Bel kayması genellikle yaşlanma veya eskime ile ortaya çıksa da, ara sıra çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır.

Bel kayması nedir?

Bel kayması, altta bulunan omur üzerinden tepede yer alan omurun öne kayması olarak tanımlanır. Bel kayması genelde yaşlanmaya ve yıpranmaya emrindeki olarak ortaya çıksa da, çocuklarda da sıklıkla görülebilmektedir. Bel kayması problemlerinde genelde L4 omuru, L5 üzerinden öne dürüst kaymaktadır.

Bel kayması belirtileri nelerdir?

Bel kayması hastalığının en yaygın belirtisi, bel bölgesinde ortaya meydana çıkan şiddetli ağrılardır. Birey öne dürüst eğildiğinde bu ağrılar artma gösterir, kendisini arkaya doğru çektiğinde ise hafifler. Bilhassa yürürken önemli bel ağrıları çekilmektedir, hatta hasta ağrılar yüzünden durmak zorunda kalabilir. Fazla uzun süre ayakta durmak bel kaymasına sebep olabileceği gibi, özellikle akşam saatlerinde bacaklarda meydana gelen kramplar da bel kaymasının belirtilerinden biri olabilir. 

Kişi bu belirtilerinden bazılarını kendisinde görüyorsa zaman kaybetmeden bir doktora gitmelidir. Çünkü ortada fiilen bir bel kayması sorunu varsa, zıt bir harekette ortaya ciddi omurilik sorunları çıkabilir. Bel kaymasının teşhisi genelde MR yöntemiyle konulmaktadır. MR çeşitli pozisyonlarda çekilir ve omurdaki kaymanın durumu saptama edilir.

Bel kaymasının tedavi yöntemleri

Bel kaymasının tedavisinde cerrahi olmayan yöntemler ve fizik çare yöntemleri uygulanabileceği gibi, gerektiğinde cerrahi müdahale de uygulanabilir. Cerrahi olmayan yöntemlerde hastaya ilk olarak bir medikal tedavi uygulanır. Hekim hastadan fiziksel aktivitelerini durdurmasını isteyebilir ve bel korsesi önerebilir. Bu şekilde kişinin ağrısının dindirilmesi amaçlanır. Bu süreçte hastaya belden iğne vurularak da bir çare uygulanabilir. Lakin iğne tedavisi belli sonuçlar vermez.

İlaç tedavisiyle birlikte ya da bu tedaviden egemen olarak fizik tedavi uygulamaları yapılabilir. Doktorun hazırladığı rehabilitasyon programı, hastanın kaslarının güçlenmesi içindir. Bütün bu tedavilerden netice alınamadığı durumlarda, son çare olarak cerrahi müdahale gerçekleştirilir.

Bel kayması ameliyatı

Bel kayması nedeniyle ortaya yürüme zorlukları, bağırsak ve mesane problemleri ya da sinir sisteminde bazı problemler ortaya çıkıyorsa, bu durumda doktorlar hasta için ameliyat önerebilirler. İlaç tedavisinin ve fizik tedavinin işe yaramadığı durumlarda ameliyat önerilmektedir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/bel-kaymasi-belirtileri-nelerdir-bel-kaymasinin-tedavi-yontemleri-ve-ameliyati-6410871