2002 yılından bu yana Türk fındığı ithalatında uygulanan sorumlu aflatoksin kontrollerini Avrupa Birliği son verdi. Son dakika kararının açıklanması ile birlikte ihracatçı ve üreticiler sevindi.

Karadeniz fındık ve mamulleri ihracatçıları birliği yönetim kurulu üyesi Cem Şenocak gerekli aflatoksin kontrollerinin kaldırılmasının başta üreticiler almak üzere sektör paydaşlarının bir başarısı olduğunu ifade etti.

Kontrollerin bitmesini lehlerine çevireceklerini söyleyen Şenocak, hem ihracatçı hem de üretici cephesinde neşeyle karşılandığını vurguladı. Avrupa Birliği'nin 17 Aralık tarihinde ResmiGazetesi'nde yayınlanan anayasa değişikliğinde Türkiye menşeli fındık ve fındık ürünlerinde aflatoksin riskini dair Avrupa Birliği gerekliliklerine sağlanan uyum seviyesinin tatmin edici olması ve bu konuda yükseltilen denetleme seviyesine lüzum kalmadığı belirtildi.

Fındık'ta son durum

Fındık sektörü içerisinde kayda değer bir gelişme olarak algılanan karar sonrası Avrupa Birliği'nden gelen haberler başta fındık üreticisi elde etmek üzere ihracatçıları kayda değer bir sıkıntıdan kurtardı.

Fındıkta artık tesadüfen kontrollerin olacağını bildiren Şenocak aflatoksin kontrollerini çok katı uygulandığını ifade ederek alınan kararın kontrolden kalktı gözüyle değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Hem üreticilerin keza de Avrupa'da alıcıları kontrolleri devam ettirdiğini açıklayan Cem Şenocak, "Alınan karardan sonra tesadüfen olacak, bugüne kadar verdiğimiz mücadeleyi bundan daha sonra da önemli anlamda sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Nemi seven bir ürün olan fındığın gerek toplanma gerekse depolanma aşamasında kurallara uygulamaya devam edilmesi gerektiğinin önemine şive yapan Karadeniz fındık ve mamulleri ihracatçıları birliği idare heyeti üyesi Cem Şenocak ürünün naylon çuvallarda muhaza edilmemesini, kurutma aşamasında havalandırılmasını ve sağlıklı depolarda bekletilmesini sözlerine ekledi.

Avrupa Birliğinden gelen haber üstüne Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise Türk fındığının rekabet gücünün arttığını belirtti. Akça alınan kararı ihracatçı sanayici ve üretici açısından kayda değer olduğunu dile getirerek ürünün Avrupa ülkeleri ile daha fazla buluşacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/ab-den-turk-findik-ureticisine-mujde.html