Aort diseksiyonu özetle aort damarının yırtılması olarak bilinen bir hastalıktır. Rahatsızlık seyrederken ve ilerlerken herhangi bir belirti vermez. Bundan nedeniyle raslantı farkedilen hastalıklardan olduğu için açıklanmış tehlike faktörleri taşıyan şahısların uyumlu olarak kontrolden geçmesi son derecede tartma teşkil eder. Bir Takım bono doku hastalıkları aort diseksiyonuna sebebiyet verebilmektedir. 

 Aort Diseksiyonu Nedir?

 Aort diseksiyonu vücuttaki en büyük atar damarlardan olan aort damarını etkileyen bir hastalıktır. Aortta anevrizma meydana kazanç ve bu anevrizma sonucunda aort damarı şişer. Belirli bir kapasiteye ulaştıktan sonradan aort diseksiyonu yırtılır ve vefat ile sonuçlanan faktörler doğar. Aort diseksiyonu aort anevrizması olarak da bilinmektedir. Aort diseksiyonu kısaca aort damarında anormal bir şekilde oluşan balonlaşmaya denilmektedir.

 Aort Diseksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

 1) Bayılma

 Sıkça bayılmalar aort diseksiyonunun habercisi olabilmektedir. Bundan nedeniyle bayılma ilk olarak aort anevrizması belirtisi olarak bilinmektedir. Ama her bayılma anevrizma ile karıştırılmamalıdır. Bunun tespitini sadece bir hekim yapabilir.

 2) Çarpıntı

 Kalp çarpıntısı çoğu hastalığın habercisi olduğu gibi aort diseksiyonunun da belirtisi olabilmektedir. Eğer sıklıkla başlayan bir çarpıntı laf konusu ise aort diseksiyonundan şüphelenebilirsiniz.

 3) Halsizlik

 Bir Aort diseksiyonu belirtisi olarak aşina halsizlik de herhangi bir nedene emrindeki olmadan gerçekleşmektedir. Bu alıcı durumlarda hasta efor sarfetmese dahi halsizlik gözlemlenmektedir.

 4) Solunum Yetmezliği

 Aort diseksiyonunda tanıdık belirtiler arasında nefes darlığı gelmektedir. Hasta özellikle gün içerisinde ve gece yatarken sürekli olarak bir solunum yetmezliği hisseder. Bundan nedeniyle nefesinin benzeri yetmiyormuş gibi bir hisse kapılabilir.

 5) Terleme

 Terleme de en manâlı Aort diseksiyonu belirtileri aralarında yer alır. Terleme ile birlikte bazı semptomlar da birlikte eşllik edebilir.

 Aort Diseksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Aort diseksiyonu tedavisi ilaçla veya cerrahi bir tedavi yöntemi gerçekleştirilir. Eğer aort anevrizması ilerlemişse bu durumda sadece cerrahi çare seçeneği uygulanır. Cerrahi tedavi ile birlikte hastanın aort damarı eski seviyesine getirilir. Risk teşkil etmeyecek aort anevrizması riski olanlar için de ilaçla tedavi yöntemi uygulanır. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/aort-diseksiyonu-nedir-aort-diseksiyonunun-belirtileri-nelerdir-tedavisi-nasil-yapilir-6434849