Şahısların yaşam tarzını sınırlayabilen aşırı terleme durumu birçok vakit dehşet, coşku, aktivite gibi nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi bir takım iç hastalıklarında oluşması nedeniyle aşırı terleme meydana gelebilmektedir. Bu sebeple terleme sorununun aşağı yatan sebebin iyi araştırılması ve hastaya uygun çare uygulanarak terleme durumunun teftiş altına alınması gerekmektedir. 

Fazla Terleme Niçin Olur, Nasıl Geçer? 

Bilhassa 30 yaş ve üzerinde olan yetişkinlerde meydana gelen aşırı terleme problemi sistemik bir hastalığın belirtisi olabilir. Fazla terleme sorununun aşağıda şu nedenler bulunabilir;

Vücutta yer alan enfeksiyonlara tabi olarak ateşli hastalıklar meydana gelebilir ve bu ateş sebebiyle kişilerde aşırı terleme gibi bir netice ortaya çıkabilir. Özellikle bademcik iltihabı tifo ve zatürre gibi hastalıklar terlemenin sebepleri arasındadır. 

Tiroit bezlerinin çok artı çalışması neticesinde ortaya çıkmakta olan hipertiroidi artı terlemeye sebep olabilmektedir. Metabolizmanın faaliyetlerinin yükselmesi aralıksız terlemeyi ortaya çıkarmaktadır. 

Ağır kalp yetmezliği ve bazı yürek hastalıkları kişilerde nefes darlığına sebep olduğundan nedeniyle terlemeyi tetikleyebilir. bununla birlikte akciğer rahatsızlıkları nefes darlığına sebep olabildiğinden dolayı terleme sorununun diğer bir nedeni olabilmektedir. 

Şeker Hastalığı hastalığı ve düşük kan şekeri sorunları terlemeye niçin olabilir. Özellikle kişilerde gözlemlenen fazla terleme hipoglisemi durumlarında ortaya çıkmaktadır. 

Kadınlarda menopoz öncesi dönemlerde ve menopoz dönemlerinde terleme önemli bir sorundur. Birçok kadının menopoz süreci aşırı terleme sebebi ile kendini gösterebilir. 

Omurganın çevresinde oluşmakta olan tümörler de sistemi sürekli olarak uyardığından dolayı terlemeye sebep olabilmektedir. Mediasten bölgesinde meydana gelen bu tümörler kanserin de habercisidir. 

Kişilerde gözlemlenen aşırı terleme sorunu verem ve lenfoma gibi hastalıkların bulgusu olabilmektedir.

 ​Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Çözümleri

Tansiyon düşmesi, ani şeker yükselmesi, kalp krizi, fazla kanama, sıcak çarpması gibi durumlarda meydana gelen fazla terleme ciddi bir belirtidir. Içki tüketimi ile kafeinli içecekler ve baharatlı yiyeceklerin fazla pozitif tüketilmesi terlemenin sebebi olabilmektedir. Uyku esnasında fazla terleme sorunu ile birlikte solunum yetmezliği alev ve kilo kaybı oluşabilmektedir. Bu bulgular gerçekleşirse mutlaka bilirkişi bir hekime kullanmak gerekmektedir. Kronik ışık halkası gelen aşırı terlemenin herhangi bir hastalığın belirtisi olup olmadığını iyi anlamak için bazı tetkikler uygulanmalıdır.

Terlemenin azaltılması için antiperspirant özelliğe sahip deodorantlarda ter bezlerini tetiklemekte olan sinirlerin durmadan bloke eden enjeksiyonlar kullanılmaktadır. Cana Yakın blokan adı verilen ilaçlar stresi azaltarak terleme miktarının azalmasını sağlayacaktır. Aşırı terlemeye sebep olabilecek bazı sağlık sorunları ise şunlardır:

Endokardit (kalbi yaratıcı iç zarlarda görülen enfeksiyon) 

Diyabetik hipoglisem

İnme

Anksiyete 

Parkinson Hastalığı 

Sebepsiz oluşan alev

Gebelik

HIV/AIDS

Hipertiroidi (Fazla faal olan tiroid) 

Romatoid artrit

Hiperhidroz

Fazla içki tüketimi 

Sıtma

Lenfoma ve lösemi gibi kanserler 

Menopoz

Antidepresan ve bazı beta blokerlerinin kullanımından nedeniyle oluşan bağlı etkiler

Şişmanlık

Tüberküloz

Stres

Non - Hodgkin lenfoma



Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/asiri-terleme-neden-olur-nasil-gecer-iste-asiri-termenin-nedenleri-ve-cozumu-6434071