Ankilozan spondilit en fazla erkeklerde görülen kronik bir hastalıktır. Ahali arasında iltihaplı romatizma olarak bilinir. Bulaşıcı bir rahatsızlık değildir, ama ankilozan spondilit kalıtımsal bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi omurga, eklemler, kalça kemiği ve leğen kemiğini etkisi altına alır.

Ankilozan Spondilit Kimlerde Görülür?

Ankilozan Spondilit hastalığının çocuklarda görülme sıklığı epeyce yüksektir. Bilhassa 10 yaşından itibaren kalça ile diz bölgesinde enfeksiyon biçiminde kendini gösterir. Oldukça sinsi hastalıklardan biridir. Ancak omurga omuz ve leğen kemiği büyük ölçüde etkilediği için bilhassa gövde hareketlerini sancı ile sınırlar. Ankilozan spondilit hastalığının nasıl ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ama yapılan genetik araştırmalarda gen yapısı HLA-27 geni taşıyan hastalarda görülme oranı %95'tir. 

Ankilozan Spondilit Neden Olur?

Ankilozan spondilit hastalarına dışarıdan bakıldığında hemencecik fark edilir. Çünkü bu hastalarda omurga öne dürüst eğik biçimdedir. Eklem, kemik ve omurganın birleşmesi vücutta hareket kabiliyetini kısıtladığı için ankilozan spondilit hastaları sağa sola egemen olarak dönemez. Son derece ağrılı ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardan biridir. Sebebi bilinmemekle birlikte gen faktörlerinin bu hastalıkta önemli etkisi olduğu bilinir.

Ankilozan Spondilit Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Ankilozan spondilit hastalarında bel ve omurga ağrısı hayat kalitesini düşürecek ölçüde can sıkıcı düzeydedir. Ağrılar ilk olarak hafiftir, fakat ilerleyen zamanlarda sancı sırt, boyun, omuz ve kalçalara dek yayılır. Hareket halinde olan ankilozan spondilit hastaları ağrıyı daha hafif hisseder. Bilhassa sabahleyin uykudan uyanan hasta şiddetli ağrıyla uyanır. Eklem yerlerinde, dizlerde, el, ayak ve omuzlarda sızı ile birlikte şişlikler olur. Bu da ağrının şiddetlenmesine sebep olur.

Ankilozan Spondilit Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?

Ankilozan spondilit hastalığı çare edilebilen bir hastalık değildir. Ama hastalığı tanımak, hastanın bu konuda eğitim alması şiddetli ağrılarla baş etmesini sağlar. Hastanın vücudunu nasıl kullanması gerektiği konusunda bilgi sahibi olması, hastalığın daha hafif atlatılmasını tezgâhtar olur. Sigara bağımlılığı ankilozan spondilit hastalığında oldukça kontrendikedir. Yıllardan Beri aralıksız bir rahatsızlık olduğu için steroid ve antienflamatuar ilaçlarla tedavi edilir.

Antienflamatuar ilaçlar uzun zaman kullanımlarda bilhassa mide ve bağırsak sistemi üstünde olumsuz etki yapar. bu nedenle daha az ilaç alıp vücudu bilinçli kullanmak ve doktorun belirlediği egzersizleri yerine getirmek, hastalığın seyrini hafifletir. Vücudun öne doğru eğilmesini karşılayan ankilozan spondilit uzun vadede kamburluk yapar. Bu can sıkıcı düzeyde olmadığı sürece sorun teşkil etmez. Fakat vücudun öne dürüst eğilmesi omurgaya basınç yaparsa cerrahi müdahale ile düzeltilmesi gerekir.

Ankilozan Spondilit Hastalığında Çare Ve Peşine Düşüp Takip Aşaması Nasıl Olur?

Ankilozan spondilit ömür boyu süren, hasta ile birlikte yaşayan hastalıklardan biridir. Hastaları maksimum mağdur ettiği konu şiddetli ağrılardır. Ağrılar genel olarak hiç geçmez. Ama muhakkak dönemlerde hafifler. Bir Takım dönemlerde ise artar. Bu dönemlere hamle dönemi denir. Genellikle hastada hayat kalitesi ağrıdan dolayı epeyce düşüktür.

Ankilozan spondilit hastalığında, organlar genellikle olumsuz etkilenir. Bu durum rahatsızlık hakkında önemli data verir. Düzenli ve devirli olarak hekim kontrolüne gitmek, doktorun önerdiği egzersizleri düzenli olarak gerçekleştirmek, sigara içmemek, kalsiyum ve D vitamini takviyesi fazla önemlidir. Bilinçli hasta profili, hastalığın hafif atlatılması konusunda epeyce önemlidir.



Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/ankilozan-spondilit-nedir-ankilozan-spondilit-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir-6431078