Günümüzde antidepresan kullanımı artan bir şekilde artıyor. Afiyet Bakanı Fahrettin Koca'nın Ağustos ayında açıkladığı rakamlar da bunu destekliyor. Koca'nın açıkladığı verilere göre son üç yılda 61 milyon sinir sistemi ilacı, 12 milyon antidepresan kullanıldı. Peki, bu artışın nedeni nedir? Bu sorunun yanıtını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Şanslı veriyor.

Pandemi, yaşanan doğal afetler, hesaplı ve sosyal problemler psikolojimizi yakından etkiliyor. Günümüzde psikolojik dayanıklılığın düşmesi ve bilinçlenmeyle beraber antidepresan ilaçlarının kullanımının arttığı bir işlem yaşıyoruz. Yaşanılan sosyal ve kişisel sorunların kişi üstünde bıraktığı etkiler nedeniyle kaygı, buhran, hiddet denetim bozukluğu ilk kez edinmek üzere bir takım psikolojik ve psikiyatrik problemlerin ortaya çıktığını söyleyen Psk. Uğurlu, bu durumun psikiyatrik ilaçlarda artışa sebebiyet vermesinin zorunlu olduğunu belirtiyor.

Bu tarz ilaçların kullanımının olumlu bir yanı bulunduğunu anlatan Psk. Uğurlu, "Bu koşul toplumun psikiyatrik ilaçlara, psikiyatristlere ve psikologlara olan önyargılarının kırıldığını gösteriyor. Kişilerin psikolojik sorunlarla alakalı takviye almaya olan isteklerinin artması; iyileşmeye olan farkındalıklarının artmasıyla beraber hayat kalitelerini ve standartlarını desteklemek istemelerinden kaynaklanıyor. Aslında bazen senelerdir üstü örtülmüş psikolojik sıkıntıların kabulü ile tedaviye başlamalarından da kaynaklandığını anlatmak baskı olmaz” diyor.

Psikolojik ve fiziki sağlığınız için kendinize süre ayırın

Psikolojik destek almaya karşın önyargının kırılmasıyla, kişiler geçmişten bugüne gelen sorunlarının çözümünü arıyor, antidepresan ilaçlarının kullanımındaki bu artışın bir diğer nedeninin ise iletişimsizlik, toplumun hızına yetişme çabasıyla beraber ihmalkârlık edilen bireysel ve ruhsal afiyet ile kişinin hayat kalitesinin benzer oranda sıkıntıya düşmesi olduğunun altını çiziyor. Bu süreçte şahısların sosyal, ailesel, ilişkisel sorumluluklarının yanı sıra kendine bir bölge yaratmasının, psikolojik ve fiziki sağlığı için kendine kaliteli vakit ayırması manâlı. "Tüm yaşamsal hengamenin içerisinde insan doğası gereği içsel huzuru arar, bunun için zamana ara sıra de yalnızlığa da gereksinim duyar” diyen Psk. Şanslı, bu zamanı kendimize oluşturmazsak bizim yerimize başkalarının bunu yapmayacağını ifade ediyor.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/antidepresan-kullanmaya-neden-bu-kadar-meyilliyiz.html