Yeni anne babalar bebeklerini birçok vakit kucaklarına alırken bile huzursuzluk yaşıyor. Bu üzüntü kaynaklarının başında ise çocuklarının düşmesi ve kafasını bir yere çarpması ihtimali geliyor. Anne babaların bu cins durumlarda panik yapmadan düşen çocuklarını bir zaman dikkatle izlemeleri ve en minik bir değişiklikte doktora başvurmaları yaşamsal tartı taşıyor.

Kafasına aldığı darbe güvenli olmayan olabilir

Her anne baba çocuklarını gözetmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışsa da bazen huzursuzluk yaratacak kazaların önüne geçmek olası olmamaktadır. Bebeklerde en sık görülen kazaların başında mama sandalyeleri, beşik, kucak, koltuk ve kanepe gibi yerlerden kafa üstü düşmeler yer almaktadır. Daha büyük çocuklarda ise bu cins kazalar oyun parkları, çocuk yuvası ve okullarda meydana gelmektedir. Bu cins düşmelerde ilk 24 saat çok önemlidir. Düşen bebek veya çocuk en düşük 2 saat uyutulmadan gözetim altında tutulmalıdır. Herhangi bir yaralanma, kanama, şuur kaybı veya havale varsa anında afiyet ekiplerini arayarak şunları yapın;

- Havale veya kusma varsa çocuğunuzun boynunu düz tutarak tabi yatırın.

- Kanama varsa gazlı bez ya da pak bir havlu ile üstüne zorlama uygulayın.

- Ambulansın gelmesini bekleyin.

- Bu bulgular varsa mutlaka doktora başvurun.

Herhangi bir yaralanma olmayabilir

Aşağıdaki belirtilerden biri bebekte görülmüyorsa, bebeğin vücudu yaralanmalar açısından denetim edilmelidir. Çocukta rahatsız edecek bir bulgu yahut hastaneye gitmeye gerek kalmayabilir ama bir takım durumlar açısından çocuğun gözlemlenmesi gerekmektedir. Tehlikeli olabilecek belirtiler şöyle sıralanabilir:

1. Küçük bebeklerde yararsız ve uzun süren ağlama varsa, bebek bir türlü sakinleştirilemiyorsa,

2. Bıngıldağında şişlik, bombelik oluşmuşsa,

3. Uykuya yatkınlık varsa, her zamankinden daha uzun zaman uyuyorsa ya da onu uyandırmakta zorlanıyorsanız

4. Göz bebeği boyutları eşdeğer değilse,

5. Tekrarlayan kusma oluyorsa,

6. Burun ya da kulaktan kan, sarı-beyaz renkli sıvı geliyorsa,

7. Şiddetli ve tiz sesle ağlama varsa,

8. Yürüyebilen çocuklarda dengesiz yürüme, kol ve bacaklarda zor kaybı varsa

9. Işığa ve sese alınganlık varsa,

10. Gözlerde kayma, el ve kollarda istemsiz atımlar gibi havale bulguları varsa vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/bebeginiz-dustugunde-dikkat-etmeniz-gereken-10-onemli-belirti.html