Akciğer kanseri akciğerde bulunan bir veya iki alışılagelmiş seyreden hücrenin bir anda anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümesi anlamına kazanç.

 Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir?

 Akciğer kanseri yukarıda tanımladığımız gibi akciğerde yer alan bir ya da iki tane hücrenin anormal bir şekilde, kontrolsüz olarak büyümesi ile oluşan bir kanser türüdür. Bu kanser türü 4 evreden oluşmaktadır.

aşama küçük gözenekli olan kanserlerin olduğu, hemen şimdi çok artı yayılma göstermediği az yayıldı evredir. Bu evre bu kanserin büyümemesi, teftiş altında tutulabilmesi için tedavinin en manâlı olduğu evredir.

 İkinci aşama bitkiler hücrelerinin ağır ağır akciğer çevresinde varlık bildiren lenf bezlerine yayıldığını belirten evredir.

Safha ise lenf bezlerinin yanı sıra göğüs duvarına, nefes borusuna, diyaframın çevresinde bulunan lenf bezlerine, boyundaki lenf bezlerine yani genellikle vücudun her yerine yavaşça yayılım gösterdiği evredir. Bu safha kişi için bu hastalıktan dönülmez bir hal anlamına gelebilir. Yaşamsal risk çok fazladır.safha ise kanserin bütün vücuda yayıldığı, bunun yanına akciğerin her kısmında varlık gösterdiği evredir. Bu evreden basit basit dönüş olmamaktadır.

 Hangi Evrede Hastalar Ne Kadar Yaşar?

 Akciğer kanseri 4 evreli bir kanser türüdür. 2. evresinde yaşamsal risk olmakla birlikte vefat gibi sonuçlar doğurmamaktadır. Ancak 3. ve 4. evre ölüm için bu hastalıkta bir tehlike faktörü nedir? 3. Safha kişinin akciğer kanserinin lenf bezlerine ve yavaşça vücuduna yayılım gösterdiği evredir. Bu evrede hasta 5-10 yıl arası yaşamını devam ettirir. 4.safha ise tümörün artık keza bütün akciğere, keza de vücudun her yerine yayılım gösterdiği bütün vücudu kapladığı evredir. Bu evrede yaşam 1 yıla dek süregelmektedir.

 Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

 Akciğer kanseri genelde kişilerin çok pozitif sigara kullanımı ile oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığın çoğu belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerin en başında kronik öksürük gelmektedir. Genel Olarak halk müziği kronik öksürüğü bir grip, olağan bir soğuk algınlığı olarak düşünmekte ve ciddiye almamaktadır. Oysa 3 haftadan daha uzun süren kronik öksürükler, akciğer kanserinin bir bulgusu olabilir. bu nedenle doktora gitmek önemlidir. Bu öksürük ayrıca kuru, ayrıca de balgamla meydana gelebilir.

 Öksürüğün yanında kişiler öksürükle birlikte gelen göğüs ağrısından da şikayet eder. Bunun yanına öksürürken kan gelmesi veya kanlı balgam tükürmek de bu hastalığı gösteren semptom ve bulgulardandır. Hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüs ağrıları, kemik ağrıları sık olacak şekilde solunum yolu enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları, yutmada zorluk çekme, ses kısıklığı, seste değiştirme, ses tonunun değişmesi, sebepsiz şekilde kilo verme ve bunların yanına çomak parmak bu hastalığın belirtileri arasındadır. Bu belirtileri gösteren insanların bir doktora başvurup tıbbi bir takviye almaları gerekmektedir.

 Akciğer Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri

 Akciğer kanserinin en büyük nedenlerinden birisi tütün kullanımıdır. Bunun yanı sıra tütün kullanımı akciğer kanseri için bir risk faktörü de oluşturmaktadır. Tütün kullanımının yanına asbest olarak tanıdık bir maddeye maruz kalan insanların da bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Bu genelde gemi inşaat, yalıtım işinde, fren tamiri gibi endüstri alanlarında çalışan insanlarda görülür.

 Radon gazı da bu hastalığın risk faktörleri arasındadır. Radon gazı tütünden daha sonra akciğer kanserin ortaya çıkaran en büyük risk faktörüdür. Hava kirliliği, akciğer hastalıkları, verem gibi hastalıklar bu hastalığın gelişme riskini manâlı ölçüde tesir etmektedir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/akciger-kanseri-evreleri-nelerdir-hangi-evrede-hastalar-ne-kadar-yasar-6435390