"Havalar sıcak, şerbetli tatlılar yenmiyor artık” diyenlerden misiniz? veya, "Ölçülü yiyeyim kilo alıyorum, midem de yanıyor fazla yiyince” diyenlerden? O halde Sema'nın Dinç Mutfağı adlı kitaptan derlediğimiz birbirinden leziz ve sağlıklı tariflerle ayrıca midenizi şenlendirecek keza de o güzelim bayram kahvaltısının tadını çıkaracaksınız. Haydi o vakit, her zaman birlikte bu nefis ve pratik tariflere bir göz atalım!

Erik marmelatı

Ben bunu yaz sonu yapıp, kavanozlayıp kışın tüketiyorum. Marmelat yapılan her meyveyle de olur. Yaz sonunda anjelik erik veya mürdüm eriği harika oldu.

Malzemeler

- 2 kilo anjelik erik

- 7-8 adet karanfil

- 4 avuç kuru üzüm

Yapılışı

Eriklerin çekirdeklerini çıkartıp, dörde bölüp karanfili ve üzümü ekleyerek tencerede kısık ateşte pişirin. Hiç su eklemeden kendi suyu ile helmelenmesine müsade verin. Piştikten sonra karanfilleri içinden alıp kaşığın tersi ile erikleri ezin. Bu esnada birazcık soğuyacak. Kavanozlayabilmek için tencereyi baştan ısıtın. Marmelat fokurdadığı lahza kapatıp, sıcakken anında kavanozlara doldurup kavanozların ağzını kapayın. Böylece buharı ile vakumlanmış olacak. Bu şekilde uzun zaman muhafaza edebilirsiniz. Fakat açtıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmesini öneririm. İçinde şeker olmadığı için diğer marmelatlar gibi uzun ömürlü olmuyor.

Omlet pizza

Bu da yeniden pizza sevdası ile uyandığım sabahlardan birinde ortaya çıkmış bir kahvaltı pizzası, omlet pizza. Olayın ucu bir de şuraya dayanıyor: Ben küçüklüğümden beri kahvaltıda defalarca esas yemek arardım. Her sabahtan anneme, "Anne, bugün hangi başlıca yemek var?" derdim. Annem de, "Kızım kahvaltı işte, peynir, ekmek, zeytin, domates, salatalık" derdi. Ben ısrarla, "Anne hayır ana yemek yemek olarak ne yiyeceğiz?" derdim. Ken­dimi bildim bileli kahvaltı tabağımda gıda belli başlı bir "tümü bir arada" yemek ararım. Bu da pizza aşkımın ve başlıca yemek arayışımın birleşimi olarak ortaya çıkmıştır.

Malzemeler

Tabanı için

- 2 adet yumurta

- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ya da dilediğiniz bir un

Pişirmek için

- Sade yağ, tereyağı ya da zeytinyağı

Üzeri için

- Salça sosu (1 akarsu kaşığı salçayı 2-3 yemek yemek kaşığı suyla açın, sos kıvamına gelecektir.)

- Peynir, zeytin, domates

Yapılışı

Fiilen mantığımız fazla kolay. Omletimizi pizza zemini olarak kulla­nacağız. Çırptığınız iki yumurtanın içine, rondodan geçirdiğiniz iki kaşık yulaf ezmesini koyup karıştırın. 1 tatlı kaşığı yağ ile yağladığınız tavaya omletinizi incecik dökün. ‒Ben krep tavasında yapıyorum.‒ Altı pişince üst olacak tarafı yalnızca ıslaklığı gidecek dek 2 saniye çevirin ve tabanınız hazır. Yağlıkâğıt serdiğiniz tepsiye omlet tabanını aktarın. Üzerine salça sosunu sürüp dil peyniri, domates, zeytin ekleyin. Pizza üstünüz sizin düş gücünüze kalmış, her şey olur. Pazar sabahları için pastırma, sucuk eklenebilir. Tüm ev halkına da hitap eden bir kahvaltı olur. Tüm malzemeyi koyduktan daha sonra fırının ızgara kısmını açın. 180 derecede peynirler eriyene dek yani toplamda 2-3 dakika kızartın ve şahane omlet pizzanız hazırlanmış.

Siyez unlu mayasız poğaça

Vaktiyle poğaça yedikten daha sonra midem cayır cayır yanardı. Ayrıca unu keza mayası keza içine konan margarinler beni mahvederdi fakat yine de o bir hemen olan haz için kendime yenilirdim. hemen bu poğaçayı yedikten daha sonra hem o yağlı, yüksek unlu hazır poğaçalar beni mutlu etmiyor hem de vücudumda hiçbir rahatsızlık şehvetli olmuyor. Bu poğaça hepimizin gözdesi. Eşim, gelen misafirlerim, sosyal medya hesaplarımda görüp deneyenler... Hayranı çok, bayılmayanı yok gibi. Poğaça demek her hâlükarda mayalı, margarinli çağırmak değildir. Buyrunuz dinç ve lezzetli versiyonuna... Ben hemen burada beyaz peynir­li olanı anlatacağım ama dilerseniz sotelenmiş ıspanak veya kıyma ile de deneyebilirsiniz.

Malzemeler

Hamuru için

- 1,5 çay bardağı siyez unu

- ½ nehir bardağı zeytinyağı

- ½ su bardağı yoğurt ya da kefir

- 1 akarsu kaşığı kabartma tozu ya da karbonat

- 1 tatlı kaşığı harnup özü

İçi için:

- 60 gram beyaz peynir

- Maydanoz

- Dereotu

Üzeri için

- 1 adet yumurta sarısı

- Susam ya da çörekotu

Pişmeyen basit cheesecake

Benden senelerce cheesecakein sağlıklı versiyonu istendi ve bir gün, bir yerden ilham geldi. Kalktım yaptım. İyi oysa yapmışım, iyi oysa denemişim. Çok lezzetli oldu. Ayrıca de bu pişmeyen versiyonu çok kolay.

Malzemeler

Tabanı için

- ½ su bardağı fındık

- 6 adet hurma

Kreması için

- 2 yemek kaşığı ricotta peyniri ya da tuzsuz lor

- 3 akarsu kaşığı bal

Üzeri için

- 1 adet büyük muz

- 2 çay kaşığı kakao

Yapılışı

Taban malzemelerini rondoda çekerek bir hamur elde edin. Bu hamuru tart kabınızın dibine yayınlama. Benim kullandığım ufak, 12 santimetre çapında bir kap. Aynı anda bir tabakta ricotta peyniri ve balı karıştırın, ardındaki tabanın üstüne yayınlama. Yine bir kâsede muzu ezip, kakao ile karıştırarak kremanın üzerine yayınlama ve 3 kat oluştuğunda tatlınızı buzluğa atın. 1 saat donduktan daha sonra buzdolabında muhafaza edin. Üstünü donatmak için de çilek veya dilediğiniz bir meyve, kıyılmış fındık, kuru hindistancevizi de kullanabilirsiniz.

özel içeriğidir. Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/bayram-kahvaltisi-icin-pratik-ve-saglikli-tarifler.html