Aft; ağzın içerisinde herhangi bir yerde ayrı görünümlerde ve boyutlarda oluşmaktadır. Kimi vakit mukoza epiteli adlı ağız içerisindeki nemli örtüyü, kimi süre da dokulara ulaşıp lezyonlara neden olan bir tür oral ülser olarak belirtilebilir. 

Aft Nedir?

Aft ya da bir başka ismiyle aftöz ülser; kenarları kırmızı olup ortası beyaz düğme şeklinde delinmiş görünümlü, ağız içerisinde oluşan ağrılı yaralara denir. Ağız içerisinde; diş eti, dil, yanak, tat alma gibi yerlerde görülür. aynı zamanda bireyin yemek yemek yemesini, içmesini imkansız ışık halkası getirir. En fazla görülen ağız hastalıkları içerisinde bulunur. Araştırmalara tarafından toplum içerisinde sıklığı neredeyse yüzde 25'e tekabül etmektedir. 

Aft Nasıl Geçer?

Aftlar, bir tedavi uygulanmasa bile çoğunlukla 7 ile 10 gün sonra kendi kendine iyileşir. Ağrının azaltılması namına iyileşme süresini kısaltmak adına; 

- Ağrının bulunduğu fazla rahatsız edici olduğu durumlarda ağız içi gargaraları kullanılmalıdır.

- Sterilli su ve sulandırılan içki, pamuk yardımıyla ağızda bulunan ağrılı bölgeye uygulanabilmektedir. 

- Su- karbonat karışımıyla gargara yapılabilir.

- Yarım bardak su içerisine iki tatlı kaşığı tuz ilavesi yapılarak iki saatte bir gargara yapılmalıdır. 

Ağız Yaraları ve Aft Çeşitleri Nelerdir?

Ağız yaraları ve aft türleri;

Herpetiform Aft: Bir ile iki milimetre boyutunda, fazla sayıda olan aftlara denir. genel olarak bir araya gelme eğilimindedir. Oldukça nadir görülür. Bere izi bırakmadan bir hafta ile bir ay içerisinde iyileşir. Bu aft türü genellikle ilerleyen yaşlarda görülmektedir.

Majör Aft: Ender görülen bu aftların boyutu, bir santimetreden büyük olup, çoğu zaman beyaz ve gri renkte olan ülser türüdür. 2 ile 6 hafta içerisinde iz bırakmadan iyileşen aft çeşididir. Kimi vakalarda boğazın arka bölümünde bulunan orofarenks adlı boşlukta yutma güçlüklerine niçin olabilir. Halsizlik ve ateşte görülebilir.

Minör Aft: En yaygın görülen aft türüdür. Orta şiddette ağrılı olan, tek veya çok sayıda görülse bile çapı bir santimetreden küçüktür. Hasta bireylerin yüzde 85'inde görülen bu aftlar genel olarak bir ya da iki hafta içerisinde iz bırakmadan iyileşen, üstünkörü aftlardır. 

Aftın Sebepleri Nelerdir?

Ağız içindeki oluşan yaraların nedeni bütün şekilde bilinmese bile nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

- Cılız bağışıklık sistemi,

- Genetik aşinalık,

- Vücut direncinin düşmesi,

- Hormonel şartların değişmesi,

 - Besinlere karşısında alerjik anlamda zayıflık,

- Dil ve yanak ısırma alışkanlığı,

- Içki- sigara tüketimi,

- Bir Takım ilaçların tabi etkileri,

- C ve D vitamini eksikliği

- Stres, buhran gibi psikolojik hastalıklar,

- Çölyak ve Behçet hastalığı,

- Folik asit, B12 vitamini eksikliği,

- Bilinçsiz bir şekilde diş fırçalamadan ötürü oluşan tahrip,

- Asidik meyve ve baharatların çok tüketilmesi gibi durumlar ağız içerisinde aftların çıkmasına niçin olabilecek durumlardır. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/aft-nedir-nasil-gecer-agiz-yaralari-ve-aft-cesitleri-nelerdir-6432771