GENELLIKLE diğer hastalıklara ast büyüyen vücudun dinç olan kırmızı kan hücresi üretmeleri kabiliyeti etkilendiğinde veya olağandışı olan kırmızı kan hücreleri yıkımı ve ya kaybı arttığında ortaya çıkmaktadır.

Kansızlık (Kansızlık) Nedir?

Anemi ya da kansızlık genel olarak vücutta organ ve ya dokulara yeterli olacak düzeyde oksijen taşımak adına gerekli miktarlarda dinç kırmızı kan hücresi olmadığı zaman ortaya çıkan durumdur. Dolaşımda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayılarında azalma olduğunda anemi meydana gelmektedir.

Kansızlık Belirtisi Nelerdir?

Anemi belirtileri çoğunlukla aneminin tipine, ciddiyetine ve ya kanama, ülser, adet problemleri gibi altta yatan genel sağlık problemlerine tarafından değişimler göstermektedir. Altta yatan sorunların genel spesifik belirtileri kansızlığa tabi belirtiler öncesinde ayrım edilebilir. Ayrıca kişinin vücudu bununla birlikte kansızlığa da alt olarak erken belirtileri tedavi etme konusunda doğaüstü yeteneğe sahiptir.
Hafif ve ya uzun bir süre içinde yavaş şekilde artan anemi varsa, herhangi bulgu fark edilmeyebilir. O Kadar fazla sayıda kansızlık tipinde ortak olan bu semptomlar aşağıdakileri içerir:
Baş ağrısı
Kolay yorulma ve ya enerji kaybı
solunum yetmezliği
Özellikle çalışma ile olan fazla derecede süratli ve yamalı yürek atışı
Göğüs ağrısı
Baş dönmesi
Ciltte solukluk
Uykusuzluk
Bacaklarda kramplar

Kansızlığa Ne İyi Kazanç?

Anemi bağışıklık sistemini çoğunlukla zayıflatma eğiliminde olur. böylece de birey enfeksiyonlara ve de inflamatuar hastalıklara her daim daha yatkın olabilir. Keza tatmin edici miktarda C vitamini dozu şahısların bağışıklık sistemini güçlendirip bununla birlikte demir emiliminde de tezgâhtar olmaktadır. C vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılamak için her gün limon suyu içmek yardımsever olur.

Buna ilave olarak ıspanak, kereviz, brokoli gibi yeşil sebzelerde bulunan yüksek miktarda klorofil iyi demir kaynağıdır. Taze pancar ve ya nar suyu, da olağanüstü bir kan yapıcı ve ya kan temizleyi olarak işlev görmektedir. Pancar genelde folik asit bakımından da çok zengindir.

Anemi (Kansızlık) Türleri Nelerdir?

Günümüzde karşılaşılan anemi türleri aşağıdaki gibidir. Bunlar;
Orak Hücresel Kansızlık
Aplastik Anemi
Hemolitik Anemi
Pernisiyöz Kansızlık ve de
Megaloblastik Kansızlık biçiminde yer almaktadır.

Kansızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kansızlık yani anemi tedavisinde kullanılmakta olan farklı alanlara yönlendirilmiş yöntemler vardır. Ancak hepsinde kırmızı kan hücreleri sayısının artırılması hedeflenmektedir. Bu sayede kanın taşıdığı oksijen miktarları arttırılır. Tedaviler aneminin tipine ve ya nedenine tabi olarak planlanmaktadır.

Demir eksikliği anemisinde kişilere demir takviyeleri ya da diyet değişiklikleri yapılmaktadır. Demir eksikliği eğer kan kaybından kaynaklanıyor ise kanama bulunmalı ve de durmalıdır.

B12 eksikliği sorununa emrindeki anemi, bu çare yönteminde diyet takviyeleri ve ya B12 enjeksiyonlarını içermektedir. Talasemi, tedavisi folik asit takviyesi ile birlikte dalağın çıkarılması ve de kan nakli, kemik iliği nakli biçiminde yapılmaktadır.

Kronik hastalık anemisi, bu kansızlık tipi, kronik altta bulunan ciddi bir koşul ile ilişkili olabilir. Spesifik olarak bir tedavisi yoktur ve de odak, altta bulunan şart olmaktadır.
Aplastik anemi, bu türde hastaya kan nakli veya kemik iliği nakli yapılmaktadır.
Orak hücreli kansızlık, bu anemi türünde tedavide, oksijen desteği yapılmaktadır. analjezik ilaçlar ve ya damar içi istikrarsız takviyeleri yapılır. Bazı durumlarda antibiyotik tedavisi, folik asit takviyesi ve de kan nakli gereklidir.

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr