Ameliyatsız burun estetiği, ip ya da dolgu uygulamaları gibi farklı şekillerde uzun zamandır yapılıyordu fakat bilhassa dolgu teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bilhassa son daha pozitif seçim edilir olacak. Plastik, Rekonstrüktif, Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Uğur Anıl Bingöl, ıslak rinoplastinin geleneksel rinoplastinin yerini tam olarak dolduramasa da cerrahi tehlikesiz ve etkili bir alternatif olduğunu söyledi.

“Cerrahi rinoplasti ile hasta artılarının yanında eksileri de olabilen bir işlem yapmaktan korkan yataklı diğer seçim ettikleri bir seçenek seçeneğinde” diyen Doç. Uğur Anıl Bingöl, “Burun dolgusu işlemi için senelerdir güvenliği ve kanıtlanmış olan hyaluronik asit kullanılmaktadır” diye konuştu.

Burun dolgusu için içten namzet kim? 

Islak rinoplasti yani burun dolgusu işleminin kimler için uygun olduğu konusuyla ilgili Doç. Dr. Bingöl şu bilgileri aktardı: “Evet, burnunda hafif kemeri olan, hafif eğriliği olan ve burun hafif olan kişiler için dolgu yerinde bir yöntem. 16-18 yaşından itibaren herkese uygulanabilir. Tedaviye hasta oturur ya da yatar döndürülürken başlanır. Burun alkollü bir çözümle temizlendikten sonra buz ya da anestezik kremler. Dolgu yerel anestezik bunlara da gerek kalmıyor. Bu cerrahi operasyon sonrası da uygulanabilir, revizyon gereken revizyon ameliyatını erteleyebilir yada iyice yersiz ışık halkası getirebilir.”

Derhal netice elde edilebiliyor 

adeta 3- 4 saat bacak rinoplasti işleminin bilmediğinden bu işlem sadece 15 dakika kısa bir sürede tamamlanmasının fazla manâlı bir kazanım olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uğur Anıl Bingöl, sözlerine şöyle devam etti: “Sonuçların işlemin tamamlanmasıyla birlikte görülmesi ve iyileşme süresinin fazla kısa olması seçim edilme arasında yer alıyor. Dolgu işlemi gerçekleştirildi hemen evine veya işine dönebiliyor.”

Cerrahi rinoplasti işleminin aşina bu işlemin geçici ve neredeyse 12 ile 18 ay arasında değişen bir vakit kalıcılığı olduğunu andıran Doç. Uğur Anıl Bingöl, “Bu vakit içinde kullanılan dolgu materyalinin tipine ve hastaya kadar değişkenlik gösterir. Bir Takım hastalar da iki nesil sonra bile tekrarlama ihtiyacı duymayabiliyor ”diye konuştu.

Sihirli sözcük "uygun hasta"

Şiddetli eğriliği ya da kırık bir burnun onarılması veya daha rahat nefes almayı hedefleyen hastalar için bu işlemin yerinde olmadığını bildiren Doç. Uğur Anıl Bingöl, hem gözlük takan hastaları da bu operasyon için uygunlar yok ve işlemden sonradan 2-3 hafta vakit ile ağır gözlük ve güneş gözlüğü takmamak için göze çarpan etti. Islak rinoplasti yani burun dolgusu için sihirli "uygun hasta" olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Uğur Anıl Bingöl, hastaya uygulanacak oysa iyi netice alınamayacağına göze çarpan etti. 

Plastik, Rekonstrüktif, Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Anıl Bingöl “Uygun olan hastaya yapıldığında fazla güzel sonuçlar alınabilir. Bu doğru doğru hasta seçimi ve beraberinde bilirkişi hekimlerce yapılması kayda değer. Hem, negatif netice yaşamaması için mutlaka kayıtlı kurallara uymalı. bununla birlikte, sonuç istiyorsa bu işlemin tekrarlanması gerekiyor. Ciddi asimetrilerin yöntem bu yöntemle düzeltilemeyeceğinin haberdar olmalıdır. Hastalar kendilerinde kullanılan dolgunun hangisi mutlaka sormalılar, bilhassa operasyon öncesi kullanılacak dolguyu ve yapan kişiyi araştırmalı. İşlemde kullanılan dolgunun fotoğrafını çekip saklasınlar ”diye konuştu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr