Üçgenin Taban Olmayan Kenarı başparmak ağrısı, yanlış pabuç seçiminden olabileceği gibi sağlıksal bir sorundan kaynaklanabilir. Bunun sonucunda başparmakta hareket kısıtlılığı (halluks rigidus) oluşabilir. Bu hastalığa tıp dilinde but başparmak kireçlenmesi adı veriliyor.

Ayak Başparmak Ağrısı Neden Olur?

İlerleyen yaşlarda but başparmağında hareket kısıtlılığı, kemik çıkıntılar, kundura giyememe gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Sağlık sorunları veya hatalı ayakkabı seçimi nedeniyle özellikle başparmak daha fazla olumsuz etkileniyor.

Zamanla üçgenin taban olmayan kenarı başparmağında kireçlenme, hareket kısıtlılığı oluşuyor. Oluşan bu hastalığa halluks rigidus (sert parmak) adı veriliyor. Tarak kemiği ile parmak kemiği arasındaki kıkırdak dokusunun aşınması, buna ast olarak eklem çevresinde kemik çıkıntılar oluşması parmak hareketini kısıtlıyor. Bunun sonucunda da başparmakta ağrı oluşuyor.

Üçgenin Taban Olmayan Kenarı Başparmakta Hareket Kısıtlılığı (Halluks Rigidus) Nedenleri Nelerdir?

1-Osteoartrit (yaygın kıkırdak aşınması hastalığı)
2-Eklemi ilgilendiren parmak kırıkları ve önemli yaralanmalar
3-Romatizmal hastalıklar
4-Kötü kundura seçimi
5-Gut hastalığı (kanda ürik asit yüksekliğine bağlı yumuşak doku kireçlenmesi)
6- Yapısal anormallikler (but arkında azalma ya da çoğaltma, yayvan ayak vs.)

Halluks Rigidus Nasıl Tanı ve Tedavi edilir?

Halluks rigidus ilerleyen bir hastalıktır. İlerleyen dönemlerde sancı dayanılmaz şekilde artmakta, eklem hareketi değil denilecek şekilde azalmaktadır. Hastalığın erken teşhisi, basit tedavi edilmesini kayda değer kılıyor. Hastalığın erken döneminde; sancı, eklem hareketlerinde azalma olarak tanıdık sertlik, çömelme veya koşma gibi aktivitelerde zorlanma, hamle dönemlerinde şişme ve kızarıklık görüldüğünde doktora görünmelisiniz.

Etap başparmağınızda, sızı, sertlik, hareket kısıtlılığı hissettiğinizde Ortopedi bölümüne başvuruyorsunuz. Ortopedi uzmanı tetkik ve film sonucuna tarafından tedavi yöntemini belirliyor.

Hastalığın erken teşhisinde;
- Ayakkabı değişikliği (geniş uçlu kundura seçimi),
- Metatarsal pad kullanımı,
- Aktivite düzenlemeleri,
- İlaç tedavisi (Non-steroidal anti-enflamataur ilaçlar),
- Ağrılı ve kızarık dönemlerde buz, fizik tedavisi uygulanıyor. Ağrının arttığı hamle dönemlerinde kortizon enjeksiyonu uygulanabiliyor.

Hastalığın aşamasına alt olarak cerrahi usul önerilebiliyor. Erken dönemde eklem tıraşlanması (çeylektomi) yapılabiliyor. Geç dönemde ise protez cerrahisi ya da daha çoğunlukla uygulanan eklem dondurma (artrodez) cerrahisi uygulanabiliyor.

Eklem dondurma çoğu hasta için korkutucu görünebilir. Bu tedavi, eklem kıkırdağının ayrıntılarıyla aşındığı, parmak hareketlerinin çok kısıtlandığı durumlarda uygulanıyor. Kemiklerin birbirine sürtmemesi, parmağın yerinde pozisyonda kalması için eklem kıkırdakları temizlenip, kemikler birbirine sabitleniyor.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/ayak-bas-parmak-agrisi-neden-olur-ayak-basparmakta-hareket-kisitliligi-halluks-rigidus-nedenleri-nelerdir-6444079