Aşure tatlısı, içerdiği yüksek vitaminler dolayısıyla bitiren kişilere enerji vermektedir. bununla beraber fazla da önemli bir gıda kaynağıdır.

Aşurenin Faydaları Nelerdir?

- İçinde tahıl ve şeker bulunduğu için yüksek kalorilidir ve enerji verir.

- Gelişme dönemindeki çocuklar için içerdiği vitaminler dolayısıyla oldukça faydalıdır.

- İçeriğindeki kayısı, incir ve kuru bakliyatlar dolayısıyla sindirim sistemini rahatlatır ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesine muavin olur.

- İçinde B ve E vitaminleri bulunduğundan her türlü yürek hastalığına iyi kazanç. İleride baş gösterebilecek olan kalp hastalıklarının önüne geçer.

- Ayrıca çocuklarda ayrıca de yetişkinliklerde bağışıklık sistemini güçlendirerek, ileride ortaya çıkabilecek hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

- Özellikle çocuklarda kemik gelişimine katkı sağlayarak büyümeyi destekler.

- Hamilelik döneminde anne adaylarında ve yeni doğum yapmış annelerde keza süt yapımını destekler, hem süt kalitesini arttırır. Bu yüzden de yeni doğum yapmış annelerin veya gebe kadınların tüketmesi önerilir.

- Sindirim sistemini rahatlattığından ve bağırsakları yumuşattığından, kabız gibi problemlerin yaşanmasının önüne geçer.

- İçerisinde B vitamini ve omega 3 çokça bulunduğundan, ruh hastalıklarının tedavisinde de kullanılır. Hem depresyondan da korumaktadır.

- İçinde hayvansal herhangi bir madde bulunmadığından, bütün vegan ve vejetaryenler göre da rahatlıkla tüketilebilir.

- Aşure ciddi kilo problemleri olan millet için, tok tutması nedeniyle epeyce faydalıdır.

- Aşurenin içindeki şeker miktarı azaltılarak yerine pekmez veya bal konulabilir. Bu da bitkin ve halsiz hisseden insanların kendilerini devingen hissetmelerine sebep olur.

Aşurenin İçinde Yer Alan Malzemeler

Buğday, pirinç, portakal kabuğu, limon kabuğu, elma, kuru üzüm, kuru fasulye, nohut, ham badem, kuş üzümü, fındık, ceviz, kuru kayısı, toz şeker, karanfil, nar, tarçın, susam. Duruma kadar bambaşka malzemeler de değerlendirilebilir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr