Bel fıtığı, oluş mekanizmasına göre bambaşka belirtiler ortaya çıkabilir. Beli zorunlu bir hareket sonucunda kıkırdak yapısının önünde ve omurganın ardından bulunan tahvil dokusunun yırtılması sonucunda bel fıtığı meydana gelir.

 Bel Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

 Bel fıtığı, bir vakit daha sonra yırtılan bono dokusunun olduğu yerden kıkırdak dokunun sinirlerin olduğu kanala taşması ve bunun sonucunda sinir sıkıştırması oluşması ile sızı bacaklara doğru yayılır. Çoğunlukla pek çok hasta bel fıtığının niçin ağrı yapmadığını merak eder. Bunun nedeni, sıkışan asap uçlarının gittiği yerde sızı hissettirmesinden kaynaklanır. aynı zamanda hastalarda genelde bacakta hissizlik ve yanma hissi de ortaya çıkar.

 İlerleyen zamanlarda ise, bacaklarda kuvvetsizlik meydana gelir. Hastada ilerleyen zamanlarda idrar ve dışkı tutamama ve cinsel fonksiyonların yitirilmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bütün bu belirtiler, sıra sıra yaşanabileceği gibi tümü hastalığın son aşamasında da gerçekleşebilir.

 Bel Fıtığı Niçin Olur?

 

 Bel fıtığına yakalanmamak için artı kilo almamak çok önemlidir. Fazla kilo, omurlardaki basıncı arttırarak bel fıtığı riskini kayda değer ölçüde arttırır. Bel fıtığına niçin olan bir öteki sebep ise, atıl yaşamdır.

 Ahenkli çalışma yapan kişilerde diğer insanlara tarafından daha az bel fıtığı sorunu ile karşılaşıldığı görülüyor. Çünkü bütün vücudumuzu yalnızca omurlarımız taşımaz. aynı zamanda karın kasları ile tüm sırt ve bel bölgesi baştan başa uzanan kasların fonksiyonu büyük tartı taşır. Uyumlu çalışma yapılmaması sonucunda kaslar, yeterince güçlenmediği için kasların taşıması gereken vücut ağırlığı, omurga üstüne ve dolayısı ile de disklerin üzerine binerek bel fıtığı oluşumuna niçin olur.

 Bel Fıtığı Nasıl Geçer?

 Bel fıtığı, idrar ve dışkı tutamama, bacaklarda oluşan ileri kuvvet kaybı ve cinsel fonksiyonların yitirilmesi gibi karşılaşılan kritik durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Ameliyat ise, bundan böyle son evre olarak en güçlü sızı kesicilere bile cevap vermeyen ağrılı durumlarda genellikle uygulanır. Hastaya, üç hafta zaman ile hap, fizik çare, istirahat verilir ve fizik tedaviye cevap vermeyen hastalar için cerrahi tedavi düşünülür.

 Bel Fıtığı Ameliyatı Tehlikeli Midir?

 Bel fıtığı ameliyatı, günümüzde gelişen mikrocerrahi teknikleri ile yapılıyor. bu nedenle bel fıtığı ameliyatları, öteki ameliyatlardan daha fazla tehlike taşımıyor. Bu cerrahi teknik sayesinde ameliyat sahası, mikroskop aracılığı ile en ince ayrıntısına değin görülebiliyor. Bu da bel fıtığı ameliyatlarında büyük rahatlık sağlıyor. Bel fıtığı tedavisinde lazer, diskin ısı ile küçülmesi ve disk ile çeşitli uygulamalar da yapılabiliyor. Fakat bu tedavilerin uygulanabileceği birey sayısı oldukça azdır.

 Bel Fıtığından Nasıl Korunmak Gerekir?

 Aşırı kilolu kişilerde bel fıtığı oluşma riski daha fazla artar. bununla beraber tembel hayat tarzına sahip olan ve aralıksız masa başı işte oturarak çalışan kişilerde bel fıtığı daha sık görülüyor. Bel fıtığından korunmak için vücudumuzun fizyolojisine uygun olarak uyumlu yol almak ve aktif olmak gerekir. bununla birlikte bir tartı kaldırırken mutlaka dizleri kırarak çökmeli ve pek yükü kaldırmaya özen göstermeniz gerekir.

 Minik yaşlardan itibaren çalışma yapmak fazla önemlidir. Bel fıtığı, alıştırma meslek gücü kayıplarına neden olan hastalıkların yüzde 25'ini kapsar. Özellikle de gebe kadınların bu dönemde aşırı kilo almaları da bel fıtığına yol açabilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/bel-fitigi-nedir-nedenleri-nelerdir-bel-fitigi-neden-olur-nasil-gecer-6435394