ABONE OL

Badem sütü, Amerika’daki en popüler bitki sütüdür. İnek sütüyle ilgili bütün problemlerin kaynağı olan laktozu içermemesi, özellikle laktoza alerjisi olanlar için, badem sütü büyük bir avantajdır.

Leziz olduğu değin düşük protein, kalsiyum, fosfor ve E vitamini içeriğiyle besleyicidir. Badem sütü, dövülmüş bademden elde edilen süt yarı içecektir.

Hayvansal sütten ayrı olarak badem sütü, kolesterol ve laktoz içermez. Bu yüzden, hayvansal sütün yerine kullanılabilir.

İnek sütü ya da keçi sütüne karşısında hassasiyeti olanlar, vejetaryenler, laktoza hassasiyeti olanlar, keçi veya inek sütüne aleyhinde sindirim güçlüğü yaşayanlar, öbür tatlar denemek isteyenler, badem sütünü rahatlıkla tüketebilir.

en fazla faydayı almak için, tatsız, aromasız, kalsiyum ve D vitamini ile zenginleştirilmiş badem sütü seçilmelidir. Fındık, ceviz, soya gibi birçok başka bitkiden de süt elde etmek mümkündür.

Badem sütüne güzel koku verici olarak, tarçın, vanilya, kakao, bal, pekmez, keçiboynuzu tozu, çekirdekleri çıkarılmış hurma, kakule gibi malzemeleri de ekleyebiliriz.

Bilhassa badem sütü vücudunuzu antioksidan yani bağımsızlık radikal hasarlarından korumaya yardımcı, yağda çözünen bir antioksidan olan mükemmel ve doğal bir E vitamini kaynağıdır.

Kalorisi inek sütüne kıyasla fazla daha düşük olan badem sütünün, protein miktarı da daha azdır. İnek sütüne aldatma amaçlı katkı maddesi ilave edildiğini bilmekteyiz, ancak badem sütünde kandırma olamaz.

İçeriğindeki folat, yağ asitleri, serotonin seviyesini artırarak, depresyon ve kaygıyı azaltmaya ve mutluluk vermeye yardımcıdır. bu nedenle, zaman zaman ve hayattan keyif elde etmek için tüketilmelidir. Güzel, lezzetli bir tada ve adi süte aynı kremsi bir dokuya sahiptir.

Piyasadaki badem sütleri, vanilya veya çikolata tadı ihtiva etmektedir. Badem sütü ilaveli tatlılar da yapılmaktadır. böylece, vegan bir perhiz uygulayanlar ve süt ürünlerine alerjisi ya da intoleransı olanlar için popüler bir seçimdir.

Badem sütü birçok süpermarkette, genel olarak dinç yiyecekler bölümünde bulunur. Evde yerine getirmek da fazla kolaydır. Ticari badem sütü, değişik marka ve tatlarda gelir. Sağlık Durumu nedenlerinden ötürü, en iyisi, ek şeker içermeyen badem sütünün seçilmesidir.

Çoğu marka bununla beraber vitaminler, mineraller veya proteinlerle zenginleştirilmiştir. Süt ürünleri yemiyorsanız, kalsiyumla zenginleştirilmiş badem sütü ürünleri seçim etmeniz yararlı olabilir.

Badem sütü gibi soya sütü de oldukça popülerdir. Soya sütü, soya fasulyesinin bir gün suda bekletildikten daha sonra püre haline getirilip süzüldükten sonra meydana çıkan suyun, 10 dakika kaynatılmasıyla yapılıyor. Soya sütünü hazırlanmış olarak büyük marketlerde bulmamız da mümkündür. Soya sütü genellikle süt şekeri intoleransı nedeniyle inek sütü içemeyenler ve vejeteryanlar için en iyi alternatif olabilir.

Soya sütünün faydalarına dönersek; proteini yüksek lifli bir içecek olmasının yanı sıra kalsiyum yönünden de zayıftır. A, D, E vitaminleri ve riboflavin yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Hem yüksek protein içeriği baştan sona ilgi gören soya sütünün 1 bardağında yaklaşık 8-10 gr protein bulunmaktadır. Soya sütü, dengeli bir yağ, su ve protein karışımıdır.

Orijinal formu, tofu üretiminin doğal bir tabi ürünüdür. Doğu Asya'da ortaya meydana çıkan bu meşrubat, 20. yüzyılın son yarısında, özellikle süte daha çok benzer bir tat ve kıvam atamak için imal tekniklerinin geliştirilmesiyle, Japonya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaygın bir meşrubat haline geldi. Japonya'da, tofu ve soya sütü uzun zamandır alışkanlıkla tüketilirken, yeni ve nefis yiyecek ürünlerinin geliştirilmesi basit olmamıştır.

Soya sütü, çoğunlukla süte alternatif olarak tüketilen, bitki bazlı süt olmayan bir içecektir. Soya fasulyesinden yapılır ve çoğu marka soya sütünü D vitamini ve kalsiyum gibi vitamin ve mineraller ek ederek güçlendirir. Soya sütü, antioksidan, antienflamatuvar ve kalbe yardımcı (kardiyoprotektif) özellikler içeren omega-3 yağ asitleri ve flavonoidler dahil almak üzere sağlıklı bir besin profili sunar.

İnek sütünün tadı hoşunuza gitmeyebilir ve soya sütünü diğer süt dışı alternatiflere seçim edebilirsiniz. Soya sütü 9 temel amino asit ve protein açısından zengin, yağlar ve karbonhidratlar açısından dengelidir. Hindistan cevizi sütü protein içermezken, soya sütünde protein var ve batmış yağ oranı düşüktür.

Bir fincan soya sütü sıradan olarak, 7 gr soya proteini içermektedir. Günde 1-3 porsiyon tüketebiliriz. Soya proteini ile düşük kalp hastalığı riski aralarında bir ilişki olduğunu ileri sürülmektedir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr