Bebeği için elinden gelenin en iyisini yerine getirmek isteyen anne baba adayları bazen kulaktan dolma bilgilerle hareket edebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ahmet Yıldırım, çocuk sağlığı konusunda içten aşina yanlışlar hakkında data verdi. 

Yanlış: “Yenidoğan her bebekte sarılık görülür”

Içten: Yenidoğan her bebek sarılık olmaz. prematüre, düşük doğum tartılı, fazla kocaman, yük kaybı artı ve kan uyuşmazlığı olan bebeklerde sarılık riski fazladır. Yenidoğan sarılığı sanıldığının aksine bulaşıcı değildir.

Hatalı:” Sarılık olan bebeğe şekerli su içirmek ve sarı giydirmek iyi kazanç”

Içten: Sarılık olan bebeğe katiyen su veya şekerli su verilmemelidir. Sarılık olan bebeğin çoğu kez anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Bir De sanıldığının tersine bebeğe sarı renk giydirilince sarılık geçmemektedir. Bebekten daha sarı bir renk ile karşılaştırıldığı için bebek beyaz gibi görünmektedir.

Yanlış: “Yenidoğan bebeklerin cildine tuzlu sürmek isilik ve pişiği önler”

Doğru: Ciltten emilen tuz, bebeğin ölümüne bile sebebiyet verebilir. Bunun için hekim önerisi ile eczanelerden pişik önleyici ürünlerin alınması daha doğrudur.

Hatalı: “Kabız olan bebeğe zeytinyağı içirilmelidir”

Doğru: Bebeklere veya çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek içten değildir. Bebek tam yağı içtiği esnada öksürürse zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha güvenli olmayan bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır. 

Yanlış: “Bebekte cilt döküntüleri geçici olduğu için üstünde durulmamalıdır”

Dürüst: Cilt döküntüleri bazen fazla önemli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Vücudun neresinde ve ne şekilde olduğu mutlaka bir çocuk hekimi göre değerlendirilmelidir. 

Hatalı: “Diş çıkaran bebeğin ateşi tez artar ve ishal olur”

Doğru: Diş tümdengelim döneminde bebeğin vücudu ısınır. Ancak alev düşürücü gerektirecek dek ateşi çıkmaz. Bu dönemde bebeklerin kakasında yumuşama olur ama bariz bir ishal, alev veya karın ağrısı olmaz. 

Hatalı: “Bebeklerin emzik emmesi diş eğriliğine, dudak sarkmasına sebep olur; parmak emmeleri daha iyidir”

Doğru: Bebeklerin emzik emmesi 2 yaşına geldiğinde, parmak emmesi ise 3 yaşına geldiğinde bıraktırılmalıdır. Süreç uzarsa çocukların diş ve tat alma yapısı bozulabilir.

Hatalı: “Çocuklarda kan basıncı olmaz”

Doğru: Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerin tansiyonuna bakılabilir ve kan basıncı ölçümü çocukların muayenesinin bir parçası olmalıdır.

Yanlış: “Bebekleri uyuturken saç kurutma makinesi veya elektrik süpürgesi sesinden yararlanılmalıdır”

Dürüst: Gün içinde uzun süreli ve sık görülen ataklar biçiminde dertli kolikli bebekler bu aletlerin sesini anne karnında duydukları ses ile bağdaştırdıkları için sakinleşebilirler oysa çocukları bu yöntemle uyutmak doğru değildir. Bu konuda mutlaka doktor önerileri dikkate alınmalıdır.

Hatalı: “Her çocukta idrar yolu enfeksiyonu görülür ve kısa sürede geçer”

Doğru: Tekrarlayan ve tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları ilerde böbrek yetmezliğine yol açabilir.  Vakit kaybetmeden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.   

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/bebek-bakimi-konusunda-dogru-bilinen-yanlislar-6465015