Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Bülent Şekerel, Kovid-19 için aşı bulunmasının mutluluk verici bir gelişme olduğunu söyledi.

Aşının yakın zamanda Türkiye'ye de geleceğini belirten Şekerel, "Kovid-19 aşısı ile çoğalan alerjik reaksiyonlar hakkında fazla pozitif ayrıntıya sahip değiliz. böylece her kişiye normalde aşı yaptırmadan önce özellikle aşıya veya içerdiği bileşenlere karşı tanıdık herhangi bir alerjisi olup olmadığı sorulmalı" ifadelerini kullandı.

Şiddetli reaksiyonlar aşıdan sonraki 30 dakika içinde gerçekleşiyor

Şekerel, bütün şiddetli alerjik reaksiyonların aşı uygulamasından sonraki 30 dakika içinde meydana geldiğini anlatarak şöyle devam etti:

"bu nedenle bütün dünyada aşılama sonrası her kişinin asgari 30 dakika süreyle izlenmesi yaygın bir uygulamadır. O yüzden aşılama yapılan tüm sıhhat tesisleri keza alerjik reaksiyonları tanıyacak eğitimli personel keza de yerinde tedavi ekipmanı ile donatılır. Bu koşul, Kovid-19 aşıları dahil elde etmek üzere bütün aşılar için geçerlidir. İnsanların, besinler ve ilaçlar da ilk kez elde etmek üzere fazla çeşitli maddelere alerjisi olabilir. Bir kişinin aşı maddesine karşı bilinen bir alerjisi varsa o kişiye o aşıyı yaptırmaması öğüt edilir. Oysa aşının mutlaka yapılması gerekiyorsa aşamalı dozlama denilen ayrı bir teşebbüs ile aşı uygulanması düşünülebilir."

Quark.Models.Entities.SuperContent?.Title İlgili Haber Koronavirüs son şart: Kovid-19'a savaş açan 14 soru 14 cevap

"Alerjisi olanlara kademeli dozlama yapılmalı"

Koronavirüs aşılarının alerjik reaksiyonlarının ne olduğunun hala iyice bilinmediğinin altını çizen Şekerel, "Alerjisi olan kişiler, Kovid-19 aşı olmadan önce afiyet personelini bilgilendirmeli. Bu aşıyı mutlaka olması gereken alerjisi bulunan kişilere sağlık personeli gözetiminde kademeli dozlama yapılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 aşılarının dünya çapında milyonlarca insana ulaşacağını anlatan Şekerel, aşıların gerisinde bir takım negatif olayların bildirilmesinin zorunlu olduğunu dile getirdi.

"İnsanlar aşı yapıldıktan sonra izlenmeli"

Şekerel, herhangi bir hap ya da aşı ile istenmeyen reaksiyon potansiyelinin tekrar tekrar olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar aşı yapıldıktan sonradan izlenmeli. Bireyler, aşı yaptırıp yaptırmamayı düşünürken risklerini ve faydalarını dikkate almalı ve bu kararı hekimleri ile birlikte almalı. Şimdiye dek 1,5 milyondan fazla insanın Kovid-19 nedeniyle kaybedildiğini düşündüğümüzde aşılamanın faydaları, bilhassa Kovid-19'a aleyhinde en savunmasız tehlike grupları için hastalığın risklerinden çok daha ağır bastığını kabul etmemiz gerekiyor. Kovid-19 aşı güvenliğinin afiyet otoriteleri göre ahenkli olarak izlenmesi de büyük tartma taşıyor. Bu sayede fazla nadir olabilecek ya da altta yatan bir tıbbi durumla ilişkili olabilecek ast etkilerin erken saptama edilmesi mümkün olabilecektir. Ülkemizde uygulanacak tüm Kovid-19 aşılarının güvenliğini gerçek zamanlı olarak izleyecek ve kamuoyuna açık bildirimleri de sağlayacak zinde bir aşı emniyet gözetim sistemi bugünden oluşturulmalı."

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr