“Daha önceki çoğu viral ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi Kovid-19 enfeksiyonu için de aşılama, pandemiyi bitirmenin önemli bir basamağıdır” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamza Ogun sözlerine şöyle devam etti:

"Aşı ile ilgili toplum düzeyinde alerjik tepkime ile karşılaşabileceği endişesi mevcuttur. Aşı içeriklerinde; virüse özgül antijenler, güçlendirici maddeler ve transport sürecinde aşının zarar görmemesi için stabilizatörler bulunur. Bir Takım aşı uygulamaları sonrası hafif alev, aşı yerinde kızarıklık ve sızı gibi hafif bağlı etkiler gözlenmekte fakat bunlar için lokal ve hafif tedaviler uygulanmaktadır. Tüm aşılanmalar dikkate alındığında önemli alerjik tepkime oranı 1/50.000’den azdır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada aile hekimlerinden alerji öyküsü olması sebebiyle hastaneye yönlendirilen çocuklarda aşılara karşı ciddi reaksiyonlar gözlenmemiştir. Kovid-19 özelinde düşündüğümüzde ise öldürücülüğü yüzde 2-3 civarı seyreden bir hastalık için aşılamanın önemi daha pozitif tartma talep etmektedir. Herhangi bir şikayet ile hekime başvurduğumuzda tarafımıza yazılan reçetelerde bile aynı hatta daha fazla alerjik reaksiyon gelişme ihtimalini göz önünde bulundurursak aşılara karşı önyargılarımızı bitmiş gözden geçirmemiz gerekebilir” diye konuştu.

Quark.Models.Entities.SuperContent?.Title İlgili Haber Kovid-19 aşılarında son durum: Niçin aşı olmalıyız? Aşılar güvenilir mi?

Aşının alerjik reaksiyonlar açısından sonuçlarını değerlendiren Uzm.Dr. Hamza Ogun, “Aşı çalışmalarına erken başlayan Çin menşeili Sinovac şirketinin inaktif aşısı, ülkemizde yaygın olarak kullanılmak üzere sipariş edildi. Evre 1 ve Aşama 2 çalışmasını Mayıs 2020 itibarı ile tamamlayan şirket, milletlerarası bir dergide sonuçlarını yayınladı. Bu çalışmada toplam 743 birey aşılandı ve 1 kişide ürtiker yarı alerjik tepkime gerçekleşti. 3 jurnal kortizon tedavisi sonrası hastanın şikayetlerinin gerilediği gözlendi. Kısaca daha önceden herhangi bir aşı ile ciddi bir alerjik tepkime yaşamamış isek ülkemize gelen aşının yaptırılması önerilmektedir” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr