En yaygın afiyet sorunlarından biri olan bel fıtığı, toplumumuzda her 10 kişiden 8'nde görülmektedir. Fakat bel fıtığı ile ilgili hatalı bilinen doğrular insanların kafasında çok önemli karışıklığa niçin olabiliyor. Peki nedir bu dürüst bilinen yanlışlar ve doğru olan nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi. 

Hatalı: Her bel ağrısı fıtıktır.

Içten: Bel ağrılarının %95 nedeni fıtık değildir.

Hatalı: Bel fıtığı olan kişilerde ağrı mutlaka olmalıdır.

Içten: Fıtık için sancı, uyuşma-karıncalanma, baskı kaybı koşul gibi görülüyor olmasına rağmen fıtığı olup da hiçbir bulgu ermeyen bireylerin  sayısı oldukça çoktur.

Hatalı: Bel fıtığı sadece ağır kaldıranlarda görülür. 

Içten: Kilo ilk olarak elde etmek üzere aralıksız oturmak, kesintisiz ayakta meslek yapmak, eğilerek yapılan ev işleri cinsel aktiviteler, hatalı yapılan sporlar hatta pliates bile fıtığa neden olabilmektedir.

Hatalı: Sert yerde uzanmak fıtığa iyi kazanç. 

Doğru: Bireyin kilosuna göre yatak seçimi önemlidir. Genel Olarak ortopedik yatak ön plana çıkmaktadır.

Hatalı: yol almak yerine oturmak seçim edilmelidir.

Doğru: Oturmak bele binen yükü artırır, 10-20 dakikadan pozitif aralıksız oturulmamalıdır. Ve kesintisiz ayakta durulmamalıdır.

Hatalı: Aralıksız korse takmak gereklidir.

Içten: ‘’Korse beldeki kasların zayıflamasına yol açar’’ düşüncesi de yanlıştır. Alçı durumu gibi düşünülmesi data eksikliğidir. Son yayınlar ‘’Doktorunuzun yerinde gördüğü kadar korse takabilirsiniz’’ fikrine sahiptir.

Yanlış: Fıtık hastasına kilo hasar vermez.

Doğru: Omurga hastalıklarında kilo fazla önemli bir etkendir. Fıtığın iyileşmesini engeller. Yeni fıtık oluşmasına katkı sağlar.

Hatalı: Her bel fıtığı mutlaka ameliyat demektir.

Içten: Bel fıtığında ameliyat zarar veren bir işlemdir. Ama mecbur ameliyat gerektiren durumlarda ameliyatın bu zara verici etkisine göz yummak zorunda kalırız. Reel çare fıtıklaşan kısmın yerine geri döndürülmesidir. Somurtkan halde hastanın ileriki aylar-yıllar içinde yeni problemler yaşamasına sebep olmuş oluruz. Yeniden açıkça belirtmek icabında Ameliyat kararı detaylıca incelenerek bir kurul kararı ile verilmelidir.

Yanlış: Bel fıtığını her hekim çare edebilir.

Dürüst: ‘’Bel fıtığından değil yanlış tedaviden korkun’’, hatta gecikmekten ve geciktirilmekten korkun. Mutlaka bu konuda bilirkişi ve tecrübeli doktorları seçiniz. Somurtkan takdirde çare süreci gecikme sebebiyle bile zora sokulmaktadır.

Yanlış: Fıtık hastasıyım hayatıma ilaçla devam ediyorum.

Doğru: Oluşmuş olan fıtığın küçülmesi için gerekli önlemler ve egzersiz programı öğretilmeli, yeni bir hayat tarzına başlamalıdır. Kişi uzun zaman benzer pozisyonda kalmamalı, oturma ve ayakta kalma süresi kısa tutulmalıdır. Oturulan koltuklarda bel kavsini destekleyen bir yastığın kullanılması alışılmışlık haline getirilmelidir. Yere eğilmek yerine çömelerek işlerin yapılmasına itina gösterilmelidir. Yatmak için ortopedik yatak seçimine uyarı edilmelidir. Yataktan kalkarken, bağlı yatılarak kollardan yardım alınarak oturulmalı, sonra ayağa kalkılmalıdır. Keza gerekli ise kilo kontrolü bakımından bir perhiz programına başlanmalıdır.

Hatalı: Bel fıtığı ameliyatı fazla zararlıdır.

Doğru: Bel fıtığı ameliyatı zatında vücuda zarar verir fakat mutlak zorunlu vakalarda yapılmak zorundadır. Zahmetsizce yapılacak bir işlem değildir. Ve kolayca karar verilmesi hiç dürüst değildir.

Hatalı: Hastalar ameliyat sonrası anında işe dönebilir.

Dürüst: Hastanın zahmetsizce işe döndürülmesi, bir hatadır. Hastaların ameliyat sonrası disk yüksekliği azalır. Ve son derece dikkat etmelidir. Yahut ileride fıtık çıkmasına, dejeneratif disk gelişmesine ve kireçlenmeye zemin hazırlanmış olur.

Yanlış: Hasta ameliyat sonrası araba kullanabilir, yürüyebilir.

Doğru: Hastanın araba kullanması bir fıtık davetçisidir. Yürümesi de fıtık davetçisidir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr