1ABONE OL

Konstipasyon yani kabızlığın hem çocuk ayrıca de ailesinin yaşam kalitesini bozan büyük bir sorun. Okul öncesi çocukların yaklaşık yüzde 3’ünde, mektep çağındaki çocukların ise yüzde 1 ile 2’sinde kabızlık görülüyor.

2

Dışkılamada güçlük veya geç kalma kabızlık olarak ifade edilse de teşhis kriteri olarak; haftada 3’ten daha az sayıda dışkılaması, dışkının sert ve parça parça olması, dışkılama esnasında zorlanarak ve sancı çekme şikayetlerinin olması gerekiyor.

3

Kabız bebeklerde tedirginlik, karında şişlik, kesintisiz ağlama, sert kakaya ast makatta çatlak görülürken daha büyük çocuklarda karın ağrısı, makattan kan gelmesi, dışkı kaçırma, idrar yolu enfeksiyonları ve iştahsızlık görülür.

4

Çocukluk döneminde ise yanlış beslenme, hormonal ve metabolik bozukluklar, tuvalet alışkanlığı kazandırma, tuvaleti askıya alma, bağırsakta ya da onu uyaran sinirlerde bozukluk, kullanılan ilaçlar ve psikolojik nedenlere ast kabızlık görülüyor.

5Çocuklarda kabızlık en sık ek gıdaya geçiş ve tuvalet alışkanlığının kazandırılması dönemlerinde görülüyor

Çocuklarda kabızlık en sık ek gıdaya geçiş ve tuvalet alışkanlığının kazandırılması dönemlerinde görülüyor

Bebeklerde en sık nedenler aralarında annenin kabız olması ve eksik su tüketimi, ilave gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, artı inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz.

6

Çocuklarda az su tüketimi, lifli besinler yerine abur cubur, bol karbonhidratlı ve fastfood tarzı besin bozukluklarında kabızlık görebiliyoruz. Özellikle pilav, makarna, pirinç lapası, patates, muz, pozitif süt tüketimi de kabızlığa neden olabiliyor.

7

Bağırsakta darlık veya tıkanma gibi anatomik bozukluklar ile serebral palsi, omurilik tümörü gibi bağırsağı uyaran sinirlerde zarar durumunda görebiliyoruz. Makatta yırtık veya darlık hastanın dışkılamayı ertelemesine o da kabızlığa neden olmaktadır.

8

Tiroit bezinin eksik çalışması gibi hormonal bozukluklarda kabızlık artabiliyor. Oyun ya da çizgi film izleyen çocuklar tuvalet ihtiyacını ertelemektedir. Aile içinde sorunlar, anne ile babası boşanması aşamasında, yeni kardeş veya yeni okula başlama gibi nedenler psikolojik sebepleri oluşturuyor.

9

Tetkik olarak; düz karın grafisi, rectal bölgeye endoskopi, dışkılamanın grafi olarak değerlendirilmesi ve biyopsi tanıyı koymada yardımcıdır. Tiroit, şeker hastalığı, çölyak gibi hormonal ve metabolik bozukluklar için kan tetkiki istenir.

10

Öncelikle aile ve çocuğa kabızlık hakkında data verilmeli, tedavisinin mümkün olduğu ve dayanma ile üstesinden gelinebileceği anlatılmalıdır. Hormonal veya metabolik bozukluk varsa tedavisi düzenlenmelidir.

11

Psikolojik bozukluk durumunda aile ve öğretmenleri ile konuşup çocukla beraber sorunu çözmeye yönelik adımlar atılmalı. Gerekirse pedagojik yardım sağlanmalıdır.

12

Bol bol su ve akışkan gıdalar ile lif ağırlıklı sebze-meyve tüketilmeli. Abur cubur, fast food tarzı beslenme diyetten çıkarılmalı. Kabızlık yapan besinlerin porsiyonu azaltılıp daha az yenmelidir. Fazla süt ve süt ürünleri tüketimini önermiyoruz.

13

Beyaz ekmek yerine bütün tahıllı ekmek, pilav-makarna yerine bulgur pilavı yemesini öneriyoruz. Gün içinde bağırsak hareketlerini uyaracak egzersizler yapılabilir. Çocukların aktivite yapmaları desteklenmelidir.

14

Tuvalet düzeni oluşturulmalı, tuvaleti ertelememesi konusunda çocukla konuşulmalıdır. Her sabah kahvaltıdan sonradan ihtiyacı olmasa da 5 dakika tuvalette oturup ıkınması öneriliyor. Böylelikle dışkılama alışkanlığı kazanacak. Bebeklerde beslenmeden 1 saat önce masaj yapılabilir. Ilık banyo yaptırmak ya da gövdesine kadar ılık su doymuş kovaya sokmak yardımsever olacaktır. Ek gıdaya başladıysa erik, elma, armut verilebilir. Uyumlu ve sızısız dışkılaması için doktorun önerisi ile şurup, lavman ve kremler kullanılabilir.