mikrop kapmasını önleyecek ve evde müdahale edilebilecek yöntemler şunlardır;

 Yanık üstüne 20 dakika boyunca yanık üzerine buzlu olmayan soğuk su uygulanır.

 Yanık bölgesine nemli bir kumaş, serin bir kompres uygulanarak şişmeyi ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.

 Yanık oluşan bölgeye antibiyotikli merhem sürerek enfeksiyon oluşumunu önemli ölçüde önleyebilirsiniz.

 Yanık oluşan bölgeye Aloe vera bitkisinin öz suyunu sürerek dolaşımı hızlandırabilir ve bakterilerin büyümesini önleyebilirsiniz.

 Yanık oluşan bölgenin güneşle temasını olabildiğince eksilmek gerekir.

 Bal doğal bir anti-enflamatuardır ve doğal olarak antibakteriyel ve antifungal olduğu için eski dönemlerden beri yanık ve bere tedavisinde sıkça kullanılıyor.

 Yanık oluşumundan birkaç saat sonra meydana gelen içi su doymuş kabarcıklara dokunmamanız gerekir. Somurtkan takdirde bu kabarcıkları patlatmanız enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.

 Hafif bir ağrı kesici alarak yanık nedeni ile meydana gelen ağrıyı azaltabilirsiniz.

Uzak Durulması Gereken Uygulamalar

 Yanığa iyi geldiği düşünülen lakin doğrusu yanıkların durumunu daha da kötüleştiren ürünleri yanıkların tedavisi için kullanmamanız gerekir. Yanıklara iyi geldiği söylenen ama asla yanıklar üstünde kullanılmaması gereken ürünleri sıraladık;

 Tereyağı: Yanık tedavisinde tereyağının faydalı olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmuyor. Aksine yanık üzerine tereyağı sürmek, yanığın durumunu kötüleştirebilir, cildi enfekte edecek zararlı bakteriler bulunduruyor olabilir.

 Yağlar: Hindistancevizi yağı, o kadar fazla soruna iyi geldiği gibi yanığa da iyi geleceği düşünülür. Ama bu yağ, ısının daha çok ciltte tutulmasına niçin olur.

 Diş macunu: Diş macunu yanığı tahriş eder. böylece şüphesiz yanıklara uygulanmaması gerekir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/3-derece-yanik-nasil-olur-ucuncu-derecedeki-yaniklarda-ne-yapilmalidir-6441815