Anksiyete tüm vücudunuzu birçok yönden etkileyebilir. Anksiyete zihninize tuhaf şeyler yaptırır. Oysa kaygının maddi belirtileri de aynı derecede tatsız ve tahmin edilemez olabilir. İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, hissi olarak evhamlı hissetmeden veya en azından ayrıntılarıyla farkında olmadan fiziksel üzüntü belirtileri yaşayabilirsiniz. Beyniniz her şeyi tüketen bir üzüntü veya nefret edilen şey üzerine kafa yorarken, bununla beraber kuvvetli stres hormonlarının üretimine de dikkat çekici ediyor. Bu fiilen vücudunuzun sizi algılanan tehlike veya zarardan korumaya çalışma şeklidir.

anksiyete

Yürek atışında süratlenme

Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'ne (NIMH) göre, kalbinizin bir anda seri pompaladığını hissetmek klasik bir üzüntü belirtisidir. Stresli bir şeyle uğraşırken ve adrenal bezleriniz adrenalin (epinefrin olarak da bilinir) gibi hormonları salgıladığında, kalbinizdeki reseptörlerin yürek atış hızınızı fazla hıza göndererek tepki verdiğini gösteriyor.

solunum yetmezliği

Oksijen, kan dolaşımınız yoluyla vücudunuzda dolaşır. Hızlanan kalbiniz kanınızın dolaşım hızını arttırdığında, size daha pozitif oksijen sağlamak için nefesiniz artabilir.

Kesintisiz halsiz edinmek

NIMH'ye tarafından, tekrar tekrar bitkin veya eskimiş olduğunuzu hissetmek, dikkat edilmesi gereken başka bir fiziki semptomdur.

Uyku problemi

NIMH'ye kadar, uykuya dalmakta veya gece uyanmakta zorlanıyorsanız ve uykuya dalamıyorsanız, kaygıdan nedeniyle olabilir. Kortizol ve adrenalin gibi yüksek hormon seviyeleri, iyi bir gece uykusu çekmenizi zorlaştırır. Daha da kötüsü, sorun kısır döngüye dönüşebilir.

Adale gerilmesi ve sızı

Gerginlik tepkinizin bir parçası olarak kaslarınız gerilir. Vücudunuzun bölümlerini uzun vakit katı olmasının gerginliğe ve ağrıya yol açabilir. Dr. Potter, kaygısı olan çoğu kişinin boyun, sırt ya da omuzlarında gerginlik hissettiklerini belirtiyor. Ayrıca, dişlerinizi sıkmaya ve baş ağrısına da niçin olur.

anksiyete

Yürek çarpıntısı

Daha önce bahsettiğimiz çabuk atan kalbi hatırlıyor musun? Bir Takım durumlarda, o kadar yoğunlaşabilir ki, kalbiniz boğazınızda atlıyormuş gibi hissetmeye başlayabilirsiniz. Duygu (anlaşılabilir şekilde) sizi daha da endişeli ayla getirebilirken, kalp çarpıntısı korkutucu gelse de, tipik olarak tehlikeli olmadıklarını ve daha ağırbaşlı hissetmeye başladığınızda rahatlayacağınızı unutmayın. aynı zamanda, göğüs ağrısı, baş dönmesi, nefes almada güçlük veya kafa karışıklığı ile birlikte kalp çarpıntısı yaşarsanız tıbbi yardım almalısınız.

anksiyete

Kesintisiz terleme

Ne eyvah ama, terleme, NIMH'ye tarafından anksiyete bozukluklarının yaygın bir somut belirtisidir. Asap sisteminiz çalışmaya başladığında, vücudunuzun her yerindeki ter bezlerini etkileyebilir. Terleme cildinizde bulunan bakterilerle karıştığında, beden kokusunun arttığını da fark edebilirsiniz.

İştahta değişim

Anksiyete, yiyeceklere olan ilginizi adamakıllı kaybetmenize veya artmasına neden olmak gibi acayip bir yeteneğe sahiptir. Harvard Tıp Okulu uzmanlarına göre, ağız dalaşı ya da kavga şiddetlenirken adrenalin gibi hormonlar iştahı kapatma eğilimindedir. Oysa kortizol gibi kronik endişe ya da gerginlik duygularından salınan hormonlar yağlı, şekerli gıdalara olan ilginizi artırabilir.

anksiyete

Titreme

Büyük bir olaydan önce kendinizi korkudan titrerken bulduysanız, vücudunuzun zorlama altındayken nasıl tepki verdiğini bilirsiniz. NIMH'ye göre titreşim ve titreme, endişe kaynaklı hormon dalgalanmalarının bir tabi ürünü olabilir.

Korkmak veya ürkmek

Bilinmez tehditleri tahmin etmeye amaçlamak, kaygının ortak bir özelliğidir. Araştırmaya tarafından, kesintisiz tetikte elde etmek, gelişen bir "çekinme tepkisi” ile bağlantılıdır. bu nedenle, endişeli bir günde birisi omzunuza dokunursa, ayaklarınızı yerinden fırlayabilir.

Yutkunamama

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne kadar, bir takım insanların boğazlarında sıkışma hissetmelerine veya hatta boğazlarına bir şey sıkışmış gibi hissetmelerine niçin olabilecek endişe oldukça normaldir. Buna globus şehvetli denir ve bunun olmasının muhakkak nedeni bilinmemekle birlikte, şüphesiz endişeyi daha da kötüleştirebilir.

anksiyete

Bağışıklılık sistemi

Araştırmalar, kronik gerginlik ile daha artı hastalanma riski arasında açık bir temas olduğunu gösteriyor. Çare edilmeyen kronik anksiyete durumunda, bağışıklık sisteminiz de iyi çalışmaz.

anksiyete

Yamalı regli dönemleri

Cleveland Clinic'e tarafından, kortizol fiilen östrojen ve progesteron gibi yumurtlamayı tetikleyen hormonların salınımını etkileyebilir ve bu da döngünüzü daha aşağı üst edebilir.

Unutmayın: Anksiyete adamakıllı kontrolünüz dıştan göründüğü noktaya dek sizi yarabilir. Oysa onu yönetmenin yolları vardır ve şüphesiz yalnız değilsiniz.

özel içeriğidir. Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/anksiyetenin-neden-oldugu-fiziksel-belirtiler.html