Yeni bebek sahibi olan anne-babalar doğal olarak bu ilk tecrübelerinde daha pimpirikli olabiliyor. Çevrelerinde bazen abartılı bulunsa bile fazlaca sağduyulu olmanın sakıncası değil aslında. Mesela önemsiz gibi görünen kolay bir göğüs hırıltısının aşağı çok kayda değer problemler yatabilir. Bebeklik ve çocukluk çağında en sık rastlanan sağlık durumu problemlerinin başında olanlardan birisi göğüs hırıltısı, her ne dek basit tedavilerle geçse de inatçı belirtiler tehlikeli olabilir.

Göğüs hırıltısının sebepleri

Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının adi insanlara göre daha dar olmasıdır. Hem bebeklerin broşlarının çok ufak olması sebebiyle burada biriken balgam sözde sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.

Bu durumda bebek daha süratli nefes alır ve bu da burun ve göğüsten hırıltı gelmesine yol açar. Bebekler nefes aldığında nefes yolunda alerji, enfeksiyonlar ve akışkan dolgular bebeğin zaten dar olan burnunu daha da tıkayacağından hırıltılı bir ses çıkarmasına sebep olur.

Göğüs hırıltısının belirtilerine dikkat

Hava kirliliği ve enfeksiyon artışına emrindeki olarak görülme oranları gelişen göğüs hırıltısının çoğu belirtisi söz konusudur. Ebeveynlerin fazla sık gözlemlediği göğüs hırıltısının belirtileri;

- Hızlı nefes alıp verme,

- Süratli nefes alma ihtiyacı sebebiyle burun kanallarında görülen hareketler,

- Yine aynı sebeple göğüs kafesinde görülen hareketler,

- Nefes alıp vermeye alt olarak boyun kasları ile kaburga kasları aralarında göğüs içine dürüst oluşan çukur,

- Mukoz sıvısının burunda oluşturduğu baloncuklar. ( Bu şart bununla birlikte burun deliğinin tıkalı olduğunu gösterir.)

Bebeklerde görülen hırıltının çeşitleri

Eğer bebeğiniz ıslığa benzer bir hırıltı çıkarıyorsa büyük ihtimalle burnundaki sıvı salgılar yüzündendir. Eğer bebeğiniz nefes alıp verirken derinden gelen bir hırıltı sesi varsa boğazda bulunan trake borusunda nefes alışverişi sırasında meydana gelen hışırtıların buruna gelene dek hırıltıya dönüşmesi sonucu oluşmuş olması demektir. Bu duruma genel olarak trakeomalazi adı bahşedilen geçici bir solunum yolu hastalığı sebep olur.

Bebeğiniz çatlak sesli bir hırıltı çıkarıyorsa, bebeğinizin gırtlağında balgam birikmesi vardır. Bu durumda bebeğinizin balgam sökmesi için doktorun verdiği ilaçlara veya doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Hem bronşların ve nefes yolunun hem de nefes yolunda virüs, enfeksiyon, alerji ya da istikrarsız birikmesi ile oluşan hırıltı türü ise ıslık sesi ile karmakarışık oluşan hırıltıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

genel olarak bu hastalıklar hırıltı sebebi olabilir

- Alerji,

- Bahar Nezlesi,

- Astım,

- Boğmaca,

- Zatürre,

- Solunum yolu enfeksiyonları,

- Nefes borusuna yabancı madde kaçması,

- Sigara, nikotin dumanına maruz kalma.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?

Göğüs hırıltısı her ne kadar emin bir noktaya dek alışılagelmiş karşılansa da bazı durumlar karşısında doktora başvurulmalıdır. Bu durumlar;

- Öksürük ve hırıltı azaltmak yerine artıyorsa,

- Nefes alışverişi sıklaşıyorsa,

- Bebeğin deri rengi bitik veya morsa,

- Bebekte fazla bitkinlik varsa,

- Ateşi yükselmişse,

- Burnunun sadece bir tarafından sızıntı geliyorsa,

- Bebek yemek yemek yemeyi reddediyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Göğüs hırıltısı için nasıl bir yol izlenmelidir?

Bu konuda en tanıdık usul tuz solüsyonlardır. Bebeklerde mukozo sıvısı yeterli oranda salgılanmadığı için çok sık kurur. Bebek de burun içine basınç oluşturacak dürtü olmadığı için kuruluğu tuzlu solüsyonlar ile giderebilirsiniz. Hem medikal damlalar, serum fizyolojik ve deniz suyu alabilirsiniz. Keza burun aspiratörlerinden yararlanabilirsiniz.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/bebeklerde-gogus-hiriltisini-hafife-almayin.html