Tatbik ve tasdik süreçleri tamamlanarak coğrafi dikkat çekici tesciline adalet şampiyon "Afyon lokumu" için tescil belgesinin takdimi nedeniyle TÜRKPATENT'te tören düzenlendi. Törene, TÜRKPATENT Başkan Yardımcısı Mehmet Duyar, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ve AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay katıldı.

Duyar, buradaki konuşmasında, "Afyon lokumu"nun tesciliyle Türkiye genelinde 654 coğrafi muhabere tescil sayısına ulaşıldığını, 708 de başvuru süreci sürekli mahsul olduğunu söyledi.

Afyon lokumunun ticarileşme potansiyeli olduğuna dikkati çeken Duyar, şöyle konuştu:

"Kayıt sonrası çalışmalarda ürünümüzün ülke ekonomisine büyük bir bedel katmasını bekliyoruz. Coğrafi işaretler artık hayatımızın her alanına giren dinç bir kavram. aynı zamanda şehirlerimizde gastronomi kavramı da kayda değer bir yer edinmeye başladı. Afyonkarahisar'ın zaten güçlü olduğu gastronomi alanında Afyon lokumunun tescilinin şehre yeni bir ivme katacağına inanıyoruz."

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Zeybek, ilin bugüne kadar 17 ürününün kayıt edildiği bilgisini vererek, "Kayıt esnasında bekleyen 16 ürünümüz var. Bunların peşinden ek tescillerimiz de gelecek. 99'a yakın sıra bekleyecek bölgesel ürünümüz var. Bölgesel lezzetlerimizin tescillerini bitirdikten sonradan 'lezzetin başkenti' olma yolunda adım atan bir il olacağız. Yöresel lezzetlerimizi tatmaya herkesi ziyafet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Afyonkarahisar, Türkiye'nin gastronomi illerinden biri"

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Yurdunuseven de şehrin Türkiye'nin gastronomi illerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Afyonkarahisar, termalin, mermerin, lezzetin başkenti. Bugün de 'Afyon lokumu' için bir yeni kayıt aldık." ifadelerini kullandı.

Afyonkarahisar'ın kaymak, sucuk, pastırma ve kilim gibi ürünlerinin tescil edildiğini bildiren Yurdunuseven, "Bu tescillerimiz devam edecek. Afyonkarahisar'ı Türkiye'ye ve dünyaya bir gastronomi şehri olarak tanıtmayı sürdüreceğiz" dedi.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/afyon-lokumuna-cografi-isaret-tescili-geldi-6472137