ABONE OL

Soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, bazı peynirler, balık ve bir takım asidik içecekler, kahve gibi gıdalar ağız kokusuna yol açar. Düşük karbonhidratlı gıdalar, nefeste keton kokusuna neden olabilir. Sigara, içki tüketimi, fena ağız ve diş hijyeni de ağız kokunu oluşturabilir.

Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akış, şeker hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir. Çoğunlukla gözden kaçan bir öteki faktörde mide hastalıklarıdır. Midede yer alan helikobakter enfeksiyonu, reflü hastalığı ve gastritlerde de ağız kokusu olabilir.

Birçok sağlıklı bireyde, karında biriken gazlar ve dil sırtında üreyen bakterilerden nedeniyle da ağız kokusu olabilir. Bu şart fizyolojik olup, tükürük salgısı gece azalır ve bakteri çoğalmasına niçin olabilir. Bu da fena koku sebebi olur.

Hormonal değişimler, tatmin edici sıvı alamama, yeme alışkanlığının değişmesi, bulantı ve kusma sonucu kişide kötü ağız kokusu olabilir. Burunda tıkanma olanlarda da ağızdan sık nefes almaya ast da fena ağız kokusu oluşabilir. Uyumlu olarak veya dişlerini hiç fırçalamayanlarda, gıda maddelerinin ağız ve diş arasında kalması sonucu, ağızda biriken bakteri ve gıda artıkları sonucu, ağız kokusu kaçınılmazdır.

Dişlerdeki çürükler, dişeti hastalıkları da ağız kokusuna niçin olabilir. Ağız kokusu olan bireylerde endoskopi yapılarak mide hastalığı, reflü ve helikobakter olup olmadığı araştırılmalıdır. Patoloji saptanmazsa, ağız ve boğaz muayenesi, diş muayenesi ve göğüs hastalıkları muayenesine birey yönlendirilmelidir.

Ağız kokusunun en kayda değer tedavisi hijyendir. Ağız hijyenine mutlaka dikkat edilmeli, dişlerin düzenli bakımı ve düzenli fırçalama yapılmalıdır. Bol su tüketilmeli, şekersiz sakız çiğnenmesi fayda sağlar. Sakız kullanımı, tarçın, nane ve maydanoz tüketilmesi epeyce fayda sağlar.

Herhangi bir hastalık varsa, mesela; reflü hastalığı, mide hastalığı, diyabet gibi ilgili bölümlerde birey çare edilmelidir. Ağız kokusu sebebi, kullanılan bir ilaca bağlı ise ilgili doktor ile görüşülüp, ilaç kesilmeli veya diğer bir ilaç ile değiştirilmelidir. Ağızdaki yedek ve köprüler iyi temizlenmeli, icabında diş ipi kullanılmalıdır.

Ağızda çinko taşıyan gargaralarının kullanılması, dilin fırçalanması da yapılmalıdır. Ağız kuruluğu varsa, yapay tükürük taşıyan ilaçlar öğüt edilmelidir. Çocuklarda ağız kokusu oluşuyorsa, çocuk hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Beyaz un, beyaz şeker, dekstroz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/agiz-kokusuna-dikkat-bu-hastaligin-belirtisi-olabilir-6433622